KJ BIMBANG ANWAR ?

on Wednesday, February 18

Kebimbangan KJ 
SAYA melihat ada perkara pelik apabila YB Khairy Jamaluddin (KJ) memberi respon segera dan kelihatan bimbang terhadap kenyataan YB Nurul Izzah berkenaan dakwaan akan wujudnya tawaran jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada DS Anwar Ibrahim.

Adakah benar KJ bimbang Anwar menjadi TPM atau KJ sedang bermain silap mata? Kerisauan KJ nampaknya sangat menarik dikupas, kerana semua orang tidak lupa akan bantuan KJ selepas Anwar dibebaskan pada tahun 2006 dahulu.

Nampaknya walaupun Anwar berada dalam penjara, Anwar kekal menjadi 'hantu' siang dan malam kepada mana-mana pemimpin UMNO yang bercita-cita menjadi Presiden UMNO atau Perdana Menteri. 

Adakah KJ ada membaca apa-apa dokumen Anwar ditawarkan sebagai TPM? Adakah KJ memberi tekanan kepada Nurul Izzah supaya mendedahkan perkara tersebut dengan lebih detail? Adakah KJ sedang memberi tekanan kepada pucuk pimpinan? 

Penulis-penulis politik boleh memberi pelbagai intrepetasi akan persoalan-persoalan tersebut. Tetapi akhirnya, "kebenaran berada di kedudukan yang istimewa". Saya menunggu masa yang sesuai.

Nampaknya KJ perlu mendapat maklumat yang lebih tepat supaya tidak merugikan kepimpinan parti dan diri sendiri. Isu tersebut pasti akan dimainkan di Permatang Pauh dan Kajang, sekiranya Presiden PKR 'move Kajang' lagi. 

Jika Nurul Izzah membangkitkan hal tersebut semasa PRK Permatang Pauh dan Kajang, KJ dan pasukan kempen UMNO akan berhadapan risiko yang getir untuk menjawabnya. KJ perlu dibantu oleh orang yang betul.
Seorang Guru Silat Tidak Akan Mendedahkan
Seluruh Isinya Dalam Satu Masa
Iklan: Selamat Datang diucapkan kepada KJ ke Amerika Syarikat bulan hadapan dengan ucapan, saya rindu teh tarik, nasi lemak dan roti canai.

*Sudah lama saya tidak menulis mengenai Ketua Pemuda UMNO. Kali terakhir pada Oktober, 11, 2014.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung