SAMBUTAN HARI MALAYSIA DI USA, KERUSI TUN RAZAK, OHIO UNIVERSITY CEMERLANG HARUMKAN NAMA NEGARA

on Thursday, September 22

Peserta 'Qolloquium On Malaysian Studies'  Bergambar Kenangan Pada Hari Pertama Kolokium
Di Ohio University, USA.
1. Perjalanan kali kedua saya ke Amerika Syarikat kali ini amat berbeza. Jika dahulu saya tiba di Amerika Syarikat dalam keadaan cuaca yang sangat sejuk mencecah 0-1 darjah celcius, kali ini saya datang dengan suhu mencecah 22-24 darjah celcius. 

2. Selepas melalui perjalanan lebih 24 jam dari Kuala Lumpur, saya tiba di Ohio University, USA bersama 4 sahabat baru saya dari UPSI dan UMT. Manakala, rombongan dari UPM, SEGI, UMK, IUMW dan National Graduate Institute for Policy Studies, Tokyo tiba sehari kemudian.

3. Kedatangan kami kerana menghadiri dan membentangkan kertas kajian masing-masing di 'Graduate Colloquium On Malaysian Studies', di Ohio University sebuah unversiti yang mempunyai hubungan diplomatik dengan Malaysia sejak lebih 36 tahun yang lalu (establish 1980).

Sempena Hari Malaysia 16-09-2016, Peserta Kolokium Memperagakan Pakaian Etnik Di Malaysia
4. Dalam hal ini, orang yang bertanggungjawab memperkenalkan nama baik Malaysia di sini ialah Profesor Jayum Jawan, Profesor Pelawat Sains Politik dan pemegang Kerusi Tun Razak di Ohio University, USA. Sebenarnya ini bukan pertama kali, pada tahun lalu Profesor Jayum dijemput membentangkan kertasnya mengenai politik Malaysia di Washington University, dan dijemput sekali lagi pada tahun ini. Anda boleh ulang baca di sini dan juga di sini
Juga di sini

Profesor Ulung Datuk Shamsul Amri Baharuddin (KITA, UKM) juga pernah membentangkan topik yang sama di Ohio University di sini, juga sini

5. Semasa kolokium dilangsungkan pada 14-17 September, 2016 para seperta membentangkan disiplin kajian masing-masing meliputi pelbagai bidang antaranya politik, etnik, sosial, ekonomi, perbankan, teknologi maklumat, pilihanraya, gerakan pelajar dan isu keselamatan di perairan Laut China Selatan.

Saya membentangkan topik etnik, patriotisme dan keselamatan negara
6. Dalam konteks negara Malaysia kerana sering mendapat perhatian luar biasa oleh sesetengah pihak di luar negara, maka usaha ini sangat penting untuk memberikan gambaran yang lebih jelas khususnya dalam memahami dua isu besar iaitu mengenai keadaan politik dan keselamatan negara. 
Peserta Dibawa Melawat Aden Library, Ohio University
7. Semasa melawat Perpustakaan Aden, Ohio University, saya mendapati terdapat banyak teknologi baharu yang boleh dibawa ke Malaysia. Antara yang paling jelas ialah hubungan pelajar dengan perpustakaan kelihatan sangat 'akrab'. Kemudahan-kemudahan yang moden seperti bilik tutorial yang canggih, sistem fotokopi bahan yang mudah dan mesra, bilik multimedia serba moden, sistem 'kafe dalam perpustakaan' dan pelbagai kemudahan lagi kelihatan memberi kesan luar biasa untuk menghidupkan aura perpustakaan. Saya fikir di Malaysia juga perlu ada anjakan paradigma mengenai perkara ini.

8. Dalam situasi negara Malaysia tidak lama lagi akan mengadakan Pilihanraya Umum Ke-14, saya percaya Kolokium ini perlu diteruskan dengan wacana yang lebih besar dan terbuka, meliputi agensi-agensi kerajaan dan para sarjana yang lain untuk memberikan kefahaman lebih jitu dan tepat akan keadaan masa hadapan politik Malaysia dan keselamatan negara. 

9. Amerika Syarikat sebagai sebuah negara besar mempunyai peranan sangat penting di seluruh antero benua tidak terkecuali Malaysia. Dengan masa hadapan Laut China Selatan yang semakin kabur, pilihanraya umum yang sangat penting akan menentukan hala tuju negara Malaysia pada masa hadapan, usaha-usaha akademik dan kenegaraan yang dijalankan dan akan dijalankan oleh Kerusi Tun Razak, Ohio University, USA sangat-sangat penting dan relevan.

Bersambung kisah "Soaring Upwards" di USA. 

Selamat Membaca.

Al-Azharri Siddiq.
Ditulis dalam Flight Philadelphia-Doha, Qatar.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung