UMNO DAN DAP PATUT BEKERJASAMA KATA TAN SRI

on Friday, March 25

1. Gerakan menjatuhkan DS Najib dari jawatan Perdana Menteri sejak dua tiga tahun ini (2013-2016) hampir sama dengan gerakan menjatuhkan Tun Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri (1981-2003).

2. Semasa Tun Dr. Mahathir dahulu, gerakan hanya tertumpu oleh parti utama pembangkang seperti DAP dan PAS. Ketika itu mereka tidak berkolaborasi sehinggalah awal 1990 mereka bergabung melalui entiti Angkatan Perpaduan Ummah (APU) dan Barisan Alternatif (BA). Hasilnya mereka memenangi Kelantan dengan bantuan Semangat 46 dan Tengku Razaliegh Hamzah.

3. Ketika itu Tun Dr. Mahathir memerintah, beliau berjaya menyisihkan satu persatu pencabarnya bermula Tun Musa Hitam, Tengku Razaliegh dan akhirnya DS Anwar Ibrahim. Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri silih berganti antaranya Tun Musa, Tun Ghaffar Baba, DS Anwar Ibrahim dan akhir sekali Tun Abdullah Ahmad Badawi. Semuanya berlaku dan Tun Dr. Mahathir kekal memerintah selama 22 tahun.


Manakala, DS Najib telah menggantikan Timbalan Perdana Menteri kepada DS Ahmad Zahid Hamidi. 

4. Dahulu DS Anwar Ibrahim sahaja Timbalan yang berani memberontak melalui gerakan Reformasi. Manakala, hari ini TS Muhyiddin masih menyandarkan diri kepada UMNO.

5. Peristiwa-peristiwa politik yang mewarnai era Tun Dr. Mahathir dan yang sedang dilalui DS Najib adalah tidak jauh bezanya. Yang membezakan hanya zaman sahaja.


6. Manakala, ahli-ahli UMNO juga majoritinya masih memberi kepercayaan kepada Presiden dan Perdana Menteri semasa. Memanglah yang kecewa dan penyokong fanatik akan menarik balik sokongan kepada Perdana Menteri yang ada, namun jumlahnya dan partisipasinya tidak besar. Kocaknya hanya kecil di dalam cawan.


7. Begitulah UMNO. Semasa Tun Dr. Mahathir di ambang kekuasaan, Tunku Abd. Rahman marah dan kecewa sehingga di penghujung usia, namun Tun Dr. Mahathir tetap memberi penghormatan jua kepadanya. 


8. Sama seperti sekarang, walaupun Tun Dr. Mahathir berhempas-pulas menjatuhkan DS Najib namun DS Najib tidak membalas tindakan Tun Dr. Mahathir. Hanya Tan Sri Rais Yatim menyebutnya sedikit, itu pun tidak dijelaskannya.

9. Hari ini,  DAP dan Pakatan Harapan khususnya cuba mengambil kesempatan di atas kemarahan Tun Dr. Mahathir walaupun suatu masa dahulu mereka menghina dina Tun Dr. Mahathir sebagai Maha Firaun, Diktator, Ultra Malay dan KKN (Korupsi, Kolusi dan Nepotisme).

10. Hari ini, parti baharu PAN turut mengambil kesempatan di atas kemarahan Tun Dr. Mahathir ke atas DS Najib.

11. Tun Dr. Mahathir mahu menggantikan DS Najib dengan orang UMNO juga yang belum dinyatakan namanya dengan jelas. Tetapi, DAP PKR dan PAN dengan jelas menamakan DS Anwar Ibrahim. Kesimpulannya, kebersamaan mereka hanya bersifat sementara sahaja.

12. Saya menerima dan membaca dengan teliti pandangan seorang Tan Sri, berkenaan mengapa tidak UMNO dan DAP bekerjasama? Katanya, UMNO patut berkawan dengan DAP ...

Bersambung ...


6 Komen:

Anonymous said...

X RELA UMNO berkawan dgn dap

Anonymous said...

Why not ?
Bekerjasama, bertolak ansur, bukan akur sepenuhnya.

Anonymous said...

aku sokong

Anonymous said...

mana blh umno nak krjasama dgn dap nanti pan marah berguling guling la....

Anonymous said...

Kita nak hapuskan korupsi...

Anonymous said...

Cadangan tu menarik tapi sebaik-baik MCA pun ada belotnya apatah lagi DAP yang semua tahu betapa rasisnya.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung