BTN VERSI DAP

on Saturday, June 27


Prof. Madya Mohamad Md. Yusoff, BERNAMA TV
Saya tertarik untuk mengulas cadangan Profesor Madya Mohamad Md. Yusoff, Pengarah Kanan Pusat Pengajian Komunikasi USM dalam Rancangan Ruang Bicara Bernama TV (24/06/2015), supaya Biro Tatanegara (BTN) dimansuhkan dan digantikan dengan Kementerian Kenegaraan. 

Ianya suatu idea yang menarik kerana ianya datang dari ahli akademik Melayu. Cadangan tersebut mencabar kewibawaan BTN sebagai satu-satunya agensi yang melaksanakan visi patriotik kepada rakyat Malaysia.

Saya kurang bersetuju BTN dimansuhkan kerana saya mengetahui BTN mempunyai banyak aset kenegaraan yang berguna kepada generasi muda, tetapi saya bersetuju BTN dijenamakan semula dalam bentuk yang lebih baik, mungkin idea Kementerian Kenegaraan, atau kerajaan menubuhkan Majlis Patriotisme Negara (MPN), rujuk di sini.

DAP sentiasa kekal dengan persepsi BTN sebagai agensi racist sejak sekian lama. Jika begitu, DAP perlu membuktikan mereka memiliki modul Kenegaraan mereka yang lebih baik dan membentangkannya untuk didiskusikan. Janganlah hanya saban tahun mengkritik dan mendesak BTN dimansuhkan tanpa solusi. 

Adakah buku 'The Crisis Identity of Malaysia' karangan Lim Kit Siang merupakan salah satu idea kenegaraan. Saya sudah membacanya 25 tahun dahulu, ianya nampak menarik namun perlu dibincangkan lagi supaya tidak bertentangan dengan perlembagaan persekutuan dan sesuai dengan perkembangan semasa dalam dan luar negara.

DAP perlu menyedari bahawa patriotik bukan statik. Ia berubah mengikut peredaran zaman. Saya percaya DAP bersetuju dengan pandangan tokoh-tokoh kenegaraan seperti Profesor Francis Fukuyama, Profesor Noam Chomsky, Profesor Samuel P. Huntington termasuklah Profesor Tan Sri Dato Dr. Nordin Kardi dan Profesor Emeritus Khoo Kay Kim bahawa pembinaan sebuah negara-bangsa memerlukan pengorbanan yang besar. 

Adakah DAP sebuah parti yang boleh bertolak ansur dengan prinsip mereka? Saya fikir, sejarah membuktikan DAP lebih rela menyingkirkan PAS daripada menggadaikan prinsip perjuangan mereka. Betul atau tidak?

Saya telah melawat beberapa universiti terkemuka di Amerika Syarikat yang menjadi pilihan rakyat Malaysia. Semua mereka telah melalui proses kenegaraan di BTN. Saya tidak nampak mereka bersikap racist sesama mereka walaupun berbeza agama, budaya dan kepercayaan. Saya juga bertemu sekumpulan pelajar Malaysia yang berbeza kaum duduk dalam satu rumah. Semangat a sense of belonging mereka menyerlahkan dan menepati konsep 1Malaysia.

Pertanyaan saya ialah, adakah DAP mempunyai hasrat dalam hati supaya peneraju BTN yang baharu dilantik di kalangan mereka? Siapakah dia? Adakah YB Zairil Khir Johari atau Dyana Sofya Mohd Yusop? 

Selamat Berhujung Minggu,
Pennyslavania, USA,
May, 25, 2015.

Bacaan ulangan anda di sini sangat penting.


3 Komen:

Anonymous said...

lantik Datuk Ibrahim Saad la KP BTN yg baru,dia jer yg sesuai skrg... buat ape bagi kat DAP bang oiii

Anonymous said...

pm pon kasi tukar la!sedar la bn akan tumbang kalo berterusan mcm ni.btn takde function pon.ada x ada mcm x ada,sama je.rakyat x bodoh.tp pilihan yg ada sama saje..memperbodohkan rakyat.transform segera najib.najib turun semua org dia turun jugak.x ada sapa nk pakai org najib.semua x blh pakai.

Anonymous said...

Dulu cina boikot Melayu jual limau CNY

Pernas di boikot pada tahun 70an dulu. Sanggup sampai tak berlimau dan ribuan tan dibiar busuk. Tak boleh langsung Melayu masuk biznes cina.

Sekarang Melayu kena boikot cina cuba tipu Melayu jual kueh dari China YANG DIKHUATIRI GUNA LEMAK BABI ....

Memang kesian pada sesetengah Melayu yang dapat masuk program Giant tapi Melayu ini hanya diperguna.

Malah Giant cuba tipu kata Giant kepunyaan Syed Mokhtar. Kalau betul, terima kasih tapi bohong ...

BOIKOT KUEH RAYA JUALAN GIANT DAN ECONSAVE! JANGAN MASUK BIZNES BARANGAN KELUARAN MELAYU!!!

SOKONG PENGELUARAN MELAYU!!! THEUNSPINNERS.BLOGSPOT

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung