CABARAN YB BUGIS SABAH, BERSUARALAH DI DEWAN UNDANGAN NEGERI SABAH

on Saturday, May 23

Satu-Satunya Wakil Masyarakat Bugis Sabah
Di Dewan Undangan Negeri Sabah
SEJAK kebelakangan ini, berlaku perubahan besar di dalam sosio politik masyarakat Bugis di Sabah.

Pertama, kerajaan negeri Sabah semakin bersikap terbuka dengan memberi peluang kepada masyarakat Bugis Sabah memegang jawatan-jawatan utama di dalam Kerajaan Negeri Sabah. Saya percaya ianya berkaitan perfomance bukannya faktor lain.

Kedua, saya difahamkan juga bahawa masyarakat Bugis Sabah yang layak akan mendapat pengiktirafan status Bumiputera Sabah tidak lama lagi. Ianya suatu berita yang sangat ditunggu-tunggu.

Ketiga, UMNO Sabah menguasai 32 kerusi DUN Sabah tetapi hanya satu kerusi kepada wakil masyarakat Bugis Sabah. Walhal, sebelum UMNO memasuki Sabah, masyarakat Bugis Sabah mempunyai dua wakil dalam DUN Sabah iaitu di Kunak dan Merotai berbanding sekarang hanya satu di Pulau Sebatik.

Namun begitu, dengan jumlah masyarakat Bugis Sabah melebihi 220,000 orang (Laporan RCI) yakni yang kedua terbesar selepas masyarakat Bajau, saya fikir jumlah satu kerusi itu sangat-sangat tidak seimbang. Berbanding jumlah masyarakat Siam yang lebih kecil, mereka mempunyai seorang Senator untuk menjaga kebajikan masyarakat Siam di Malaysia. Saya telah menulis hal ini pada tahun 2012 di sini.

Apakah yang tidak ada kepada masyarakat Bugis Sabah? Pelbagai bidang seperti pendidikan, , perniagaan, doktor, oil and gas, PhD, Pegawai Tadbir & Diplomatik (PTD), pakar perubatan, consultan perubatan, peguam, jurutera, ustaz/ustazah, semua bidang kepakaran ada pada bangsa Bugis Sabah. Mereka ada di serata pelusuk di negeri Sabah dari Menumbok sampai lah ke Tawau. Malah, kebanyakan pakar-pakar ini juga berkhidmat di Semenanjung Malaysia kerana enviroment yang kondusif. Ianya amat merugikan negeri Sabah.

Hanya di dalam aspek politik sahaja Bugis Sabah tidak diberi peluang yang wajar. Bukannya pun meminta 3 atau 4, hanya memohon supaya diberikan satu tambahan untuk kebaikan parti UMNO Sabah jua. Formulanya sangat mudah, kembalikan kerusi Merotai kepada UMNO Sabah, dan kembalikan LDP di kawasan majoriti Cina.

UMNO Sabah harus sedar, generasi muda Bugis Sabah yang terdidik di universiti dalam dan luar negara mempunyai pemikiran dan kemahuan yang sangat praktikal dan berpandangan jauh. Mereka adalah pengundi intelek. Idea-idea mereka yang dilontarkan di dalam media siber dan group chat telah mempengaruhi keluarga mereka untuk memperjuangkan hak mereka dari segi undang-undang dan juga sejarah.

Suara YB Bugis Di DUN Sabah
Dalam pada itu, saya ingin menyampaikan beberapa perkara kepada satu-satunya YB Bugis Sabah, supaya menyuarakan dengan penuh yakin di dalam DUN Sabah untuk memperjuangkan isu-isu yang melibatkan isu-isu masyarakat Bugis Sabah. 

Jangan takut dan jangan gentar kerana tiada pun kesalahan bercakap perkara yang benar di dalam DUN. Apatah lagi jika isu-isu yang diperjuangkan itu mewakili masyarakat sendiri! 

Anda disokong oleh 220,000 masyarakat Bugis Sabah, tetapi sekiranya anda tidak ada kekuatan dan keberanian untuk memperjuangkan nasib dan masa hadapan masyarakat Bugis Sabah, saya fikir mereka bukan sahaja menolak anda tetapi juga parti UMNO dalam PRU14 kelak. 

Anda ada dua pilihan, anda mahu dijulang sebagai hero Bugis Sabah atau anda akan menjadi lipatan sejarah yang merugikan. Kata orang, 'ada pun bagaikan tiada, tiada pun bagaikan tiada'. 

Oleh itu, saya mencadangkan malah mencabar supaya anda bercakap beberapa isu di bawah di dalam sidang Dewan Undangan Negeri Sabah akan datang. Masyarakat Bugis Sabah mahu mendengar suara YB Bugis di dalam DUN Sabah!

1. Isu Sijil Kelahiran Daftar Lewat 
Anda mesti menyuarakan perkara ini dengan segera kerana isu ini sudah terlalu lama berlarutan. Kerajaan negeri Sabah dan DUN Sabah perlu diberi penjelasan bahawa isu Sijil Kelahiran Daftar Lewat ini perlu diselesaikan segera. Kemukakan soalan di dalam DUN,

i. Apakah masalah utama kelewatan ini? 
ii. Adakah Mahkamah Negeri tidak mempunyai cukup kakitangan? 

Beritahu di dalam DUN bahawa mereka ini bukan Bugis Indonesia, tetapi Bugis Sabah. Bentangkan fakta kes dengan statistik empirikal. Kumpulkan bijak pandai Bugis Sabah untuk membantu anda mengumpulkan statistik tersebut. Persepsi dan tuduhan boleh terjawab dengan fakta dan data.

2. Isu Stateless
Anda juga mesti menyuarakan isu masyarakat Bugis Sabah yang masih di dalam status stateless kerana isu-isu dokumentasi mereka yang tidak teratur. Kita mematuhi undang-undang, jika dokumentasi seseorang itu meragukan dia harus ditolak, tetapi jika ada asas yang kukuh maka dia perlu mendapat haknya untuk bersekolah, bekerja dan menyumbang kepada pembangunan negara dan negeri Sabah juga.

Baca ulangan di sini

3. Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Warga Asing Sabah
Anda juga mesti bersuara kepada Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Warga Asing Sabah. 

Kependudukan di kawasan sempadan bukanlah luarbiasa jika sesuatu bangsa itu mempunyai keluarga di negara sempadan. Misalnya di Kelantan, ramai Melayu Siam dan Melayu Kelantan yang berulang-alik setiap hari. Apatah lagi, masyarakat Siam Malaysia di Kedah dan Perlis yang berulang-alik ke negara Thailand. Di negara Singapura, masyarakat Melayu Johor dan Melayu Singapura sukar dibezakan tanpa melihat identiti kad pengenalan mereka. 

Jadi kepada mereka yang masih prejudis, mengapa anda tidak boleh membezakan masyarakat Bugis Sabah dengan Bugis Indonesia, ianya sama sahaja dengan masyarakat Sulu Filipina dengan Sulu(k) Sabah, Cina Sabah degan Cina China, Bajau Sabah dengan Bajau Filipina, Cina Indonesia dengan Cina Sabah.

Lihat kepada patriotisme mereka bukan kepada nama bangsa mereka. Kerajaan Indonesia sendiri akan menangkap mana-mana rakyat Sabah yang menyeberang ke wilayah Indonesia tanpa pas perjalanan yang sah.

Pada pandangan saya, YB Bugis Sabah patut berada di dalam Jawatankuasa Teknikal ini, kerana kita tidak mahu jawatankuasa ini membuat laporan yang tidak tepat mengenai Bugis Sabah. Oleh kerana sudah terlewat, kita masih boleh menyuarakan pandangan kepada DSP Pairin yang mempengerusikan jawatankuasa ini supaya berlaku adil kepada masyarakat Bugis Sabah. 

Saya sendiri sudah menyuarakan surat terbuka kepada DSP Pairin Kitingan di sini.

Kesimpulan
Patriotisme dan jatidiri masyarakat Bugis Sabah kepada negeri Sabah dan Malaysia janganlah dipersoalkan lagi, melainkan ada pihak yang tidak mengkaji sejarah lalu dibutakan oleh sikap prejudis yang membabi-buta.

Terdapat ramai majikan dalam sektor perladangan, perkilangan, perumahan, perikanan dan sebagainya menggaji masyarakat Bugis Indonesia kerana mereka adalah pekerja yang rajin dan kos yang murah. Namun begitu, mereka bukanlah Bugis Sabah sebaliknya mereka adalah Bugis Indonesia. 

Generasi Bugis Sabah yang kedua, ketiga, keempat dan kelima langsung tidak tahu berbahasa Bugis, malah mereka langsung tidak tahu membaca tulisan Bugis. Generasi ini lebih mahir berbahasa Melayu dan bahasa Inggeris.

Sejarah masyarakat Bugis Sabah sudah bermula pada tahun 1770an lagi. Bacaan ulangan anda di sini

Selamat Berhari Minggu.

Salam hormat dari jauh,

University City,
Philadelphia, USA.
Mei, 23, 2015.

*Cadangan pembangunan Pulau Sebatik di sini

6 Komen:

Anonymous said...

Kupasan menarik

Anonymous said...

Ini Yb tiada keberanian bercakap hal2 yg kamu cadangkan, potong tangan saya kalau dia berani! kalau bab projek kali lah...yg kau cadangkan mana ada bawak hasil wang, kalau cadang projek ada hasil wang ...carilah orang lain bah yang tinggi skul sikit

Anonymous said...

Cabaran yg tepat kepada YB Bugis..kalau berani la bercakap

Anonymous said...

Tukar sama PAS lah

Anonymous said...

TAK PAYAH CABAR LA , GERENTI TIADA SUARANYA TUH. DEGGAGA HARAPANG!

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Terimakasih kepada pembaca dan pemberi komen.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung