KENAPA TIADA SIASATAN KEMUNGKINAN NYT DIBAYAR BURUKKAN DS NAJIB?

on Friday, February 27

New York Times (Bahasa Inggeris)
Satu perkara yang sangat-sangat jelas ialah bahasa Melayu bukannya bahasa utama di Amerika Syarikat. Malah kedudukannya di Amerika amat kerdil jika hendak dibandingkan dengan bahasa-bahasa utama di sini seperti bahasa Inggeris, bahasa Spanish dan bahasa Perancis.

Persoalan pertama, apakah logiknya artikel itu ditulis di dalam bahasa Melayu di New York Times (NYT)? 

Persoalan kedua, Sepanjang 58 tahun Malaysia merdeka dan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara Amerika Syarikat, tidak pernah media Amerika Syarikat baik Washington Post, NYT, Penns Telegraph dan sebagainya menyiarkan berita mengenai negara kita dalam bahasa Melayu! Itulah satu-satunya sejarah telah tercipta!

Persoalan ketiga, adakah NYT dibayar untuk menyiarkan artikel dalam bahasa Melayu itu? 

Persoalan keempat, Adakah penulisnya Louise Story dan Stephanie Paul tahu berbahasa Melayu? 

Persoalan kelima, Sejak bila NYT ada ruangan berbahasa Melayu?

Saya berjalan berusaha mencari akhbar-akhbar di Amerika Syarikat sekiranya ada menyiarkan artikel-artikel negara kita dalam bahasa Melayu. Saya gagal menemuinya. Saya hanya menemui akhbar berbahasa Cina sahaja yang ada setiap hari.

Selepas siaran artikel tersebut dalam bahasa Melayu, NYT tidak ada lagi menyiarkan artikel berbahasa Melayu. Pelik bukan?

Malah semasa lawatan bersejarah Presiden Obama ke Malaysia tidak ada satu pun akhbar-akhbar perdana atau media online di Amerika Syarikat menyiarkan laporan lawatan itu dalam bahasa Melayu termasuklah NYT.
Berapa Ramaikah Rakyat Amerika Membaca Artikel Berbahasa Melayu Dalam NYT Di Atas?
Rakyat Malaysia Faham
Maka, difahamilah bahawa penyiaran artikel tersebut dalam bahasa Melayu di negara Amerika yang rakyatnya tidak tahu berbahasa Melayu adalah dengan tujuan buruk, iaitu memburuk-burukkan DS Najib.

Dalam satu artikel sahaja, dalam satu hari sahaja, artikel itu bukan sahaja menyerang DS Najib sebagai seorang individu, tetapi juga menyerang keluarga DS Najib keseluruhannya dan segala dasar-dasar kerajaan yang kelihatan berita-beritanya dipungut-pungut daripada artikel dari portal-portal pro pembangkang dalam negara.

Apapun, saya mendapati majoriti rakyat Malaysia faham permainan ini dan mereka tidak terpengaruh.

Pasukan Media PMO Usahlah Terikut-Ikut
Dalam hal ini, saya ingin menasihatkan pasukan media yang menjaga nama baik Perdana Menteri Malaysia supaya berhati-hati semasa memberi jawapan balas. 

Janganlah kelam-kabut kerana satu kesilapan perkataan atau ayat akan memberi kesan buruk yang berpanjangan. Janganlah terikut-ikut dengan permainan dan perangkap portal-portal pembangkang.

Media pro pembangkang yang menanti-nanti kesilapan anda seperti Malaysiakini akan melompat-lompat kegembiraan kerana kesilapan anda itu.

Kadang saya tertanya-tanya, adakah pasukan media Perdana Menteri diketuai oleh pakar media kerana kesilapan yang berlaku bukan sekali dua, tetapi terdapat juga isu lain turut menjejaskan nama baik Perdana Menteri Malaysia. 

Penns-NY, USA.
Febuari, 25, 2015.
2 Komen:

Mamat said...

Sronok baca, tapi tuan terlepas satu soalan penting, kenapa artikel itu disiarkan sehari dua sebelum kes Anwar dibicarakan dan diputuskan bersalah?

Unding koko said...

Kami sebagai rakyat malaysia yg cintakan kedamaian sentiasa mendoakan agar DSN sntiasa sihat dan sentiasa d berikan kekuatan oleh allah.dalam mentadbir Malaysia

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan