SAIFUDDIN ABDULLAH KEHILANGAN IMAN POLITIK, NAJIB PINJAMKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

on Thursday, December 24

Sebelum ini saya sudah pernah menjawab Saifuddin Abdullah di sini ketika beliau masih berada di dalam kerajaan. Kali ini saya menjawab ketika beliau berada di luar kerajaan. 

Sudah amat jelas, sama ada Saifudin berada di dalam atau di luar kerajaan, beliau adalah orang yang sama tetapi tidak serupa. Ketika di dalam kerajaan saya tidak melihat apa-apa idea beliau yang boleh dibanggakan melainkan yang ketara hanyalah memporak-perandakan jamaah dalam kerajaan dan parti pemerintah. Saya sudah menyebutnya di sini.

Saifuddin berkata DS Najib menerima defisit keyakinan. Apakah yang anda faham mengenai definisi defisit.Bahasa mudahnya ialah kekurangan dan kemerosotan. Adakah Najib mengalami defisit keyakinan? Najib menang di Pekan dengan majoriti bertambah kepada 35,613 undi berbanding Saifuddin bertaraf Timbalan Menteri tewas di kawasan putih Temerloh! Inilah yang dikatakan oleh orang putih sebagai 'kehilangan iman politik'. 

Dalam hal ini, mereka menyalahkan orang Cina kerana kekalahan Saifuddin itu. Kenapa salahkan orang Cina?

Saifudin Hilang Iman Politik
In football, they say great games are won through mental effort. There is much truth to this. What must change is the attitude that leads many people to succumb to resignation or lose faith in politics and the state.

In the end, this attitude will lead to our society falling apart and everyone attempting to survive on their own. If we pursue such a course, things will not go well.

We must again come to the realization that we — meaning every one of us — make up the state, the country and the society. That is our common purpose and we ourselves can shape this common purpose.(German Parliment).

Sudahkah Saifuddin melawat Pulau Pinang? Sudahkah Saifuddin bertemu dengan nelayan-nelayan Melayu di Pulau Pinang? Adakah Saifuddin sudah menemui pemilik-pemilik restoran dan rumah-rumah orang Melayu yang dirobohkan? Sudahkah Saifuddin melawat petempatan orang-orang Melayu sebelum dan selepas Tol Sg Nyior? Apakah jawapan Saifuddin kepada isu azan, isu perarakan Maulidur Rasul dan isu tema sambutan hari kemerdekaan negara peringkat Pulau Pinang?

Hal-hal yang saya sebutkan di atas telah berlaku di Pulau Pinang di dalam sebuah kerajaan yang diperintah oleh Pakatan Harapan dan Pakatan Rakyat. Isunya sangat jelas kedudukan Bumiputera, agama Islam, Raja-Raja Melayu dan bahasa Melayu di dalam Perlembagaan tidak mendapat tempat yang sepatutnya di dalam Pakatan Rakyat. 

Itu belum lagi isu G25 di mana Saifuddin dan pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan membisu dengan desakan G25 dalam isu liberalisasi undang-undang Islam supaya lebih kemodenan konon dan lebih bebas seperti di negara-negara barat.

Saya juga percaya Tol Sg Nyior boleh dihapuskan jika Saifuddin mempunyai keberanian, kekuatan dan poltical will mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang mengotakan janji Pilihanraya 2008. Jika perkara sekecil ini pun Saifudin tidak mampu menanganinya, saya ramal Pakatan Harapan akan kecundang kerana mengambil seseorang yang kehilangan iman politik.


Saifuddin bukan seorang pakar ekonomi, jauh sekali pakar international bussiness seperti mereka yang bekerja di Bloomberg, The Economist dan World Bussiness. Namun, angka-angka yang dipungut oleh Saifuddin tidak boleh diterima oleh akademik kerana ianya tidak mempunyai sumber dari sumber profesional.

Berkenaan isu 1MDB dan RM2.6 billion, Saifuddin patut bertanya kepada Tony Pua kenapa sudah lama berdiam diri?

Kesimpulan
Saifudin dilihat hanya mampu mengurus 1000 penduduk dalam sesebuah kampung manakala Najib terpaksa mengurus 30 juta rakyat Malaysia yang mempunyai pelbagai kemahuan yang tidak terbatas. Perbezaannya umpama langit dengan bumi. Sudah pasti akan ada kelemahan dan kekuatan. Sudah pasti rakyat akan merasai kepahitan dan akhirnya kemanisan. 

Saya mengakui kos hidup semakin tinggi, namun kerajaan berusaha menyerapnya dengan cara lain. Namun, kekurangan pekerjaan dapat diatasi bilamana kerajaan berjaya mencipta banyak peluang pekerjaan baharu seperti pembinaan Lebuhraya Trans Borneo, MRT dan sebagainya. 

Kembali kepada pertanyaan Saifuddin, "Jadi, siapa, sebenarnya, yang mengkhianati Melayu?". 

Pertanyaan saya pula, seandainya Najib meminjamkan jawatan Perdana Menteri selama 24 jam kepada Saifuddin, agak-agaknya nilai Ringgit bertambah naik atau bertambah turun? Dan soalan kedua, agak-agaknya harga sekotak rokok boleh turun atau tidak di bawah RM17.00 jika Saifuddin menjadi Perdana Menteri dalam tempoh pinjaman itu?

Bacaan ini sangat penting kepada anda jua.

Selamat Bercuti.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung