PERASAAN TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA AL-HAJ KETIKA DIJATUHKAN DAHULU

on Saturday, May 30

TUNKU Abdul Rahman adalah lagenda bangsa Melayu dan lagenda negara. Ramai beranggapan, oleh kerana Tunku berketurunan diraja Kedah maka kehidupannya serba-serbi mewah. Sejarah membuktikan ianya tidaklah tepat dalam bentuknya.

Jika anda menghayati beberapa buku yang ditulis sendiri oleh Tunku seperti "13 Mei Sebelum dan Selepas", 'Looking Back' atau karya Profesor Ramlah Adam bertajuk "Bibliografi Tunku Abdul Rahman", anda akan mendapati bahawa Tunku tidaklah sebenarnya menjadi The Happiness Prime Minister in the world. 

Apa yang digambarkan oleh Tunku sebenarnya merujuk pertanyaan ketua-ketua kerajaan kepadanya dalam satu majlis (sebelum 1969). Tunku menjawab, dia sangat gembira melihat rakyat Tanah Melayu bersatu padu, hidup aman damai dan hasil mahsul negara semakin meningkat. Kemudian Tunku secara spontan berkata dia kini menjadi Perdana Menteri paling gembira di dalam dunia.

Untuk berlaku adil, anda mesti juga membaca buku bibliografi Lee Kuan Yew bertajuk "Singapore Memoirs" di mana saya banyak menulis mengenainya antaranya di sini, dan juga buku karangan Panglima Angkatan Tentera Malaysia yang pertama Jen (B) Tun Ibrahim Ismail  bertajuk "Ibrahim Pahwalan Melayu" di sini.

Simpan Hati
Semasa Tunku dan Tun Razak masih belajar undang-undang di London, sepatutnya yang disorong menjadi Presiden UMNO menggantikan Dato' Onn Jaafar ialah Tun Razak. Tunku sendiri yang mendesak Tun Razak menerima jawatan Presiden UMNO ketika itu kerana Tunku belum lagi tamat pengajiannya. 

Namun, Tun Razak bukanlah seorang yang gelojohkan jawatan. Tun Razak menunggu sehingga Tunku tamat belajar, dan memujuk sekali lagi agar Tunku menerima jawatan Presiden UMNO. Hormat Tun Razak kepada Tunku sangat tinggi. 

Akhirnya, Tunku menerima jawatan Presiden UMNO dan melantik Tun Razak sebagai Timbalan Presiden UMNO tanpa bantahan ahli-ahli UMNO. Dalam tempoh 1951-1957, Tunku berjaya menguruskan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu dengan jayanya.

Tunku bukanlah seorang yang  berlagak mewah, kerana terdapat satu peristiwa di dalam Looking Back digambarkan Tunku bergegas menuju ke Johor Bahru dengan satu-satunya kereta yang beliau ada. Akhirnya kereta itu bermasalah di tengah malam. 

Tidak ramai yang tahu betapa Rundingan Merdeka ke London beberapa kali ditangguhkan kerana Tunku tidak mempunyai wang untuk membeli tiket kapal terbang ke London. Lebih tepat disebut UMNO ketika Tunku menjadi Presiden UMNO tidak mempunyai wang. 

Dato Onn Jaafar tidak meninggalkan wang kepada UMNO kerana Dato' Onn Jaafar juga tidak mempunyai wang, malah dicatat di dalam bibliografi Dato' Onn Jaafar ketika pencennya hanya menyimpan tidak sampai Ringgit 100.00 di dalam buku akaunnya dan hanya mewarisi sebuah rumah buruk sahaja.

Begitu juga ketika di London, tidak ramai yang tahu bahawa Tunku hanya menyewa hotel kelas 3 semasa Rundingan Merdeka 1956. Malahan Tunku hanya menaiki teksi dalam urusan di London.

Sepanjang bulan Mei, 1969 sehingga 1970, Tunku cuba bertahan untuk memastikan keamanan negara dikekalkan. Di dalam buku Tun Ibrahim Ismail di atas juga menceritakan, Tunku, Tun Razak, Tun Dr. Ismail dan Tun Ibrahim Ismail kurang tidur malam sepanjang masa selepas rusuhan 13 Mei, 1969 untuk mengawal keselamatan dan keamanan negara. 

Dipendekkan cerita, Tunku akhirnya melepaskan jawatannya kepada Tun Razak. Apakah perasaan Tunku pada tahun 1970? Tunku menghabiskan masanya menulis di New Starit Times dalam kolum khas 'Looking Back'

Semasa krisis UMNO 1988/1990 dengan penubuhan parti Semangat 46, Tunku telah berpihak kepada Tengku Razaliegh Hamzah. Bolehkah anda membayangkan perasaan Tunku ketika itu? Bacaan saya mendapati, rupa-rupanya Tunku masih menyimpan hati akan surat terbuka Tun Dr. Mahathir kepadanya pada tahun 1969 dahulu. Oleh kerana itulah Tunku memihak kepada Tengku Razaliegh Hamzah.

Sejarah Berulang
Hari ini, sejarah berulang lagi. Kali ini, Tun Dr. Mahathir pula mengkritik Perdana Menteri DS Najib secara luar biasa. 

Pada tahun 1969, Tun Dr. Mahathir mengkritik Tunku. Pada tahun 1990, Tunku berpihak kepada Tengku Razaliegh. Saya tertanya-tanya, adakah perasaan Tun Dr. Mahathir hari ini sama dengan perasaan Tunku pada tahun 1969 dahulu?

Saya mendapati Tun Dr. Mahathir semakin rasional dalam isu 1MDB. Kritikan Tun Dr. Mahathir kepada DS Najib tidak lagi melulu sebaliknya lebih berhati-hati supaya tidak lagi tersalah fakta. Semalam, Tun Dr Mahathir berkata wang 1MDB dikira hilang, kecuali terbukti sebaliknya. Baca sini. Bermaksud, jika 1MDB boleh membuktikan kepada Tun Dr. Mahathir bahawa wang itu ada dalam bentuknya, maka Tun Dr. Mahathir akhirnya sudah pasti boleh menerima perkara yang benar.

Pada tahun 1990 dahulu, Tun Dr. Mahathir berjaya mengatasi serangan Semangat 46 yang dibantu oleh Tunku Abdul Rahman dan Tun Hussien Onn. Selepas berjaya, Tun Dr. Mahathir menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri yang kuat sehingga tahun 2003.

Begitu jualah kepada DS Najib, jika berjaya melepasi serangan Tun Dr. Mahathir ini, maka saya sangat optimis DS Najib akan menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri yang semakin kuat.

Sejarah memang selalu berulang, hanya bentuk berbeza.

Selamat Berhari Minggu.6 Komen:

Anonymous said...

Menarik...adakah saudara membayang perkara ini kepada Tun ?

Anonymous said...

Saya bersetuju untuk tidak bersetuju.

Anonymous said...

Yg part last tu terbaik. Najib akan jd pm terbaik klu dpt tempuh semua cabaran.

Anonymous said...

adakah Tun paling byk menyakiti hati Tunku?

Anonymous said...

Kalau Tunku tidak dijatuhkan keadaan Malaysia akan lebih huru hara dihari ini. Syukur lah dia dijatuhkan dan samada semasa jatuh tu sakait atau tidak itu soal kedua yang pentingnya maruah Melayu terus terpelihara walaupun mulai dijahanamkan oleh Doilah Tido dan disambung oleh Najib Kangkong.

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Terimakasih kerana memberi komentar dan membaca pandangan saya.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung