PERSEMBAHAN PAKATAN HARAPAN DI SARAWAK SANGAT MENGECEWAKAN, BERI BAYANGAN BURUK PRU-14

on Monday, May 2

Lim Kit Siang Kerja Keras
SEBELUM Pilihanraya Negeri Sarawak, parti-parti di dalam Pakatan Harapan kelihatan bersatu, bersemangat dan berseiringan dengan matlamat merampas pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN). Jika dilihat dari aspek kempen Pakatan Harapan di media alternatif, ternyata Pakatan Harapan akan memenangi lebih banyak kerusi.

Namun begitu, setelah tiba masa yang ditunggu-tunggu, seluruh negara terkejut dengan perpecahan, pergaduhan dan perebutan kerusi di antara PKR dan DAP. Sekurang-kurangnya 6 kerusi berperang sesama sendiri DAP vs PKR. Seorang pemerhati politik di UNISEL menyebut perkara ini membuktikan kegagalan PKR yang kononnya berlagak sebagai orang tengah.

Kedua, kemenangan dua kerusi tanpa pertandingan memberi bayangan kepada rakyat Sarawak apa sudah jadi dengan semangat 'Lawan Tetap Lawan' ?

Menjelang 5 hari baki berkempen, kemelut DAP vs PKR tidak ada penamat lagi. Kegagalan kedua-dua parti utama di dalam Pakatan Harapan ini membayangkan menjelang PRU-14, isu yang sama akan berulang. Sekiranya menjelang dua tahun ini (sebelum 2018) mereka masih meneruskan keegoan masing-masing, sudah tentu ianya akan membantu BN untuk mengekalkan kuasanya di Pusat, apatah lagi dengan kemesraan PAS kepada UMNO yang semakin hari semakin akrab. 

Yang pasti ialah PAS tidak akan tunduk kepada Pakatan Harapan. Bermakna, masalah perebutan kerusi PKR vs DAP di Sarawak akan bertambah besar di kala PRU14 nanti. Inilah masalah Pakatan Harapan apabila tidak mempunyai seseorang yang bernama Anwar Ibrahim. 

Kesimpulannya, jika Team Adenan berjaya menubuhkan Kerajaan dan berjaya merampas semula kerusi-kerusi DAP dan PKR, bermakna masa depan BN dalam PRU14 semakin cerah.

DS Shafie Apdal yang tidak seia sekata dengan DS Najib pun meramalkan BN Sarawak akan menang. Tidak ada gerakan daripada team B untuk memalukan DS Najib dan BN di Sarawak. DS Najib sebagai Pengerusi BN berkempen dengan penuh yakin di Sarawak.

Saya meramalkan BN Sarawak akan menang besar, termasuk memenangi 6 kerusi yang direbut bersama oleh PKR dan DAP.

Pergaduhan dan perebutan PKR dan DAP di Sarawak sangat-sangat mengecewakan. Penyokong Pakatan hilang 'mood'. Parti Amanah kelihatan akan kalah semua kerusi yang ditandinginya. 


0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung