TONY PUA TIDAK BERANI SERANG JHO LOW KERANA

on Friday, March 13

DENGAN pendedahan Jho Low di sini maka secara moralnya berakhirlah sudah cereka drama dan tuduhan-tuduhan ke atas DS Najib (Najib) dan 1MDB. 

Pendedahan Jho Low kepada South China Morning Post semalam menutup semua cereka politik Tony Pua dan mereka yang sewaktu dengannya. Namun, menariknya Jho Lo mendedahkan pula kelompangan pihak yang mengkritik berbulan-bulan 1MDB.

Beberapa persoalan baharu kini muncul, di antaranya:

1. Kenapa menyerang Najib sahaja, kenapa Tony Pua tidak berani menyerang Jho Low? Ada orang bertanya, adakah kerana Tony Pua sebangsa lalu dia hanya menyerang Najib sahaja? 
Saya berkata saya tidak tahu.

2. Jho Low menyatakan "I've nothing to hide". Bermakna segala maklumat yang diperolehi pihak pembangkang termasuklah beribu-ribu emel kononnya diperap oleh Sarawak Report secara moral dan automatik hilang kredebiliti, diragui dan tidak boleh dipercayai lagi. Sarawak Report pun sudah berdiam diri sekarang.

3. Kenapa tiada seorang pun daripada mereka berani membuat laporan polis ke atas Jho Low jika mereka yakin Jho Low terlibat dalam isu penyelewengan di 1MDB? Adakah mereka bimbang Jho Low akan bercakap benar dan membuka pekung di dada mereka?

4. Ternyata mengaitkan Jho Low hanyalah bahan perisa sahaja kepada cereka drama 1MDB ciptaan pihak pembangkang supaya nampak lebih pedas sahaja. Mereka hanya berani menyebut nama Jho Low sahaja tetapi tidak berani membawa Jho Low ke medan perang.

5. Tidakkah Tony Pua dan mereka yang sewaktu dengannya tidak terasa dengan sindiran ini, "I feel i'm a victim of the cross-fire of Malaysian politics, which is getting more polarized. I'm a target".

6. Ternyata serangan satu pihak yakni ke atas Najib sahaja hanyalah propaganda kuno untuk menjatuhkan politik Najib. Mereka tidak berani menyerang dua pihak iaitu ke atas Jho Low. Rakyat Malaysia kini telah melihat bahawa Tony Pua dan lain-lainnya hanya mempolitikkan 1MDB sahaja untuk tujuan politik mereka.

7. Ada orang berkata barangkali elok Jho Low menyaman mereka yang memfitnahnya. Jika Jho Low melakukan perkara ini, maka isu 1MDB dikira sudah tidak relevan lagi.

8. Khabarnya selepas kegagalan mengisukan 1MDB, Tony Pua sudah bersedia dengan isu baharu pula minggu hadapan.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan