APA KHABAR UPM, SELEPAS 85 TAHUN (1931-2016)

on Friday, January 8

UPM: Pertanian, Makanan, Ekologi Dan Manusia Tidak Dapat Dipisahkan

Dalam lawatan saya ke beberapa universiti terkemuka di Amerika Syarikat, dan pertemuan saya dengan beberapa ahli-ahli akademik dan pelajar mereka, saya mendapati terdapat perbezaan yang agak penting perlu dihightlightkan barangkali boleh membantu universiti-universiti awam di Malaysia bertambah maju dan berdaya saing.

Pertama, mengejar ranking bukanlah keutamaan. Ranking terbaik dunia sudah pasti tidak akan dikecapi oleh universiti-universiti di Malaysia, kerana sistem ranking itu ciptaan sesetengah pihak untuk tujuan tertentu seperti kewangan, status quo dan iklan. Namun, jika universiti awam mahu menyertai sistem ranking bukanlah pula sesuatu yang merugikan.

Apabila saya bercakap tentang ranking, sesetengah pelajar dan ahli akademik di sini berpendapat itu bukanlah sesuatu yang prioriti. Berada di kedudukan 100 terbaik atau tidak sesuatu universiti bergantung kepada banyak kriteria. Antaranya aspek sejarah, value, penerbitan, jurnal dan hubungan universiti dengan dunia luar seperti pemain industri.

Sebagai contoh, Harvard University wujud sejak tahun 1683. Apakah yang anda ingati mengenai sejarah negara kita pada tahun itu? Pada tahun-tahun tersebut, kita sedar negara kita belum punya apa-apa jauh sekali sebuah universiti. Negara kita hanya mempunyai sebuah universiti (University Malaya) pada tahun 1949 ketika itu hasil gabungan Kolej Perubatan King Edward VII (1905) dan Kolej Raffles Singapura (1929). Maka, mampukah kita bersaing dengan mereka yang sudah wujud beratus tahun lebih dahulu daripada kita?

Kedua, aspek dana dan pelajar. Di Malaysia, kita sangat beruntung kerana Kerajaan masih membiayai universiti awam. Namun, sesetengah universiti terkemuka di sini tidak bergantung kepada dana dari kerajaan, sebaliknya mereka berusaha mencari dana. Di antara tugas utama Naib Canselor di sini adalah mencari seberapa banyak dana untuk universiti mereka, sama ada melalui program membawa masuk pelajar antarabangsa mahupun melalui program-program universiti dengan pemain industri khususnya di dalam negara. 

Di negara kita, puluhan ribu graduan dilahirkan setiap tahun. Di manakah mereka mencari pekerjaan? Adakah pasaran kerja di luar sana memenuhi ilmu dan kemahiran yang mereka telah perolehi semasa di dalam universiti? Akhirnya, majoriti graduan memohon kerja dengan Kerajaan dan sudah pasti Kerajaan tidak mampu memenuhinya 100%. 

Tidak lama dahulu, Kerajaan memperkenalkan dasar exit policy bertujuan memberi peluang kepada graduan yang baharu hendak memasuki sektor pekerjaan. Pada pandangan saya, isu ini adalah isu universiti bukan 100% isu kerajaan. Memenuhi pasaran buruh sama ada di sektor awam atau swasta adalah bermula di universiti. Jika universiti tidak mempunyai hubungan yang akrab dengan industri, maka universiti hanya berfungsi mengeluarkan graduan sahaja. Ia gagal berkesinambungan dengan pasaran kerja. Ini tidak baik kepada negara.

UPM 85 TAHUN (1931-2016)
Namun begitu, di Malaysia universiti-universiti tempatan semakin menonjol di persada dunia. Antaranya, Universiti Putra Malaysia (UPM) di Serdang semakin meningkat sebaris dengan universiti-universiti terawal seperti UM dan UKM.

Sekiranya UPM berjaya mendirikan Pusat Perubatan UPM (PPUPM) yang berasingan dengan Hospital Serdang, saya percaya UPM akan melangkah lebih jauh lagi. Dengan mengambil contoh PPUM dan PPUKM yang sudah establish, saya percaya kemenjadian PPUPM sebagai mercu tanda yang baharu bakal meletakkan UPM sebaris dengan universiti-universiti perubatan ternama di rantau Asia.

Di Amerika Syarikat, perlantikan Profesor Jayum Jawan dari Fakulti Ekologi dan Manusia, UPM sebagai Visiting Profesor dan menduduki Kerusi Tun Razak di Ohio University memberi gambaran yang jelas kemajuan UPM dalam persaingan global.

Kini, warga UPM sedang menunggu Naib Canselor yang baharu selepas Naib Canselor yang ada sekarang berakhir pada 31 Disember 2015. Ketika artikel ini ditulis, 7 Januari, 2016, UPM belum lagi mempunyai Naib Canselor. Kebiasaannya, seseorang Naib Canselor akan memegang dua penggal perkhidmatan untuk memastikan wawasan yang dimulakan pada penggal pertama akan disempurnakan pada penggal kedua atau ketiga. 

Namun, samada Naib Canselor yang lama akan disambung lagi 3 tahun bergantung kepada UPM dan YB Menteri. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan lama kerana ia tidak baik membiarkan universiti tanpa nakhoda dalam tempoh yang lama. 

Namun begitu, jika saya tidak silap perlantikan Naib Canselor UKM juga pernah tertangguh lama tidak berapa lama dahulu.

Dari jauh, saya berharap UPM akan mendapat seorang Naib Canselor yang hebat dan berwawasan dalam memacu kemajuan negara kita. Sebenarnya, ramai di kalangan kita tidak sedar bahawa UPM amat penting dalam menghasilkan kemampuan makanan kepada negara pada masa hadapan (food security)

UPM, pertanian, makanan, ekologi dan manusia tidak dapat dipisahkan.

University City,
PA, USA.
January 7, 2016.
-----------------------------------------------------------
*Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dalam konteks national identity dan patriotik.
1 Komen:

Groom said...

Nak ikut umur? Tak payah nak banding dgn Harvard lah...dgn Nanyang University Singapore yg cuma established tahun 80an tu pun universiti Malaysia tertinggal...ishhhh

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung