TS KHALID IGP PALING 'STEADY' DI MALAYSIA, 'RAFIZI THE STANDARD OPPOSITION LEADER'

on Saturday, March 28

Di Malaysia, sebuah negara dengan pelbagai kaum dan sentimen, kita mempunyai seorang Ketua Polis Negara KPN) yang sejuk mata memandang, mudah melemparkan senyuman dan kelihatan lemah-lembut.

Saya tidak pernah menulis hal KPN, malah saya mengadu kepada seseorang, saya berkata, "susahlah nak tulis mengenai KPN kita ini, tiada wajah dia yang garang!". 

Semasa saya menemuramah mantan Panglima Angkatan Tentera Malaysia, allahyarham Jen (B) Tun Ibrahim Ismail di sini, ketegasan dan sifat tentera beliau masih ampuh. Begitu juga ketika saya bertemu mantan-mantan KPN yang lama, aura tegas polis mereka masih terserlah.

Namun begitu, KPN TS Khalid Abu Bakar membuktikan beliau bukanlah seorang yang boleh diperkotak-katikkan walaupun memiliki wajah dan perawakan yang lembut.

Seperti yang ditulis portal Malaysiakini, Rafizi ditahan di dalam lokap semalam kerana wujudnya elemen hasutan ke atas keamanan negara. Apabila menyebut isu keselamatan negara dan keamanan negara, jawapannya sangat mudah 'Tiada Kompromi!'.

Saya telah menyebut di sini, bahawa kesilapan besar Rafizi ialah dia mengandaikan semua rakyat Malaysia bodoh belaka dan boleh dperbodohkan bila-bila masa.

Maka, janganlah menganggap KPN berwajah ceria, tenang dan senyum memanjang tidak bermakna anda boleh sewenang-wenangnya menghasut keamanan negara. Nampaknya anda silap besar.

Tiada perkataan yang paling sesuai kepada Rafizi melainkan di bawah ini.
Lari
Rafizi adalah seorang yang suka membuat gempak selepas menerima sesuatu maklumat yang boleh di 'spin'. Rafizi suka spin di siber media. Tetapi apabila pihak kerajaan sudah bersedia dengan fakta jawapan, dia lari tidak muncul. 

Contohnya, apabila sesi penggulungan di parlimen baru-baru ini mengenai isu 1MDB dan GST, Rafizi hilang tiada di dalam Dewan Rakyat! Tetapi apabila akhbar Sinar membuat debat mengenai 1MDB dia hadir kerana dia tahu lensa kamera akan memberikan dirinya popular berbanding mendengar jawapan di dalam parlimen.
Catatan Di Parlimen
Polis Singapura
Nasib baiklah Rafizi bukan di Singapura, jika tidak sudah sangat jelas Rafizi akan diISAkan di Singapura. Malahan akan menerima nasib yang serupa dengan pemimpin-pemimpin pembangkang di Singapura yang jatuh bankrap dan hilang kelayakan sebagai ahli parlimen.

Namun begitu, untuk mengharapkan Rafizi bersyukur kepada Allah SWT kerana mempunyai sebuah negara yang aman dan damai seperti Malaysia ini adalah mustahil. Rafizi adalah lambang warganegara Malaysia yang tidak bagus kepada negara, kerana dia tidak dapat membezakan di antara kepentingan negara dengan kepentingan matlamat politiknya. 

Seseorang rakyat yang bagus akan menghormati ketatanegaraan negara sendiri. Jika misalnya para hakim sudah membuat keputusan, jalanraya dan demostrasi bukanlah jalan yang betul. Cara itu adalah cara kuno politik zaman gelap di Eropah. Malaysia bukanlah berada di zaman gelap, hanya Rafizi sahaja merasakan dirinya berada di dalam kegelapan. 

Adakah gambaran kepada sikap Rafizi ini betul ?

Siapa dia pengganti KPN?
Sejak dilantik sebagai Ketua Polis Negara pada pertengahan Mei, 2013 beliau telah menunjukkan toleransi yang amat tinggi khususnya kepada ahli-ahli politik pembangkang yang melampaui batas. Hari ini mereka melangkah jauh lagi daripada batas kenegaraan dengan mendesak KPN dipecat. 

Soalan saya, siapa pula pengganti yang anda cadangkan dan adakah KPN baharu itu boleh membebaskan seseorang di dalam penjara? 

Jika anda berkata bebaskan seseorang daripada penjara, kemudian anda berkata pecat KPN, anda sebenarnya syok sendiri bak kata pepatah 'hidung tak mancung pipi tersorong-sorong', kerana daripada 30 juta rakyat Malaysia hanya anda segelintir sahaja yang kelihatan kurang siuman. Lebih 99% rakyat Malaysia masih menghormati undang-undang negara.

Contohilah Hj Hadi Awang, Presiden PAS yang tenang. Janganlah mencontohi 'burung kakak tua'!

Selamat Berhujung Minggu.

Penns, USA.
Mar, 27, 2015.

1 Komen:

Harris, KL said...

Good reading, anyway maybe Rafizi need an IGP post, try give to him in a month. Look what happen to the country.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung