BERITA DARI AMERIKA SYARIKAT: DS JAMIL KHIR BAHROM TIDAK BERSALAH, SERANGAN POLITIK YANG TIDAK ADIL

on Thursday, November 26

Baru-baru ini terdapat beberapa tuduhan dan serangan politik ke atas DS Jamil Khir Bahrom dilakukan oleh National Oversight and Whistleblowers (NOW).


Saya mengambil masa untuk memberikan pandangan  kerana kesibukan di samping saya perlu mendengar dengan teliti beberapa pihak yang terlibat di sini. Kita tidak boleh mempercayai kesahan sesuatu dokumen yang diberikan kerana kesahan itu banyak aspek bukan setakat ori tetapi jua kesahan penggunaanya semasa di lapangan. 

Soalan pertama ialah, adakah NOW berpangkalan di Amerika Syarikat? Adakah NOW mengikuti perjalanan program lawatan kerja DS Jamil Khir di Amerika Syarikat? Atau adakah, NOW hanya diberikan beberapa dokumen dan beberapa input cerita (hear say) yang tidak lengkap kemudian mengambil keputusan untuk menyerang DS Jamil Khir?

Perbandingannya, jika anda seorang doktor perubatan, anda tidak boleh membuat apa-apa kesimpulan perubatan berdasarkan cerita pihak kedua atau ketiga, walaupun ianya diceritakan oleh si ibubapa atau si suami/isteri. Sebaliknya, sebagai doktor perubatan, anda mesti memeriksa sendiri pesakit tersebut dengan tangan anda dan dengan peralatan perubatan yang sesuai, supaya anda tidak melakukan kesilapan management ke atas patient tersebut.

Dalam isu di atas, jika NOW tidak berada di Amerika Syarikat, tidak menyertai program kerja Menteri, bagaimana kita hendak mempercayai NOW akan memberikan ulasan yang betul dan tepat? Atau ianya sekadar serangan serangan politik, atau si penyerang mahu mendapat nama? 

Sebagai rakyat Malaysia samada bekerja, belajar atau bermastautin di Amerika Syarikat, berita kehadiran menteri-menteri amatlah menggembirakan dan ditunggu-tunggu. Mereka boleh bersemuka tanpa protokol, meluahkan masalah dan seterusnya berkongsi peluang-peluang yang terdapat di Amerika Syarikat.

Dalam kes DS Jamil Khir, kehadiran beliau kerana mengikuti program-program yang telah disusun atur oleh penganjur di sini. Selain daripada acara utama bersama dengan pelajar dan komuniti rakyat Malaysia di sini, terdapat banyak aktiviti sukan dan permainan yang dianjurkan, bukanlah setakat bermain golf sahaja. Bukan juga setakat kursus kahwin yang diperbesar-besarkan itu. Bukan juga shopping itu acara yang khusus selama berhari-hari lamanya. Gambaran-gambaran seperti ini adalah gambaran-gambaran nakal, jahat dan tidak adil.

Apabila kita duduk di luar negara, kita akan mengalami beberapa kekangan yang tidak ada di Malaysia. Contohnya isu kekurangan dana untuk mengadakan aktiviti seperti hari keluarga Malaysia, seminar, forum dan sebagainya. Apabila seseorang Menteri hadir dengan rombongan mana-mana agensi kerajaan atau bukan agensi kerajaan, kita amat bersyukur apatah lagi sekiranya terdapat bantuan seperti sumbangan kewangan diberikan kepada persatuan-persatuan pelajar di sini.

Isu sumbangan kerajaan kepada persatuan pelajar universiti bukanlah isu di Malaysia sahaja. Di Indonesia, ada pihak turut mempersoalkan sumbangan dana kepada sebuah persatuan pelajar. Namun, Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla mempertahan tindakan itu kerananya ianya sebahagian daripada peranan kerajaan menyediakan aset kepimpinan untuk negara pada masa hadapan. Nampaknya, pemikiran dan methodologi kepimpinan NOW dalam hal ini berundur ke belakang! NOW seolah-olah menghalang bakat dan kesuburan pemimpin-pemimpin muda untuk digembleng melalui aktiviti-aktiviti pelajar.

Contoh kes yang lain, saya mengambil kes terbaharu baru-baru ini. Seorang pelajar kematian ayah. Manakala, ibunya juga sudah meninggal tidak berapa lama sebelum ayahnya pergi menemui Allah SWT. Malangnya, pelajar ini tidak dapat pulang untuk menatap ayahnya untuk kali terakhir kerana dia akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi. Juga jarak yang jauh Malaysia-USA mengambil masa 24 jam penerbangan itu pun jika tiada kelewatan. Lagipun dia juga baru sahaja sampai dari Malaysia. Kes-kes seperti ini sangat ad hoc dan memerlukan bantuan segera tanpa perlu kertas kerja. 

Begitu juga terdapat kes lain yang hampir serupa. 

Kesimpulan
Saya menasihatkan mana-mana NGO supaya membuat kajian yang lebih mendalam sebelum membuat tuduhan-tuduhan yang tidak adil ke atas DS Jamil Khir kerana tuduhan-tuduhan yang dibuat oleh NOW sangat umum. Kita tidak boleh membuat satu kesimpulan mudah hanya melalui kertas-kertas memo daripada pejabat Yapiem atau pejabat Menteri yang dibocorkan itu sahaja.

Sesiapa pun boleh membuat kertas kerja dan permohonan untuk melakukan apa sahaja program yang bermanfaat kepada rakyat Malaysia di mana-mana. Namun begitu, seringkali bajet yang diluluskan tidak selari dengan perbelanjaan semasa program. Ianya disebabkan oleh faktor-faktor luar jangka seperti cuaca, perubahan nilai matawang, kenaikan kos, permohonan kecemasan ad hoc ketika majlis berlangsung dan sebagainya. Cuba perhatikan Laporan Audit Negara baru-baru ini, dilaporkan bahawa Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan didapati berbelanja melebihi daripada bajet sebenar. Sudah pasti mereka mempunyai justifikasi tertentu akan kelebihan perbelanjaan itu.

Contoh lain dakwaan oleh ahli parlimen Sepang dalam isu tarif elektrik dihebohkan kononnya akan dinaikkan pada tahun 2016. Barangkali dia tidak membaca Bajet 2016 dengan teliti, di mana sekiranya dibaca dengan teliti sebenarnya kerajaan tidak menghapuskan subsidi bil elektrik. Sebaliknya kerajaan menggunakan peruntukan lain melalui bajet MOF B11 020500 di bawah tajuk 'Subsidi dan Bantuan Tunai' yang keseluruhannya berjumlah RM10.63 Billion. Ianya merupakan satu langkah rasionalisasi. Malangnya mereka tidak membaca habis !

Bab-bab seperti ini, NOW perlu lebih teliti, sensitif dan berlaku adil. Saya kasihan kerana DS Jamil Khir menjadi mangsa, walhal anda sebenarnya menyerang orang yang salah di tempat yang salah.

Jika melihat kepada dapatan saya sendiri, isu program DS Jamil Khir di Amerika Syarikat bukanlah kes salah guna wang Yapiem, bukan juga penyelewengan dan rasuah, sebaliknya isu ini lebih kepada isu dalaman pentadbiran sahaja. 

Oleh yang demikian, saya menyokong penuh tindakan mahkamah oleh DS Jamil Khir ke atas NOW kerana ianya perlu untuk membersihkan tuduhan-tuduhan yang dikenakan ke atas diri dan keluarganya.

University City,
Philly, PA, USA.
November 27, 2015.TPPA: PERBANDINGAN DENGAN ARTIKEL TUN DR. MAHATHIR DAN PENJUALAN KERETA PROTON KE AMERIKA SYARIKAT

on Sunday, November 22

Diplomatisme: PM Malaysia Di Hadapan Bersama-sama Dengan Presiden Barrack Obama, USA.
Saya tertarik untuk memberi pencerahan kepada artikel Tun Dr Mahathir berkenaan TPPA. Kebetulan saya baru selesai menghadiri Forum Ekonomi di Rochester University, New York di sini.


Pertama, Perjanjian TPPA tidak benar bahawa sesebuah syarikat asing atau negara asing boleh menyaman negara kita. Salah satu perkara yang menjadi Keutamaan Kerajaan dalam Perjanjian TPPA ialah Kedaulatan Undang-Undang di negara kita tidak boleh diganggu-gugat oleh mana-mana pihak. Itu adalah salahsatu yang dipertahankan oleh Kerajaan Malaysia. Dalam hal ini, Kerajaan tidak berkompromi dengan mana-mana pihak dalam usaha menjaga hak dan Kedaulatan rakyat dan Kedaulatan Undang-Undang negara kita.

Anda perlu membaca Teks TPPA sebelum memberi komen yang tidak adil. Segelintir di kalangan rakyat Malaysia belum membaca Teks TPPA menyebabkan mereka memberi Ulasan yang tidak tepat malah tidak benar.

Sebab itulah Kerajaan mengambil keputusan menyertai awal "Rundingan"  TPPA supaya Kerajaan berpeluang menyatakan "Ya" kepada item yang menguntungkan rakyat dan negara. Manakala Kerajaan boleh berkata "Tidak" kepada item yang merugikan rakyat dan negara.

Sebaliknya, jika Malaysia menyertai TPPA selepas TPPA dimeterai dan digazetkan, Malaysia akan mengalami kerugian kerana terpaksa bersetuju dengan perkara yang telah dipersetujui oleh negara-negara pengasas TPPA. Namun begitu, dalam hal ini, Malaysia adalah sebahagian daripada pembuat dasar yang berpeluang untuk memastikan Perjanjian-Perjanjian di dalam TPPA itu membawa keuntungan kepada rakyat Malaysia.

Kedua, kedatangan Presiden Obama tidak ada kaitan dengan persetujuan kerajaan samada menerima atau tidak, menolak atau menangguhkan Perjanjian TPPA itu. Jika pun Perjanjian TPPA itu ditandatangani samada pada Februari atau Mac 2016, tidak bermakna ianya boleh dilaksanakan. Sebaliknya, selepas Perjanjian TPPA itu ditandatangani ianya akan dibawa semula ke negara masing-masing untuk dibahaskan di dalam parlimen masing-masing. Dalam konteks Amerika Syarikat sendiri, ianya Akan dibawa ke Kongres untuk dibahaskan. Sekiranya Parlimen bersetuju maka ianya akan dilaksanakan sekurang-kurangnya dua tahun selepas Perjanjian TPPA ditandatangani (iaitu sekarang-kurangnya pada tahun 2018). Dalam konteks Malaysia, sekiranya Parlimen Malaysia menolak maka ianya tidak akan dilaksanakan di Malaysia.

PROTON DIJUAL DI AMERIKA SYARIKAT
Dalam isu TPPA ini, beberapa negara baharu seperti Indonesia turut menyatakan minat untuk menyertai TPPA. Mengapa? Isunya ialah Malaysia tidak boleh melepaskan peluang ini kerana ekonomi Dunia hari ini sangat terbuka. Jika Malaysia hanya berharap kepada ASEAN AFTA sahaja, atau pun bergantung kepada FTA antara satu-satu negara sahaja, kita akan ketinggalan. Malaysia dengan 30 juta penduduk bukan satu pasaran yang besar. ASEAN AFTA benar suatu pasaran yang besar tetapi ianya masih tidak mencukupi kepada Malaysia. Malaysia perlu melibatkan diri dalam FTA yang lebih besar dan salahsatu FTA itu adalah TPPA.


Contohnya, kereta nasional Proton memerlukan pasaran baharu yang lebih besar. Proton tidak boleh selamanya hanya bergantung kepada pasaran tempatan sahaja, juga tidak bijak jika hanya bergantung kepada pasaran ASEAN sahaja (terutama Indonesia). Dengan perjanjian TPPA ini, Proton boleh dijual di negara-negara TPPA termasuk di Amerika Syarikat melalui perjanjian-perjanjian yang tidak berat sebelah. Jika Hyundai, Nissan, Toyota dan Honda boleh memasuki pasaran Amerika Syarikat. Saya tidak percaya Proton Preve yang sangat laris di Australia tidak boleh dijual di Amerika Syarikat selepas TPPA !

Jika minuman Milo, biskut Hap Seng, Jelly fruit, Nescafé, Teh Tarik, roti canai, biskut Julie dan banyak lagi boleh dijual di Amerika Syarikat, saya melihat melalui TPPA kereta nasional Proton boleh memasuki pasaran Amerika Syarikat dengan lebih mudah. Kita hanya perlu bekerja lebih sedikit sahaja dan memenangi perjanjian dengan bijaksana.

Bersambung (isu Undang-Undang, isu penjajahan Ekonomi, benefit kepada kontraktor kelas F dan skim perlindungan oleh Kerajaan kepada bisnesman Malaysia)

Selamat Berhujung Minggu.

Rochester,
Amerika Syarikat.
November 22, 2015.

GAMBARAN LIM KIT SIANG SALAH, GANDINGAN NAJIB-ZAHID PALING MEMBAWA RAHMAT KEPADA ANWAR

on Sunday, November 15

Ketika Pertemuan Saya Dengan DS Najib di New York Baru-Baru Ini. Cerita Lanjut Di Sini
Penasihat DAP, Lim Kit Siang memberi gambaran di sini bahawa Tun Dr. Mahathir akan dimasukkan dalam jel bersebelahan dengan DS Anwar. Beberapa persoalan timbul. Pertama, adakah itu kemahuan sebenar Lim Kit Siang? Kedua, adakah Lim Kit Siang melihat Pakatan Harapan tiada kemampuan lagi untuk menjatuhkan DS Najib melainkan hanya gabungan Anwar-Dr. Mahathir? 

Mari kita berbicara dari sudut sejarah. Dalam sejarah UMNO moden, pada tahun 1998 DS Anwar dipecat oleh Tun Dr. Mahathir sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO. Ramai generasi baharu lupa, bahawa musuh politik utama DS Anwar ialah Tun Dr. Mahathir yang diberi pelbagai gelaran dahulu seperti Maha Firaun, Kolusi, Korupsi dan Kronisme. Malah Anwar menuduh mereka yang bekerja mempertahankan Tun Dr. Mahathir sebagai anjing kerajaan, mossad dan sebagainya.

Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri hari ini, adalah rakan politik Anwar semasa di dalam UMNO dan tidak pernah bermusuhan sehingga sekarang ini. Sebab itulah, apabila DS Ahmad Zahid Hamidi menyatakan Anwar boleh dirawat di luar negara ianya berbeza dengan respon pada zaman Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri di mana Anwar hanya boleh dirawat di dalam negara.

Begitu juga, apabila kerajaan mendedahkan Anwar menikmati layanan VIP di dalam penjara ianya berbeza dengan layanan Anwar di dalam tahanan ISA pada tahun 1971 (sila baca buku Dr. Syed Husien Ali) dan layanan Anwar di dalam penjara pada tahun 1999-2004. Terbukti, Anwar menikmati layanan kebajikan yang amat baik di dalam penjara semasa Pak Lah dan DS Najib menjadi Perdana Menteri.

Lim Kit Siang dan sesetengah pemimpin pembangkang memberi gambaran yang salah apabila berbicara isu Anwar. Mereka memberi gambaran seolah-olah Anwar dipenjarakan oleh Najib dan Anwar boleh dibebaskan oleh Najib. Gambaran ini tidak betul. Najib bukan ketua hakim, bukan peguam bela dan bukan pendakwa raya. 

Dalam temuramah Peguam Negara di sini, jelas menyatakan beliau tidak pergi bertemu Perdana Menteri untuk menerima arahan atau bertanya sama ada boleh atau tidak mendakwa atau membebaskan seseorang. Tugas Peguam Negara sangat jelas iaitu mempertahankan kedaulatan undang-undang negara.

Hakikatnya, Anwar telah menyediakan peguam-peguam terhandal di dalam negara dalam kesnya. Selepas rayuan demi rayuan di pelbagai peringkat mahkamah, akhirnya Anwar didapati bersalah.  

Bagaimanakah kerajaan boleh membantu Anwar di dalam penjara? Dari aspek kemanusiaan, politik matang, persahabatan dan persaudaraan Islam, Anwar telah dibantu dari segala segi. Penerangan di sini sangat-sangat jelas. Ianya ternyata layanan bersifat VIP.

Namun begitu, negara kita mempunyai undang-undang yang mesti dihormati dan diakuri. Oleh itu, mana-mana NGO luar negara tidak mempunyai hak untuk campurtangan di dalam kerangka kedaulatan negara kita. Presiden Barrack Obama sendiri sudah menjelaskan perkara ini semasa majlis bersama pemimpin-pemimpin muda Asia baru-baru ini.

Namun begitu, apabila anda melihat perkembangan kerajaan sekarang ini, saya pesimis awan mendung akan berarak. Lebih lanjut sila dapat buku yang sangat menarik ini

Kesimpulan
Kesimpulannya, gandingan Najib-Zahid adalah gandingan yang paling memberi rahmat kepada Anwar. Inilah sebabnya Najib diserang bertubi-tubi.

Malahan, ada ahli parlimen UMNO meminta supaya saya menyampaikan kepada DS Najib supaya membawa semula Anwar masuk ke dalam UMNO untuk menguatkan Islam dan Melayu.

Selamat Berhari Minggu.
Down Town, Drexel.
USA.

November 14, 2015.SUDAH 58 TAHUN MERDEKA, MCA MIC BTN MASIH GADUH PASAL 'PENDATANG', MARI LIHAT PATRIOTISME & NATIONAL IDENTITY RAKYAT MALAYSIA INI

on Wednesday, November 11

jayum-tar
Jayum Anak Jawan JBS (Sarawak)
B.A. (Individual Degree), University of North Carolina at Asheville, 1980.
M.A. (International Relations), Appalachian State University, Boone, NC, 1981.
PhD (Southeast Asian Studies), University of Hull, England, UK, 1990.
Jayum, the 15 th Tun Abd Razak Chair & Visiting Professor of Political Science, is senior Professor of Politics and Government at Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang (Malaysia) that he first joined in 1982. At UPM, he has been teaching various aspects of Malaysian politics, history and society. These areas have since the mid-1980s being developed into various required courses (liberal arts foundation) in public and private universities in Malaysia. In this, his involvement was to help developed the curriculum for Malaysian Politics and Ethnic Relations at UPM and also for the Malaysian Qualification Agency (formerly the National Accreditation Board), Malaysia that supervises and accredits universities in the country.
He researches, writes and presents papers on these themes focusing his anaysis on the ethnic dimension of development or lack of it, ethnic relations and the electoral process as well as governance. To date, he has successfully supervised not less than 35 graduate students who have receved their Master of Science and Doctor of Philospy in Politics and Government and comprised diverse nationalities from countries such as Iran, Libya, Nigeria, Indonesia, Bangladesh, Sudan, South Korea, Jordan and Algeria. Some of his foreign students have gone back to be diplomat and hold important positions in government of their respective countries. And some of his students from Malaysia are either presently holding or have held important positions in state and federal governments and its agencies as well as in national universities.
He currently sits in the sub-committee (as Deputy Head, Politics, Security & International Affairs Cluster) of the National Council of Professors, Prime Minister’s Department that engages both the government and non governmental organisations as the former seek to provide objective input to the process of governance. He has also sat in the National Science and Research Council, Malaysia (Ministry of Science, Technology & Innovation) (2011-2013) and the curriculum sub-commttee of the National Service Training Program of the Ministry of Defense, Malaysia (1997). Prior to coming to Ohio University, Jayum has also held visiting positions to the University of Hull (2004 & 2005), the Northern University of Bangladesh (2010) and was offered the same to the University of Leeds in 2011.
Outside of work, he is a member of the Sarawak Iban Annual Conference of the Methodist Church in Malaysian and represents the former in the Judicial Council of the Methodist Church in Malaysia.
Greetings
SELAMAT DATANG ( i.e. welcome) to the Tun Abdul Razak Chair’s website. This year marks about 35 years of collaboration between the government of Malaysia and the University of Ohio in promoting better understanding and goodwill between the peoples of the two great nation-states. Since its establishment in 1980, the chair has brought 14 senior Malaysian scholars to Ohio, including two women. All holders had come from various disciplines of the social sciences and humanities and they had each brought with them wealth of experiences to be shared with the academic and community of Ohio in particular and the United States at large. This is particularly so in various aspects of the Malaysian society and culture, political processes, economic development and ethnic relations and bargaining.
In my tenure as the 15 th Tun Abdul Razak Chair holder, I hope not only to organize and bring senior scholars on Malaysian studies from Malaysia to Ohio, but also non Malaysian scholars who have done extensive work on Malaysia, including those from various institutions in the United States here and including those from the other side of the North Atlantic, particularly the United Kingdom and Europe. In this way, we can generate wider empirical discourses and bring in non-Malaysian centric view of Malaysia and its role in the regional and world political stage. In the process, the audience could get a broader perspective of the issues and challenges facing the Malaysian nation-state and its plural society and its role in the wider regional and international community. Incidentally, Malaysia is chair of ASEAN, Association of Southeast Asian Nations, for 2015, the year in which ASEAN’s economic community is set to materialize.
Changes and transformation in Malaysia is getting very dynamic with each passing years and general elections. There appears to be some inertia as dynamic changes are poised to challenge the “business as usual” approach of promoting inter-ethnic relations that are also being besot by various discords related to religion, culture, economic and politics. While there may be people who would view these new challenges as retrogressive, but it must be recalled that it was a upheaval in the late 1960s that had propelled new ideas to the front and consequently had driven Malaysia to its economic success and political stability that had help shaped its new social structure.
Once again and after more than 50 years into its formation, Malaysia is once being challenged by new, unfolding events that it had never experienced before. Like it had done before, the country will emerge stronger when diverse and dissenting view have been properly managed and accounted for in arriving at new formula to propel the country ahead beyond 2020.
I thank you for visiting, and invite you to come back from time to time to check out our activities that are of interest to you.

ISU VAPE: DR. ABD. RAHMAN BETUL, EXCO PEMUDA UMNO SALAH

on Saturday, November 7

Saya terpanggil untuk memberi sedikit pandangan mengenai budaya Vape yang hangat di Malaysia sekarang ini. Itu hak masing-masing, kerana walau apa bentuk kempen dan fatwa dikeluarkan, merokok dan vape masih menjadi amalan harian umat Islam walau di mana jua berada.

Namun begitu, kita mesti melihat daripada sudut Profesionalisme ilmu dan kesihatan. Keputusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan doktor-doktor pakar perubatan tidak boleh dipandang ringan. Mereka bukan penjual ubat di kaki lima, mereka adalah doktor-doktor pakar yang mempunyai ilmu pengetahuan mengenai kesan negatif sesuatu produk.

Isu ini bukan isu politik. Isu ini isu kesihatan dan kesan negatif kepada masyarakat yang tidak merokok atau tidak ber'vape'. Vape bukan satu trend positif, bukan sesuatu yang kreatif atau berinovasi sebaliknya ianya adalah suatu budaya negatif yang perlu dielakkan oleh semua orang Islam.

Dalam isu ini, saya menyokong Dr. Abd. Rahman Abd. Kadir. Saya tidak menyokong Exco Pemuda UMNO. Jika peniaga Vape hendak berniaga teruskan sahaja kerana itu hak anda berniaga, tetapi anda tidak boleh menghalang maklumat kesihatan dan tindakan KKM yang benar. Apatah lagi jika anda tidak mempunyai ilmu kepakaran dalam bidang perubatan. 

Janganlah hanya mengambil kesempatan untuk menjadi glamour memperjuangkan perkara yang membawa lebih banyak kemudaratan kepada masyarakat. Banyak lagi isu lain yang lebih relevan yang sepatutnya diperjuangkan oleh Pemuda UMNO untuk menyediakan belia Malaysia menuju negara maju pada tahun 2020.

Mari kita baca semula pandangan Dr. Abd. Rahman Abd. Kadir di bawah:-

Saya terpanggil untuk menjawab kenyataan yang dikeluarkan oleh saudara Armand Azha Hj Abu Hanifah, Exco Pemuda UMNO Malaysia yang mengkritik tindakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan isu vape. Kenyataan beliau itu mencipta persepsi seolah-olah KKM membuat keputusan kerana ada agenda tangan-tangan ghaib. Saya tidak tahu siapakah yang dimaksudkan dgn tangan-tangan ghaib tersebut. Kenyataan yang telah dibuat oleh Ybhg Datuk Dr Lokman Hakim dan YBhg Dato Dr Abdul Razak mewakili bagi pihak Ds Subramaniam Menteri Kesihatan mengeluarkan kenyataan akhbar dalam isu kawalan tembakau, E-rokok dan vaping sudah jelas. (rujuk sidang media di link di bawah)

Ia satu keputusan yang telah dibuat berdasarkan pandangan kesihatan semata-mata. Dato Dr Abdul Razak adalah Pakar Perunding Perubatan Respiratori dan juga Ketua Pengarah Institut Perubatan Respiratori, Kuala Lumpur. Beliau merupakan rujukan kesemua Pakar-pakar Perubatan Respiratori di Malaysia dan suara beliau membayangkan kesatuan para doktor dalam isu vape/ e-rokok. Datuk Dr Lokman Hakim pula adalah seorang Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia dan juga Pakar Kesihatan Awam. Bermaksud beliau adalah antara penjawat awam tertinggi yang berkhidmat di KKM. Ini adalah pandangan top doctors di Malaysia. 


Keputusan mereka adalah berpandu kepada hasil kajian WHO dan journal2 perubatan dunia berautoriti lain yang begitu banyak membangkitkan isu vape dengan penagihan nikotin, penyalahgunaan alat vape untuk menghisap dadah tanpa dikesan serta kesan jangka panjang vape yang mengandungi formaldehyde yang diketahui merupakan agen karsinogenik yang boleh mengakibatkan kanser.

Rokok sudah berada lebih dari 100 tahun dan dipasarkan secara bebas di dunia. Ia telah wujud sebelum sebuah negara bernama Malaysia dilahirkan. Satu ketika dahulu, para doktor sendiri tampil sebagai model iklan rokok dengan mengesyorkan brand rokok tertentu berbanding dengan yang lain. Ia merupakan satu kesilapan besar kerana kesan jangka panjang rokok terhadap kesihatan seperti pelbagai jenis kanser, penyakit jantung dan kardiovaskular lain serta seribu satu macam penyakit lain hanya diketahui selepas beberapa dekad dari penggunaan rokok.

Kesan rokok ini terasa hingga kini apabila hampir saban hari pesakit2 hadir ke hospital akibat penyakit yg berkaitan dengan rokok ini. Ia merupakan satu perbuatan yang menzalimi diri sendiri, memberikan impak kepada kos kesihatan dan merugikan wang negara.

Rokok sudah bertapak lama dan membudaya hingga kita tidak ada political will untuk menghentikannya kini.

Adakah kita mahu menambah satu lagi masalah dengan vape/e-rokok pula? Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya. Jangan apabila nasi sudah menjadi bubur, baru kita menyesal. Jangan kerana perjuangan berlandaskan nafsu, maka kita mengaut dosa kerana turut serta merosakkan generasi manusia di negara kita.
 

Api apabila dalam keadaan mancis mudah untuk dipadamkan dengan hanya meniupnya. Tetapi jika ia sudah marak seperti kebakaran di hutan, amat sukar untuk kita mengawalnya malah mencetuskan krisis kesihatan dengan jerebu kepada umat terbanyak yg tidak berdosa. Begitulah isu e-rokok ini. Ia menambahkan jumlah penagih nikotin dan malah membudayakan perbuatan ini sebagai aspirasi anak muda hingga kanak2 dan wanita muda juga menggunakannya. Apakah yg sedang kita cuba lakukan? Ia patut disekat pada peringkat awal ini sebelum terlambat.

Nikotin adalah merupakan antara dadah yang termaktub di bawah Akta Racun. Membenarkan penggunaannya utk menghasilkan liquid vape oleh orang ramai akan mendedahkan manusia kepada bahaya. Siapa tahu apa kandungan spesifik liquid tersebut? Justeru itu, nikotin perlu diregulate oleh badan profesional seperti jabatan farmasi bagi mencegah penagihan dan penyalahgunaan. Di US, vape digunakan untuk menghisap Flakka sejenis dadah sintetik yang berbahaya dan mempunyai kesan halusinogen dan menghilangkan pertimbangan akal yang waras. Siapa tahu apakah Flakka, ganja dan lain2 najis dadah dimasukkan di dalam liquid vape sekarang ini? Itulah sebabnya kita perlu mencegah penjualan nikotin secara bebas tanpa regulasi seperti sekarang.

Saya kecewa melihat Pemuda UMNO memperjuangkan isu e-rokok ini sebenarnya. Ia seolah-olah menggambarkan Pemuda memperjuangkan kerosakan dari kaca mata saya sebagai seorang doktor. Saya melihat setiap hari kesan penagihan dadah dan kesan kerosakkan rokok terhadap pesakit2 saya. Tidak adakah agenda yang lebih baik yang boleh diperjuangkan pemuda? Vape bukan aspirasi anak muda! Ia adalah aspirasi penagih muda sebenarnya.

Keputusan KKM untuk merampas cecair nikotin adalah tidak membelakangkan kabinet kerana KKM hanya menggunakan peruntukan Akta Racun sedia ada yang termaktub dalam undang-undang negara. Apakah Pemuda tidak mahu menghormati undang-undang? Apakah mesej yang cuba disampaikan?

Keputusan KKM berkenaan isu ini adalah telus berdasarkan pandangan kesihatan dan perubatan semata-mata. Tolong jangan tuduh kami bermain politik kerana kami hanya penjawat awam yang melihat isu ini dari aspek kemudaratan kesihatan semata-mata. Keputusan YB DS Subramaniam adalah keputusan yang berani yang mencerminkan hasrat para doktor dan warga KKM sebenarnya.


Mencipta persepsi bahawa syarikat gergasi  rokok menjadi tangan-tangan ghaib dalam menentukan dasar dan tindakan sebuah kementerian yang terdiri daripada doktor-doktor profesional seperti KKM dalam isu ini adalah tidak patut dan lebih hampir kepada fitnah. Tolong hentikan perbuatan ini melainkan anda boleh mendatangkan bukti.

Apakah selepas ini Pemuda UMNO akan menuduh pula Majlis Fatwa dan mufti-mufti tunduk kepada syarikat gergasi rokok selepas ini dengan mengambil kira ramai para mufti yang sudah menyuarakan pandangan untuk mengharamkan e-rokok/vape?

Dr Abdul Rahman bin Abdul Kadir
Pakar Perubatan Kecemasan dan Trauma.


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153083020786237&id=373560576236&ref=bookmarks&soft=bookmarks

SURAT TERBUKA KEPADA TONY PUA

on Friday, November 6

Salam sejahtera,

Mari kita dengar semula tuduhan Tony Pua yang dengan bangganya membuak-membuak, menyalak-nyalak dan menjerit-jerit di sini

Sebagai orang politik, kelantangannya itu menjadikan Tony Pua hero baru DAP dari Oxford. Ramai orang mempercayainya buta-buta dan menelan bulat-bulat fitnah Tony Pua. 

Selepas lebih setahun segala macam penghinaan, penipuan, pembohongan dan fitnah yang dilakukan Tony Pua ke atas 1MDB, akhirnya menuju ke klimaks minggu lalu. CEO 1MDB, saudara Arul Kanda menerima cabaran Tony Pua untuk berdebat satu lawan satu. 

Satu Malaysia tersentak dengan keberanian Arul Kanda. Namun, satu dunia terkejut dengan kebaculan, ketakutan dan kehinaan Tony Pua yang tiba-tiba menjadi kecut, takut dan malu untuk berhadapan dengan Arul Kanda! Tony Pua dan pemimpin-pemimpin pembangkang menjadi kelam-kabut. Lim Guan Eng, DS Dr. Wan Azizah dan Mohd. Sabu terpaksa mengeluarkan surat siaran media mengumumkan pengganti Tony Pua. Kasihan mereka sungguh kelam-kabut.

Jika jawatan sebagai ahli PAC menghalang untuk berdebat, letaklah jawatan itu. Susahkah meletak jawatan PAC itu? Anda sudah terlanjur menghuru-harakan negara dengan segala macam fitnah ke atas 1MDB, mengapa tiba-tiba anda takut ke hadapan untuk mempertahankan fitnah-fitnah anda itu? Janganlah menjadikan jawatan dalam PAC sebagai alasan. Itu bukan cara DAP yang rakyat ketahui ! Cara DAP ialah anda tidak akan melangkah ke belakang.

Sebagai wakil rakyat malah lulusan Oxford yang anda bangga-banggakan semasa kempen PRU 2008 dahulu, anda patut rasa sangat-sangat malu dengan sikap anda yang tidak berani berdepan dengan cabaran yang anda sendiri laung-laungkan. Sekiranya anda seorang wakil rakyat yang bermaruah dengan menjual kononnya generasi Oxford terhebat di Malaysia, kamu patut meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen. Saya tidak pernah membaca karektor pemimpin berbangsa Cina yang takut berdebat seperti anda!

Sebelum ini, Datuk Chua Soi Lek pun tidak lari apabila diasak supaya berdebat dengan Lim Guan Eng. Manakala TS Koh Tsu Koon walaupun kerajaannya tewas dalam PRU 2008, tetapi masih maju ke hadapan berdebat dengan Lim Guan Eng. Jadi mengapa anda memberi pelbagai alasan?

Saya percaya ahli-ahli DAP sendiri telah menunjukkan kemarahan dan kebosanan dengan sikap memalukan anda itu. Sebab itulah dalam Kongres DAP Selangor dua minggu lalu, undi anda jatuh merosot di tangga ke-8 dengan hanya undi 495. Ronnie Liu pun berjaya mendapat 649 undi manakala Gobind Singh jauh di hadapan dengan 736 undi. Anda semakin tidak relevan di dalam DAP dan politik nasional. Ianya ditambah lagi ketakutan anda untuk menyahut cabaran debat ini, anda telah memalukan dan menjatuhkan kredebiliti pemimpin-pemimpin DAP yang lain.

Dengan kemajuan rasionalisasi hutang syarikat 1MDB melalui bisnes anak syarikat 1MDB dalam Edra dan IPIC, saya percaya tempoh 6 bulan boleh dicapai untuk melangsaikan hutang-hutang 1MDB. Anda pasti cemburu kerana syarikat 1MDB semakin berjaya mengurangkan jumlah hutang perniagaannya daripada RM42 Bilion kepada RM37 Bilion (Ogos, 2015). Sementara Edra akan melangsaikan sekurang-kurangnya RM16 Bilion-RM20Bilion dalam masa terdekat. Manakala, IPIC pula akan menyelesaikan sekurang-kurangnya RM11 Bilion-RM12 Bilion. Aset-aset tenaga 1MDB di Pakistan, Bangladesh, Abu Dhabi dan Mesir pula tidak terusik.

Saya percaya, masa sudah tidak memihak kepada fitnah-fitnah anda. Mungkin anda boleh bawa beribu emel-emel dari Sarawak Report, mungkin anda boleh membuat salinan beratus-ratus artikel dari AWSJ, NYT, Malaysiakini, The Malaysian Insider, tetapi saya yakin anda akan bergetar-getar apabila Arul Kanda hanya akan membawa satu fail dokumen berstatus Primer berbanding dokumen-dokumen anda yang dipungut dari sumber Sekunder malah barangkali sumber dari kedai kopi atau group whatssap sahaja.

Hari ini, ketidakpastian pasaran ekonomi dalam negara sudah terjawab bilamana anda gagal mempertahankan segala tuduhan-tuduhan anda ke atas 1MDB. Rakyat sudah dapat jawapannya, ahli perniagaan sudah tahu jawapannya, iaitu semua tuduhan ke atas 1MDB adalah fitnah politik semata-mata. Apakah buktinya? Buktinya Tony Pua tidak berani mempertahankan segala tuduhan-tuduhannya sejak berbulan-bulan lamanya dengan tidak berani berdebat dengan Arul Kanda.

Tony Pua sudah tidak relevan! Saya mencadangkan supaya anda meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen. Di luar negara, anda kelihatan sangat terok kerana anda telah memalukan Parlimentari dan Demokrasi negara Malaysia.

University City,
Persiaran Wharton School
Dan Graduate Education School,
Pennyslavania, USA.

November 6, 2015.


JAWAPAN KEPADA 9 SOALAN UMNO SEMPORNA, SHAFIE SUDAH TIDAK RELEVAN ?

on Sunday, November 1

1. Adakah bersuara demi kepentingan rakyat kini bukan lagi keutamaan kepada parti?
Sebelum saya menjawab soalan itu, marilah kita menyedarkan UMNO Semporna bahawa kepentingan rakyat itu hendaklah dilihat dari sudut makro dan mikro, internal dan external. Apabila anda mengkritik syarikat 1MDB bukanlah bermakna itulah satu-satunya suara rakyat. 

Satu contoh mudah kepentingan rakyat ialah, adakah UMNO Semporna sepanjang menjadi menteri kanan berjaya menaik taraf jalanraya Tawau-Semporna supaya lebih lebar, lebih rata dan lebih selamat. Atau adakah jalanraya itu kekal seperti tahun 1980an jua?

Janganlah apabila sudah tidak mempunyai kedudukan di dalam kerajaan maka semua kelihatan buruk salah sahaja, tetapi semasa berada di dalam kerajaan semuanya betul belaka.

UMNO Semporna patut membuka mata bagaimana idea DS Najib melancarkan Lebuhraya Pan-Borneo meliputi Semporna Tanpa Tol ! Itulah kepentingan rakyat yang tidak dilihat oleh UMNO Semporna tetapi dilihat oleh pemimpin atasan.


2. Adakah syarikat 1MDB menjadi institusi yang lebih penting, berkuasa dan lebih besar pengaruhnya berbanding UMNO?
Syarikat 1MDB adalah syarikat yang disokong dan dibantu oleh Kerajaan. Syarikat 1MDB bukan syarikat UMNO Sdn. Bhd. 

Dari segi undang-undang, UMNO tidak boleh mencipta peluang (to create opportunities) di dalam perniagaan/pekerjaan kerana UMNO bukan sebuah syarikat. Namun begitu, syarikat-syarikat berkaitan kerajaan seperti Petronas, Tabung Haji, Felda, Sime Darby dan sebagainya termasuklah 1MDB ditubuhkan supaya kerajaan berjaya mencipta peluang, pekerjaan dan kejayaan khususnya untuk Bumiputera.  

Barangkali kerana sudah terlalu lama berjauhan dengan kepimpinan parti dan kerajaan maka UMNO Semporna ketinggalan zaman dan tidak mengetahui  perkembangan terkini di dalam kerajaan.

Sedangkan Tony Pua yang banyak mengkritik 1MDB pun sudah seminggu mengaku kalah tidak berani berlawan debat dengan Arul Kanda. Apakan lagi Rafizi Ramli sudah sekian lama menutup mulut. Itu menunjukkan pengkritik-pengkritik tegar 1MDB di luar kerajaan sudah mati kutu. Baca semula di sini

Maka, 1MDB sudah pasti mempunyai peranan secara direct dan indirect dalam kapasitinya yang tersendiri yang diberikan peluang oleh kerajaan untuk merealisasikan impian kepada Bumiputera yang masih jauh ketinggalan dalam bidang ekonomi.

Tiap-tiap pemimpin mempunyai gagasan besar, 1MDB merupakan satu gagasan. 
 

3. Adakah 1MDB ini milik Umno?
Soalan yang sama ialah adakah UMNO Semporna milik seorang sahaja?

Jawapannya ialah syarikat 1MDB adalah milik rakyat Malaysia, milik negara Malaysia, milik kita semua. Jika 1MDB milik UMNO sahaja, sudah pasti tiada biasiswa 1MDB untuk bangsa lain juga. Kerjasama JAKIM dan 1MDB juga diwujudkan dalam mencakna pendidikan Islam melalui geran tahunan pendidikan. 

Perhatikan kepimpinan Lim Guan Eng yang tidak pernah mendedahkan polisi rahsia DAP dan kerajaan Pulau Pinang. Polisi pembangunan tanah, perniagaan antarabangsa, pembangunan ekonomi dan sebagainya tidak pernah didedahkan secara umum.


4. Adakah dengan menyokong 1MDB ini dapat menguatkan parti Umno?
Syarikat 1MDB adalah untuk negara Malaysia, bahasa mudahnya untuk rakyat Malaysia. Terdapat dua jawapan kepada soalan ini. 

Pertama, syarikat 1MDB telah terlalu dipolitikkan dengan pelbagai dokumen doctorated, tuduhan tanpa fakta kata Dr. Tan Seng Giaw (Timbalan Pengerusi PAC), dan segala serangan-serangan politik itu telah memberikan kesan negatif kepada UMNO dan kerajaan kerana tipikal kepada rakyat sukakan berita-berita yang sensasi. Kesedaran dan kebenaran hanya timbul di kemudian hari. Cuba baca semula di sini

Jawapan kedua, laporan ekonomi menunjukkan syarikat 1MDB semakin berjaya mengurangkan jumlah pinjamannya/hutang perniagaannya daripada RM42 Bilion kepada RM37 Bilion (Ogos, 2015). Manakala, rundingan Edra akan melangsaikan sekurang-kurangnya RM16 Bilion hingga RM20Bilion (dijangka Oktober/November 2015). Sementara IPIC akan menyelesaikan pula sekurang-kurangnya RM11 Bilion hingga RM12 Bilion (rujuk jawapan dalam parlimen kepada wakil PAS/Temerloh).

Sebaliknya, aset-aset tenaga 1MDB di Pakistan, Bangladesh, Abu Dhabi dan Mesir tidak tersentuh. Kerana itulah, syarikat 1MDB dan kerajaan yakin isu hutang 1MDB akan dapat dirasionalisasikan dan diselesaikan dalam tempoh 6 bulan.

Singapura, masih tersenarai penghutang terbanyak di dalam dunia (top ten) sejak bertahun lamanya. 


5. Adakah melalui penyingkiran, penggantungan dan pemecatan pemimpin dan bekas pemimpin Umno dapat mengembalikan keyakinan rakyat terhadap parti?
Jawapannya mudah, kita kembali kepada sejarah UMNO itu sendiri. Semasa Tun Dr. Mahathir memecat dan menyingkirkan DS Anwar Ibrahim adakah UMNO tewas dalam PRU 1990, 2004, 2008 dan 2013? 

Banyak lagi contoh jika anda rajin menelaah sejarah UMNO antaranya peristiwa Tunku Abd. Rahman memecat Tun Dr. Mahathir (1969), perletakan jawatan Dato' Onn Jaafar (1951). UMNO kekal mendepani cabaran. 

Serupa dengan PAS, apabila berlakunya perpecahan kepada AMANAH, PAS boleh mendepani cabaran dengan tenang kerana pengalaman lama telah mematangkan PAS. Begitulah juga UMNO.

Saya yakin jika esok UMNO Semporna diketuai oleh orang lain, UMNO tetap akan menang di Semporna walau siapa pun calon. Sebabnya mudah, rakyat Semporna tidak melihat kepada seseorang individu tetapi melihat kepada parti yang boleh memberi naungan kepada mereka pada masa hadapan. 


6. Adakah pemimpin serta Setiausaha Agong UMNO sedar majoriti ahli parti dan rakyat percaya bahawa pemimpin yang kononnya dikhabarkan sedang dipantau itu menyuarakan sesuatu isu yang sememangnya dekat dengan hati rakyat?
Apabila anda mengkritik syarikat 1MDB bukanlah bermakna itulah satu-satunya suara rakyat. 

Sebenarnya isu-isu rakyat Semporna sangat banyak seperti memerlukan sebuah kompleks pasaraya yang baru, sistem pembersihan dan kebersihan yang lebih moden, jalanraya yang selamat, jaminan keselamatan kepada pelancong, pemimpin yang seiring dengan kepimpinan negara supaya Bajet pembangunan dapat dibawa masuk ke kampung-kampung di Semporna.

Semua itu adalah suara rakyat. Semasa UMNO Semporna memegang kementerian-kementerian yang penting sepatutnya isu-isu itu sudah lama diselesaikan. 


7. Kuat sangatkah Umno pada hari ini hinggakan pemimpin atasan seolah-olah lupa bahawa asas perjuangan Umno adalah untuk kepentingan rakyat dan bukan kepentingan pemimpin?
Lemah sangatkah UMNO hari ini hinggakan anda memberi gambaran anda seorang sahaja menjaga kepentingan rakyat. 

Soalan berbalik, apakah KPI UMNO Semporna yang boleh dibanggakan? 


8. Adakah desakan untuk mengambil tindakan terhadap pihak yang melakukan kesalahan dan penyelewangan itu selari dengan kenyataan Najib sebagai Presiden Umno?
Adakah DS Najib ada menyebutnya? Adakah DS Najib ada memberi arahan kepada sesiapa? Kenapa gundah-gulana? Kenapa menjadi caca-merba? Kenapa kelihatan ketakutan?

Pepatah Cina kuno ada menyebut, anda tidak boleh mempunyai dua mata di belakang apabila anda sudah mempunyai dua mata di hadapan! Maksudnya, anda tidak sepatutnya mengeji kepimpinan DS Najib dan pada masa yang sama anda masih mengharapkan simpati DS Najib !


9. Dalam konteks Sabah pula, apakah mesej yang ingin disampaikan kepada rakyat negeri itu jika Mohd Shafie disingkirkan kerana menyatakan kebimbangan terhadap parti?
Mesej yang ingin disampaikan kepada rakyat Sabah ialah program pembangunan di negeri Sabah lebih penting daripada isu kepentingan diri sendiri. Jangan lupa, Ketua Menteri Sabah kini sudah bercakap mengenai keperluan LRT/MRT seperti di Semenanjung. Ianya boleh direalisasikan dengan bantuan kerajaan pusat daripada segi kewangan, kepakaran dan teknologi.

Pembangunan di Sabah sejak era USNO, BERJAYA dan PBS mengalami pelbagai bentuk. Namun begitu, sejak kemasukan UMNO pada tahun 1990 negeri Sabah mengalami pembangunan yang cepat dan pantas. Anda boleh mengambil sekeping gambar apa sahaja (jalanraya, sekolah, hospital, masjid dan sebagainya) pada tahun 1963, 1976, 1985, 1994 dan tahun 2015. Anda boleh membandingkan gambar-gambar itu untuk melihat perubahannya.

Kesimpulan
Sebagai rakyat Sabah, saya sangat bersedih kerana DS Shafie satu-satunya mantan pemimpin USNO yang penting semasa kemasukan UMNO ke Sabah. Allahyarham Tun Datu Mustapha sudah tiada, Tun Sakaran Dandai sudah bersara, hanya DS Shafie satu-satunya generasi pemimpin USNO yang masih berdiri di dalam UMNO.

Dahulu (1990) semasa UMNO hendak masuk ke Sabah, kita bercakap mengenai perpindahan daripada kapal kecil (USNO) kepada kapal yang lebih besar (UMNO). Soalan saya kepada DS Shafie, mengapa mahu kembali kepada kapal yang kecil? Kepada pembaca, adakah DS Shafie sudah tidak relevan lagi di dalam UMNO?


Selamat Membaca.
Selamat Berhari Minggu.


Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan