ULASAN LOW YAT: CINA MALAYSIA DAN CINA BOSTON

on Wednesday, July 15

KETUA POLIS NEGARA - MENGUTAMAKAN PERPADUAN & KEHARMONIAN
ULASAN Low Yat. Masyarakat Cina di mana-mana sahaja, sama ada di tanah besar negara China, Malaysia, Singapura, Indonesia, di negara-negara barat, Amerika Syarikat, Australia, Kanada, Amerika Selatan, Afrika dan sebagainya adalah masyarakat perniagaan yang berjaya.

Majoriti mereka mewarisi kemahiran berniaga sejak turun-temurun. Mereka tidak begitu suka bekerja dengan sektor kerajaan, bukan kerana kerajaan tidak menyediakan pendapatan yang sesuai dengan keinginan mereka, tetapi mereka mempunyai kemahuan yang lebih besar, mereka mempercayai kemahuan itu boleh dipenuhi dengan bekerja keras.

Ada 4 perkara yang sangat diberi perhatian oleh masyarakat Cina di mana-mana sahaja. Pertama, perniagaan. Kedua, pertubuhan. Ketiga, bahasa ibunda. Keempat pendidikan Cina.

Keempat-empat perkara ini jika tercabar akan menyebabkan mereka bersatu, walaupun berbeza parti politik. DAP, MCA, Gerakan dan mana-mana parti yang berlatarbelakang masyarakat Cina akan bersatu sekiranya isu pendidikan mereka dipersoalkan. Mereka akan mempertahankannya.

Dalam kes pergaduhan di plaza Low Yat. Sebenarnya ianya memberi kesan negatif kepada perniagaan di situ khususnya kepada peniaga Cina. Pada tahun 1990an dan 2000an, peminat gajet HP dan sebagainya biasanya akan ke Pertama Complex, Kuala Lumpur. Namun begitu, plaza Low Yat telah mengambil alih kemashyuran Pertama Complex menjelang tahun 2010an. 

Pelancong luar negara turut bertandang ke Low Yat. 

Namun begitu, insiden baru-baru ini sudah pasti memberi kesan yang buruk kepada perniagaan HP dan komputer di Low Yat.

Ianya memberi keburukan bukan sahaja kepada peniaga, tetapi juga kepada negara. 

Oleh yang demikian, saya mencadangkan supaya dipertemukan semula kedua-dua pihak yang bergaduh sebelum ini. Kedua-dua pihak hendaklah saling maaf-memaafkan, buang yang keruh ambil yang jernih. Mereka yang masih mengapi-apikan sentimen perkauman hendaklah dikenakan tindakan undang-undang sedia ada.

Jika tidak, ikon Low Yat sebagai pusat HP, komputer dan sebagainya akan merosot dan akhirnya perniagaan mengalami kerugian.

Walaupun majoriti peniaga di Low Yat dimonopoli oleh peniaga Cina tidaklah bermakna masyarakat Melayu dan sebagainya tidak mendapat manafaat. Kita mesti sedar, majoriti pemandu teksi dan kereta sewa di Kuala Lumpur adalah orang Melayu. Majoriti syarikat perkhidmatan pembentungan, lori sampah, pembekal kuih tradisi, restoran roti canai dan sebagainya juga orang Melayu. Kemakmuran di Low Yat sudah pasti dinikmati juga oleh orang Melayu.

Negara kita adalah negara pelbagai kaum. Benar majoriti adalah Melayu. Benar majoriti adalah Islam. Namun, kita telah hidup bernegara bersama-sama sejak sekian lama dengan aman dan damai.

Cina Boston
Di Boston, Amerika Syarikat. Masyarakat Cina hidup dengan aman dengan mengekalkan entiti mereka sebagai masyarakat peniaga yang berjaya.

Di China Town, Boston serupalah dengan Petaling Street di Kuala Lumpur. Anda boleh mendapatkan apa sahaja keperluan harian. 

Dari sekecil-kecil keperluan harian seperti ikan segar, udang, ketam, sayur-sayuran segar, nangka, durian, buah manggis, biskut dari Malaysia, nescafe triple one, teh tarik Malaysia, mee hun halal, kicap dari Malaysia semuanya ada dijual menyebabkan rindu orang Melayu kepada keperluan-keperluan harian ada di jual di pasaraya China Town. Kerana apa? Kerana masyarakat Cina sememangnya masyarakat peniaga. 

Jika mereka bersifat buruk, sudah pasti mereka tidak menjual barangan halal di pasaraya mareka, namun bukan itu tujuan mereka, tujuan mereka hanyalah semata-mata perniagaan.

Itu belum lagi saya ceritakan kemampuan masyarakat Cina Boston dalam bidang hartanah, perkhidmatan, perumahan dan pendidikan. Kompleks pendidikan sekolah Cina mereka sangat mengkagumkan. 

Sepuluh tahun dahulu, saya pernah mengajar di dua buah sekolah 90%-99% pelajarnya serta pentadbirnya adalah orang Cina. Semasa saya mengajar di Kota Kinabalu High School (2002), pelajar-pelajarnya memang tidak minat kepada subjek Sejarah yang saya ajar, namun saya mengajar juga dengan bersungguh-sungguh.

Semasa saya mengajar di SMK Kepong Baru (2003), pelajar-pelajar Cina dalam kelas yang bijak bersungguh-sungguh memberi perhatian kepada apa yang saya ajar. Sebaliknya, pelajar yang lemah di dalam kelas lemah menunjukkan kecenderungan yang tinggi kepada bidang perniagaan. 

Kesimpulannya, pergaduhan, permusuhan, rasisme, prejudis, buruk-sangka hendaklah ditukar kepada hormat-menghormati, bersatu dan berbaik-sangka.

Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin,
USA.
Julai-15-2015.









14 Komen:

Anonymous said...

Anak2 cina di Boston tahu berbangsa kebangsaan Amerika, iaitu Bahasa Inggeris tak?

Kat sini, anak2 cinapek dah tak mementingkan bahasa kebangsaan langsung. Saya tahu sebab kawan saya, ketiga tiga anak mereka umur antara 4-12, SEORANG PUN TAK TAHU BERBAHASA MELAYU WALAPUN DILAHIRKAN DAN DIBESARKAN DI MALAYSIA.
ANAK2 DI HANTAR KE HOME-SCHOOLING. BILA BERBINCANG TENTANG MASA DEPAN, RANCANGAN MEREKA ADALAH UNTUK BERPINDAH KE AUSTRALIA SATU HARI NANTI.

Come on la....jangan nak pretend macam puak2 cinapek ni sayangkan negara. Matlamat hanya satu....menjadikan MAlaysia sebuah negara cina seperti Singapura. They won't stop until the mission is accomplished.

BTW, I have lived in North American cities for a big chunk of my life with large "chinatown" communities" and I can assure you, the chinese there are not KURANG AJAR AND BIADAP towards the whites as they are KURANG AJAR AND BIADAP towards the Malays here!

Anonymous said...

Cina di Boston selalu menyerang kerajaan Amerika dan Presiden Obama dengan fitnah2 ke??

Cina Boston selalu menghasut media2 termasuk bersekongkol dengan media asing untuk menjatuhkan kerajaan Amerika ke?

Anonymous said...

Diaspora Melayu.
arjuna waspada.
changkat lobak

jgn jadi bodoh!!! said...

cina jual barang tiruan di petaling street,batu feringgi xda apa..melayu jual barang tiruan di uptown kena sapu?cina maki azan,polis dan melayu diampunkan dan diberi dana Finas bt filem??rumah urut pelacuran di bukit bintang tiada tindakan??dimana keadilan?kekadang kita bercakap semudah abc..tapi hakikatnya melayu dah lama di provok oleh bangsa2 pendatang ni..dah lama melayu diam..ISA di hapuskan kerana apa??kerana mahu undi cina..ah jib gor belakon iklan raya cina untuk undi cina!!

#pecatJibby

Anonymous said...

90% cina Malaysia telah diRACUNI minda mrk oleh 'born-again' evangelist christians yg majoritinya menguasai parti DAPigs.
Tujuan mrk di Malaysia ni bukan sekadar utk berniaga dan menguasai ekonomi (misi ini telah tercapai sekian lama) tetapi utk mengambil-alih pemerintahan negara melalui kuasa politik dari tangan org Melayu, dan menjadikannya spt Singapork skrg.
Lihat bagaimana mrk menfitnah, mengadu-dumba, melabel pemimpin-pemimpin UMNO/BN sbg rasis, tidak kompeten, kuat rasuah dan sbgnya utk membuat rakyat membenci kerajaan pemerintah.
Melayu yg telah lama celik mata, dan yg baru hilang selaput wang politik dimata telah nampak perkara ini dari hari kesehari dgn begitu terang dan makin terang sekali.
Itulah agenda puak 'born-again' evangalist christians baik dlm DAPigs, MCA, Gerakan, PKR dan lain-lainnya. Misi ini akan berterusan sehingga berjaya walaupun sampai dunia kiamat.
Makin lama misi ini mengambil masa maka kita akan lihat makin ramai berduyun-duyun puak-puak Melayu mandaliar, Melayu kitol, Melayu dewa-dewi fantasi, Melayu otak kurang suku, Melayu terencat akal dan sbgnya bersekongkol dgn kumpulan gila-kuasa kristian evangelista ini utk mendapat sedikit habuan walaupun terpaksa menjadi anjing penyalak.

Anonymous said...

Kalau cinapek Boston mengkhianati kerajaan US dan menghina tentera US apabila diserang penjenayah asing sepertimana cinapek cilaka di Malaysia menghina tentera dan kerajaan kita apabila diserang di Lahad Datu, agak2nya apa orang2 Amerika akan buat kepada cinapek2 Boston di sana?

Kalau cinapek Boston menghina lagu kebangsaan US The Star Spangled Banner seperti mana cinapek cilaka MP DApigs menghina lagu Negara Ku, agak2nya, apa akan orang puteh lakukan kepada muka cinapek Boston tu? Di sini, ingin ditekankan, beliau adalah MEMBER OF PARLIMENT DApigs.

KURANG AJAR DAN BIADAP DAH MEMANG DALAM DARAH DAGING CINAPEK2 CILAKA DAPIGS!

Anonymous said...

Cina kt indon lagi pandai ckp indon.
Cina kt Boston...tak boleh ckp lebih. Kena tunduk jilat lantai kaki mat salleh kalau nk selamat

Anonymous said...

cinapek-cinamak dgn berketuakan 'born-again' evangelist christians dlm DAPigs, PKR, MCA, Gerakan dll berkonspirasi utk menumbangkan kerajaan UMNO/BN pimpinan org Melayu dlm PRU13 dulu, tapi Najib buat-buat tak nampak sehinggakan sokongan boleh berubah sekelip mata pun dia buat-buat tidak faham. Apa sudahnya? Skrg ni Najib kena main kaw-kaw sama puak pendatang zaman british yg tak reti malu dan bersyukur ni.

Pagi - "I LOVE PM"
Petang - "I LOVE new PM"
Tak rasa malu ke kena main macam ni?

cinapek-cinamak kat Malaysia ni rasanya puak cina yg paling hina dlm sejarah tamadun cina moden.

Anonymous said...

Semuanya berkaitan cinapek ni betul belaka...
Orang melayu pertahan negara dikatakan salah..
Orang luar cinapek hina negara dikatakan betul..
Apa nak jadi malaysia ni..

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
saya mengucapkan terima kasih atas komentar yang diberikan. apa jua pandangan yang diberikan kita perlu kembali kepada hakikat bahawa negara kita memerlukan suasana hidup yang harmoni dan aman damai untuk berhadapan cabaran yang semakin kompleks di hadapan kita. Bertolak-ansur, bekerja-sama, hormat-menghormati dalam 'konteks yang lebih besar" sangat didambakan jika kita mahu berjaya. Menghormati Perlembagaan adalah satu daripada konteks itu. Salam perpaduan.

Anonymous said...

Mamat USA....
Cikgu Kampong nak komen,

Saya juga pernah tinggal di NY, Toronto, Sydney, East London, Jakarta, Dubai dan Spore. Cina2 di sana menghormati negara yg mereka tumpang. Mereka x berani nak kurang ajar dan menghimpun gangster walaupun mengamalkan bisnes cara menipu mcm di Low Yatt. Jadi artikel ni walaupun niat baik tapi tak rekevan utk masa depan negara Malaysia.

Melayu perlu tegas bagi tahu mereka supaya hormat kat Islam, raja2 dan Sultan, bahasa Melayu, budaya dan istiadat Melayu, Al Quran dustur perlembagaan muslim, perlembagaan Malaysia dan bendera Msia.

Melayu tak pernah kacau 4 perkara asas Cina spt perniagaan, bahasa, pendidikan dan pertubuhan. Mereka sangat enjoy hidup di Tanah Melayu ini.

Cuma nak bagi tahu JANGAN KURANG AJAR , sentiasa provok dan ganggu ketenteraman awam dan keharmonian kaum khususnya dikalangan chauvanis Cina DAP. Jadilah Cina Boston dan Cina Indon sbg contoh wujudnya kebersamaan menumpang di Tanah Melayu. Tanah Melayu masih ada warisnya, diwakafkan oleh Ulama2 dan Sultan2 Nusantara kepulauan Melayu Islam Nusantara.

Cikgu Kampong PhD.

Anonymous said...

Sy rasa penulis ini psiko tinggi... Maybe yg tersirat tu dlm ayat 'menghormati perlembagaan'... Soalnya adakah cina2 Malaysia menghormati perlembagaan ?

Anonymous said...

sy stuju Cikgu Kg PhD...walaupun niat penulis baik tapi tak sesuai diamal di Malaysia. Cina2 skrg tidak menghormati perlembagaan, cakap bahasa Melayu pun tak pandai walaupun lahir di Malaysia... kenapa Cina Indonesia fasih berbahasa Melayu Indonesia? Kenapa Cina Malaysia tak boleh?... Ini bukti nyata mereka ke Malaysia hanya untuk wang saja.

Anonymous said...

Saya sangat setuju dengan dengan semua konen di atas saya sokong.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan