PERTEMUAN NAJIB-HADI: KOMEN RAKYAT MALAYSIA DI AMERIKA SYARIKAT

on Friday, December 18

PERTEMUAN atau disebut bibit-bibit Perpaduan UMNO-PAS yang ditunjukkan semasa Majlis Multaqa Alumni Al-Azhar semalam telah membelah sinar Bahagia di atas langit Malaysia. Umat Islam bersyukur melihat dua pemimpin besar umat Islam dan orang Melayu di Malaysia bergandingan, bersatu padu dan berekonsiliasi. 

Namun, percayalah musuh-musuh Islam tidak akan gembira dengan gandingan ini. Memang sudah dinyatakan di dalam Al-Quran bahawa musuh-musuh Islam tidak akan redha, tidak akan gembira dan tidak akan membenarkan perpaduan seperti ini berlaku.

Lihatlah wajah tenang, bahagia dan syahdu kedua-dua mereka. Lihatlah kegembiraan TG Hj Hadi, Lihatlah Keikhlasan DS Najib. Lihatlah kedua-dua wajah mereka berseri-seri, bercahaya kerana telah bertemu Persaudaraan Islam, telah bersemuka Ukhuwah, telah bertemu titik persefahaman. Maka akan berterusanlah bibit-bibit persaudaraan ini bertambah semakin kukuh di masa hadapan.
Lihatlah dengan mata hati, Lihatlah dengan kegembiraan, Lihatlah Kebahagian ini.

Namun begitu, apakah kamu fikir orang-orang kafir akan gembira dengan Perpaduan dan Persaudaraan umat Islam? Adakah kamu menyangka orang-orang kafir akan berdiam diri? Lihatlah Hj. Hadi dituduh, diburuk-burukkan dan dihina sedemikian rupa di atas? Lihatlah pula kedua-dua wajah pemimpin Islam di bawah, walau mereka tahu akan muncul hina cerca ke atas mereka, namun begitu pertemuan diteruskan, perpaduan diteruskan. Sesungguhnya, benarlah firman  SWT bahawa orang-orang kafir tidak akan redha ke atas kalian sehingga kalian menuruti kehendaknya !

Hj Hadi dan DS Najib berjalan seiringan memasuki dewan. Islam itu seiringan. Mereka bergandingan. Islam itu bergandingan. Mereka bersatu. Islam itu bersatu. Apakah kamu tidak gembira?

DS Najib berucap dengan tenang. Itulah Islam, agama yang penuh dengan ketenangan.
TG Hj. Hadi juga berucap dengan tenang dan meyakinkan. Islam itu agama keyakinan yang penuh dengan keyakinan. Perpaduan itu adalah salahsatu keyakinan.

Alhamdulillah. Takbir Takbir Takbir !

Al-Azharri Siddiq,
University City,
Philadelphia, Pennyslavania,
Amerika Syarikat.

17 Disember, 2015.

2 Komen:

Ted Manoff said...

Mat Sabu setuju dengan komen Lim Guan Eng..Mat Sabu baru lepas makan Babi dengan Lim Guan Eng..urrrppp...dia tak lalu makan ayam dengan Najib

Anonymous said...

Tang Hj Hadi itu aku setuju. Tapi bab Ds Najib ni....entahlah...!! Banyak kemusykilan dan persoalan tak terjawab dari Dulu, Kini dan mungkin sampai bila-bila. #Nothing To Hide hei....

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung