KETUANAN MELAYU BERPERLEMBAGAAN

on Monday, July 20

Perdana Menteri Dan Menteri Besar Kedah 
Dalam Majlis Berbuka Puasa Di Kedah Baru-Baru Ini
Betul kata DS Najib ini

1. BTN bukan perjuang ketuanan Melayu perkauman. 

2. BTN perjuang Ketuanan Melayu Berperlembagaan iaitu Kedaulatan Raja-Raja orang Melayu sebagai Raja kepada semua rakyat Malaysia.

3. Agama orang Melayu iaitu Islam sebagai agama negara persekutuan Malaysia, dan

4. Bahasa Melayu sebagai bahasa pentadbiran negara persekutuan Malaysia. 

5. Ianya diperjuangkannya di Malaysia bukan di negara Republik orang China atau negara Berparlimen India.  Pihak yang mempersoalkan hal itulah yang perkauman.

BTN Tak Pernah Suruh

6. BTN tak pernah ajar rakyat sembah Ketua Pengarah BTN atau sembah sesiapa pun. BTN minta semua orang Malaysia menghormati daulat Raja-Raja Melayu sahaja. 

7. BTN tak suruh semua rakyat mesti masuk Islam. BTN hanya mengajar semua rakyat menghormati agama Islam sebagai agama negara dan jika di luar negara orang bertanya apakah agama negara persekutuan Malaysia? Orang yang bukan Islam mesti tidak teragak-agak menjawab ISLAM. 

8. BTN tak pernah memaksa orang Cina atau Tamil mesti bercakap bahasa Melayu di pasar atau semasa berniaga atau semasa di sekolah pun. BTN ajar supaya dalam urusan pentadbiran, bahasa perantaranya ialah bahasa Melayu. Itulah maksud 'ketuanan Melayu".

9. Malaysia seperti Britain negara beragama, bukan seperti Amerika Syarikat (USA) negara republik. Kepercayaan negara ialah Raja terpilih secara takdir keturunan. Ini sebahagian daripada agama.  Di negara seperti USA atau PRC hal seperti ini tiada.  Bolehkah hal ini diubah? Boleh, di dalam sistem politik yang lain daripada dokumen undang-undang pokok perlembagaan yang sekarang.

Kemahuan Dan Kelemahan Orang Melayu

10. Yang penting sistem bukan individu pemimpin. DS Najib atau bukan DS Najib setakat ini masih memberi peruntukan untuk mentadbir sistem Raja Melayu, memberi istana dan senggaraannya, masih memberi peruntukan kepada MARA untuk membiayai pendidikan dan perniagaan startups Melayu, masih membelanjakan wang untuk kemajuan Islam melalui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), masih membina sekolah dan universiti khas untuk orang Islam, masih membiayai perkembangan bahasa Melayu (DBP) dan sebagainya . 

11. Berbilion wang negara dibelanjakan untuk sekolah rendah dan menengah kebangsaan yang dinikmati umumnya orang Melayu kerana umumnya masyarakat Cina dan India bersekolah di SRJK. Baguslah kerana ianya kepelbagaian yang sudah termaktub dalam perjalanan sejarah nation-building negara Malaysia. 

12. Cuma mereka mungkin semakin pemurah kepada kaum lain kerana conscience mereka rasa bersalah/berdosa  kepada kaum lain macam orang Eropah nak tebus dosa mereka kepada holokos yahudi. Itu saja.

13. Orang yang bijaksana sampai sekarang disediakan biasiswa melambak untuk sambung belajar di luar negara. Hanya kerana toefl, gre atau ielts, mereka memilih sambung belajar dalam negara. Maka hasrat negara beri kelebihan kepada Melayu tidak disahut.  

14. Rasanya wang negara terus dibelanjakan untuk orang Melayu tapi orang Melayu tidak ambil peduli untuk mengiranya kerana berterusan dapat secara percuma. Bahkan apa yang dapat itu kerap pula dibazirkan.  

15. Kaum lain pula ambil berat mengira dan tahu pula cara mengira apa yg mereka dapat dan mahu apa yg dapat itu ditambah setiap masa. Apa yang mereka dapat pula dimanfaatkan secara maksimum.  Itulah beza yang nyata antara orang awam Melayu dengan orang awam yang lain.

16. Orang Melayu selalu mendesak untuk dapat pemimpin yang bersih, berani dan dinamik malangnya pemimpin mendapati orang Melayu yang dipimpin kebanyakannya yang hendak itu hendak ini itu tak bersih, penakut, berkecamuk fikiran, tak teratur kehidupan dan lembab. Mereka berkendakkan pemimpin baik tapi diri sendiri sangat buruk.


Nota: 16 idea di atas adalah pandangan seorang Profesor yang berpandangan jauh.

Bacaan ulangan ini adalah berkaitan.

4 Komen:

Anonymous said...

Betullah idea tu, masalah Btn bukan itu, masalah Btn ini berpunca dari ketua pentadbir dia yang tak jelas hala tuju btn nak bawa ke mana dan macamna, byk program lebih kepada syok sendiri dan untuk kepentingan politik dia, Btn hanya jadi tempat persinggahan saje, so bila org Cina confuse dantak paham, tu yg macam2 tuduhan tu...Btn kene ada pentadbir yg berpendidikan kenegaraan dari univerisiti barulah ada idea2 baru... la ne hampe!

Anonymous said...

agree

Anonymous said...

Betullah kata Prof tu, saya setuju.

Anonymous said...

Terbaik Dato' !

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung