MENJELANG 2016: YANG MANA TERBAIK UNTUK MALAYSIA, ANWAR, HJ. HADI ATAU ZAHID ?

on Saturday, December 19


Lihat Wajah Mereka: Kedua-duanya Tidak Sabar Untuk Bekerjasama


SAYA terkejut dengan kenyataan BERSIH kerana mendesak Tun Dr. Mahathir dan TS Muhyiddin Yassin untuk menyokong cadangan BERSIH dan G25 termasuk di dalam isu undang-undang agama Islam. Kata mereka lagi, team Tun Dr. Mahathir sudah tewas dengan team DS Najib. Itu terserah kepada pembaca menilainya. Baca ulangan anda di sini

Di hujung minggu ini, mari kita berbicara mengenai 3 tokoh yang masih mewarnai politik negara kita ini. 

Lihat Kemesraaan Mereka Berdua, Persahabatan Menggamit Perasaan
1. DS Anwar Ibrahim
Di Amerika Syarikat, saya amat terkejut apabila seorang pemandu teksi bertanya kepada saya, apa khabar Anwar? Saya menjawab sedang menjalani hukuman penjara. Dia kata, di Amerika perkara itu tidak salah. 

Peluang pertama Anwar menjadi Perdana Menteri Malaysia ialah pada tahun 1998. Ketika itu, Tun Dr. Mahathir sudah bersedia untuk menyerahkan tampuk pemerintahan negara kepada Anwar. Malangnya, kejadian serangan matawang dunia oleh Soros, terutama tuduhan-tuduhan penulis buku "50 Sebab Anwar Tidak Boleh Menjadi Perdana Menteri" telah merencatkan harapan Anwar.

Peluang kedua Anwar ketika PRU12 pada tahun 2008. Peluang ini juga tidak menjadi kenyataan kerana kegagalan Anwar mendapatkan 30 ahli MP BN untuk menyeberang kepada PR.

Peluang ketiga Anwar ialah pada tahun 2013. Dalam PRU13 itu, Anwar menang majoriti undi individu (undi popular), namun Anwar kalah jumlah kerusi. Sebenarnya, Anwar kalah kepada sistem.  

Peluang keempat Anwar ialah semasa Rekonsiliasi. Ramai orang sudah mengetahui secara samar-samar mengenai tawaran Anwar sebagai TPM dan dua tiga MP PKR sebagai Menteri penuh. Saya tidak akan menghuraikan hal ini kerana saya mesti menghormati Jusuf Kalla yang kini sudah menjadi Naib Presiden Indonesia. Anda boleh baca semula pertemuan saya dengan Jusuf Kalla di Jakarta dalam blog ini atau mana-mana akhbar. Adakah jika saya mendedahkan surat perjanjian akan merubah politik nasional?

Lihat Langkah Mereka: Seiringan, Berani dan Bersemangat
2. Tuan Guru DS Hj. Hadi Awang
Kesilapan ahli-ahli PAS yang menyeberang kepada PAN yang pro DAP itu ialah mereka memandang rendah Hj Hadi di dalam berpolitik.

Saya telah mengikuti sejak sekian lama ucapan-ucapan politik Hj Hadi.  Ianya konsisten. Hj. Hadi mendidik ahli-ahli PAS bahawa yang dikejar bukan duniawi, bukan jawatan politik dan bukan semata-mata kemenangan politik. Yang dicari kata Hj Hadi ialah keredhaan oleh Allah SWT walaupun tidak menang dalam pilihanraya. Jika mendapat keredhaan dari Allah SWT, maka itulah kemenangan yang sebenar-benarnya.

PAS sudah mencuba dengan DAP sejak sekian lama. Namun, Hj Hadi melihat tiada faedah bersama DAP. Ahli-ahli PAS di peringkat bawahan ada pelbagai pandangan mengenai kerjasama UMNO-PAS. Ada yang bersetuju, ada yang tidak bersetuju dan ada yang ragu-ragu. Namun, Hj. Hadi lebih bijak di dalam isu ini.

Saya meramalkan, menjelang PRU14, PAS akan membentuk kerajaan bersekutu bersama BN. Pada tahun 1974 dahulu, kesepakatan perpaduan UMNO-PAS diputuskan ketika Tun Razak dan wakil PAS bertemu di luar negara. Saya percaya, pertemuan DS Najib-Hj. Hadi semasa Multaqa Alumni Al-Azhar baru-baru ini adalah bibit-bibit ke arah itu. Nampaknya, masyarakat Islam di luar UMNO-PAS majoriti memberi pandangan yang positif. 

Saya meramalkan dalam tempoh 24 bulan ini, Hj. Hadi akan menjadi sebahagian daripada pentadbiran kerajaan persekutuan. Itu cita-cita majoriti umat Islam dan orang Melayu di Malaysia.

Lihat Wajah Mereka: Penantian, Harapan Dan Kesetiaan  
DS Ahmad Zahid Hamidi
Amalan sejak merdeka, Timbalan Perdana Menteri biasanya akan menjadi Perdana Menteri apabila seseorang Perdana Menteri melepaskan jawatannya. Maka, secara mudah, DS Zahid akan menjadi Perdana Menteri seandainya Perdana Menteri melepaskan jawatan.

Namun begitu, pada pandangan saya, DS Zahid perlu menjadi Timbalan Presiden UMNO terlebih dahulu. Apa yang berlaku sekarang agak unik dan luar dari kebiasaan.

Namun begitu, DS Najib betul dalam tindakan pentadiran di dalam Kerajaan, di mana kuasa melantik Timbalan Perdana Menteri terletak di tangan Perdana Menteri. Itu kuasa pregroratif siapa-siapa Perdana Menteri. Tun Dr. Mahathir sendiri mempunyai 4 Timbalan Perdana Menteri.

Begitu juga, DS Najib betul tindakannya di dalam parti UMNO tidak memecat TS Muhyiddin kerana itu jawatan politik yang ditentukan oleh ahli-ahli UMNO. 

Oleh yang demikian, sebagai Timbalan Perdana Menteri, DS Zahid tidak mempunyai pilihan lain melainkan bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO semasa pemilihan UMNO pada masa akan datang. 

Ketika DS Zahid mempengerusikan satu mesyuarat di Kementah dahulu (2011), beliau menghadiahkan saya sebuah buku bacaan yassin yang saya masih gunakan sehingga ke hari ini.

Bagaimana pilihan anda?

Selamat Berhujung Minggu.  

  

5 Komen:

Anonymous said...

Saya pilih Dato' Azhari !...
Sammart

Anonymous said...

Saya pilih ismail sabri kerana jati diri melayunya kuat.

Unknown said...

Semua tak bagus kerana ketiga pilihan di atas melingkupkan Negara.

Pemimpin Malaysia yang paling kuat dan effectif ialah D S Najib dan kumpulan beliau yang dipilih nya sendiri.

Anonymous said...

SAYA PILIH IZZAH SEBAB COMEL..

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Tkaseh atas komentar dan bacaan.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung