DS NAJIB, BERKETEMU TUN DR. MAHATHIR

on Friday, May 22

DS Najib berlatarbelakangkan 5 Perdana Menteri Terdahulu
Tun Dr. Mahathir (Tun M) adalah seorang doktor perubatan. Apabila Tun M dipostingkan di Pulau Langkawi tahun 1950an dahulu, beliau meminta supaya kerajaan British memindahkannya ke tanah besar Kedah kerana pandangan beliau untuk membantu rakyat di Alor Setar yang lebih memerlukan perkhidmatannya. Namun, surat Tun M bertulis tangan itu tidak diberi perhatian oleh kerajaan. Pada tahun 1957, Tun M nekad berhenti dan membuka Klinik di Alor Setar.

Begitu juga semasa Tun M menulis surat mengkritik Tunku Abdul Rahman, kerana Tun M berpandangan kelemahan pentadbiran Tunku menyebabkan DAP menang besar semasa PRU tahun 1969. Akhirnya Tunku mengambil keputusan memecat Tun M.

Tun M menghabiskan masanya menulis buku. Buku The Malay Dilemma dan buku agama Menghadapi Cabaran. 

Pada tahun 1972, Tun Abdul Razak, iaitu ayahanda DS Najib adalah orang yang bertanggungjawab membawa masuk semula Tun M ke dalam UMNO dan kabinet Kerajaan Persekutuan pada masa itu (1974). Jika tanpa Tun Razak, bagaimanakah?

Namun begitu, Tun M tidak lupa daratan. Semasa kerajaan Pak Lah memperolehi keputusan merudum pada PRU 2008, sentimen orang-orang Melayu pada ketika itu ialah tidak dapat menerima kemungkinan lebih buruk jika Pak Lah tidak diturunkan. Maka, tekanan ke atas Pak Lah dilakukan. Dato Mukhriz menulis surat meminta Pak Lah meletak jawatan. Sementara itu, menurut Presiden PPP, Tun M juga telah menghubungi semua komponen parti BN untuk menerangkan kenapa Pak Lah mesti diturunkan.

Akhirnya, Pak Lah melepaskan jawatannya kepada DS Najib.

Beza Zaman Pak Lah dengan Zaman DS Najib
Pada zaman DS Najib tidak ada sekatan dan halangan kepada Tun M untuk bercakap di TV, suratkhabar nasional, di dalam UMNO, di Universiti dan sebagainya. Malahan, menteri-menteri DS Najib hadir dan menyambut Tun M di mana-mana sahaja ada majlis 'talk' Tun M. 

Ketika zaman Pak Lah pula, Tun M tewas di Kubang Pasu untuk menjadi Perwakilan UMNO. Malahan media arus perdana, majlis-majlis kerajaan dan UMNO amat-amat kurang kehadiran Tun M. Dalam hal ini, saya telah memberikan pandangan kepada Tun M, dan Tun M membalas pandangan saya itu. Anda boleh membaca pandangan Tun M kepada saya di sini. Sebenarnya bukan Pak Lah pun yang menutup segala pintu kepada Tun M, tetapi 'orang lain'.

Berbalik kepada sejarah tahun 1988/1990. Apabila Tun M dilawan oleh Tengku Razaliegh Hamzah, amat mengejutkan apabila Tun M hampir tewas dengan majoriti yang sangat sedikit (43 undi). Namun, Tun M menjelaskan bahawa di dalam sistem demokrasi, walaupun majoritinya kecil atau satu sahaja, maka yang menang tetap menang. Dalam kes pertandingan itu, kumpulan DS Najib dan UMNO Pahang telah menyelamatkan Tun M dengan memberi kemenangan kepada Tun M. Apa agaknya berlaku, jika DS Najib dan kumpulan Pahang memilih Tengku Razaliegh?

Maka berlakulah perpecahan di mana UMNO diharamkan kerana kerenah segelintir ahli UMNO yang membawa masalah dalaman UMNO ke mahkamah. Maka, berlumba-lumbalah Tun M dan Tengku Razaliegh mendaftar parti UMNO (Baru). Akhirnya, pejabat pendatar ROS meluluskan terlebih dahulu permohonan Tun M mendaftarkan semula UMNO dengan UMNO (Baru). (Lebih terperinci dalam buku, tidak dapat dihuraikan kerana terlalu panjang).

Manakala, Tengku Razaliegh berjaya menubuhkan parti Semangat 46. Parti Semangat 46 berjaya membantu PAS menumbangkan UMNO di Kelantan. Pada ketika itu, Tunku Abdul Rahman telah dibawa ke sana ke mari oleh kumpulan Semangat 46, walaupun Tunku Abdul Rahman tidaklah sekuat mana pun.

Tun M Ketemu Tunku Abdul Rahman
Dalam kes ini, satu perkara yang saya lihat keluarbiasaan kepada Tun M ialah, walaupun Tun M mengkritik terok Tunku Abdul Rahman pada tahun 1969, namun Tun M tidak merasa kekok untuk melawat Tunku ketika itu. Gambar Tun M memimpin tangan Tunku menjadi kemenangan moral kepada Tun M keesokan harinya. Nasib baiklah belum ada wassap, FB, tweeter dan aplikasi siber pada masa itu.

Apakah yang saya mahu sampaikan kepada anda? Saya telah menulis dua artikel mengenai orang tengah ini. Yang pertama ini dan kedua ini. Apa yang saya mahu sampaikan ialah, DS Najib diharap dapat mengunjungi Tun M. 

Saya faham cara DS Najib bukanlah seorang individu yang suka menunjuk-nunjuk. DS Najib senyum dan ramah ketika di luar, tetapi sangat tegas ketika bekerja. Jika anda lewat ke Perhimpunan Bulanan Jabatan Perdana Menteri, pintu pagar akan tertutup kerana anda tidak menepati masa. Pertemuan itu tidak perlu pun diketahui oleh jurugambar.

Sebab itulah, apabila keluarga pengantin lelaki menjemput DS Najib di atas pentas, DS Najib kelihatan kekok. Tetapi DS Najib naik juga ke pentas tidak sampai 10 minit untuk menghormati adat tuan rumah. Jika tidak, barangkali DS Najib akan disebut sombong dan tidak menghormati tuan rumah oleh para tetamu dari dalam dan luar negara. Sebenarnya, kalau bab menari, anda tidak boleh lawan kehebatan dan kemahiran DS Anwar.

Kepada DS Najib segeralah bertemu Tun M. Saya tidak percaya Tun M tidak boleh berlembut hati. Saya masih ingat, ketika Tun M dan Tun Razak memujuk ayahanda Pak Lah (Ahmad Badawi) supaya tidak bertanding di parlimen Kepala Batas tahun 1976 dahulu. Pertemuan itu sangat berjaya kerana Ahmad Badawi bersetuju untuk tidak dicalonkan dalam PRU akan datang.

Jika Tun M boleh memujuk orang lain sehingga berjaya, mengapa kalau orang lain memujuk Tun M supaya berhenti mengkritik tidak boleh berjaya? 

Francis Fukuyama menyebut isu seperti ini adalah masalah 'reconstruction versus development' ."Reconstruction refers to the restoration of war-torn or damaged societies to their pre conflict situation. Development, however refers to the creation of new institutions and the promotion of sustained economic growth, events that transform the society open-endedly into something that it has not been previously".

Sekian, salam dari jauh.

University City,
Pennsylvania, USA.

May, 20, 2015.

* Bersambung, 'Orang Tengah' sudah ditemui.


8 Komen:

Anonymous said...

Stuju ! good article, but whos the org tengah tu?

Anonymous said...

Sy juga setuju. buang masa la pergaduhan mcm ne, takda sapa untung pun melainkan musuh-musuh sebenar tu..

Anonymous said...

Najib ler yg kena pi jumpa, sebab Tun org lama, yg muda ler jumpa yg tua, takkanlah sebaliknya!

Anonymous said...

Bolehlah bah, apa juga mau gaduh2 sudah tua dua2, ini negara kamu gaduh2 pun bagitu jugak, bikin malu saja org Islam bah sudah tua bagaduh2.,, baguslah lag makan gado-gado bah...

Anonymous said...

Salam
Najib tidak layak menerajui kewangan negara.
Kami sangat malu NAJIB sebagai PM tanah mayu ni.
Tolonglh berundur dgn SEGERA


wawa

Anonymous said...

wawa..lu rba lah...malulah munafik

kiasfansuri said...

saya tidak bersetuju dgn tulisan saudara.

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Saya mengucapkan terimakasih kepada pembaca dan yang memberi komentarnya. Mudah2an komentar anda memberikan kesan yang positif kepada pembangunan negara kita.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung