PKR TIDAK KONSISTEN JADIKAN ANWAR CALON PERDANA MENTERI , 5 SITUASI

on Sunday, December 18

DS Anwar Ibrahim, mantan TPM
Situasi 1
Untuk menang persepsi, Lim Kit Siang mendahului rakan-rakannya dalam PH/Pribumi dengan menamakan DS Wan Azizah Perdana Menteri sementara dan TS Muhyiddin Yassin Timbalan Perdana Menteri. Kita tahu kedua-dua penama di atas tidak membalas politiking Lim Kit Siang itu, kerana sudah pasti mereka tidak bersetuju.

LKS tahu Muhyiddin mahu menjadi PM, manakala DS Wan Azizah mahu suaminya DS Anwar Ibrahim menjadi PM. Oleh kerana LKS tahu itu, LKS awal-awal memberi gentlemen warning kepada mereka berdua supaya mereka tidak mendahuluinya sebagai pemimpin de facto utama PH.

Situasi kedua
Cita-cita Anwar dan PKR adalah mahu menjadikan Anwar sebagai PM. Saya mendapati Nurul Izzah, Wan Azizah mahupun Saifuddin Nasution yang merupakan orang-orang kepercayaan Anwar sangat lambat menjaga reputasi Anwar dalam permainan persepsi LKS di atas.

Pada pandangan saya, PKR mesti segera menamakan semula Anwar sebagai PM Pakatan Harapan, bukannya Muhyiddin dan Mukhriz. PKR tidak sepatutnya berdiam diri dengan membiarkan LKS menguasai game tersebut. Mereka tidak sepatutnya membiarkan penyokong melihat PKR tidak lagi konsisten memperjuangkan Anwar.

Situasi ketiga
Saya meramalkan, Muhyiddin dan Shafie akan kembali semula kepada BN dan UMNO selepas PRU14. DS Nazri Aziz sudah pernah menyatakannya dan ada asas yang kuat. Saya juga sudah meramalkan di perenggan ke 8 di sini

Situasi keempat
Sejak mereka mendekati Pakatan Harapan, rakyat tidak pernah mendengar dari mulut Tun Dr. Mahathir, Muhyiddin, Mukhriz dan Shafie Afdal untuk bersetuju menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri. Kerana sejak 1998, mereka berkempen untuk menolak Anwar sebagai Perdana Menteri. Memang sah mereka tidak mahu Anwar Ibrahim.

Jika begitu, mengapa PKR menerima kerjasama Parti Pribumi? Jawapannya mudah, mereka mahu mendapatkan undi daripada penyokong-penyokong Pribumi, manakala parti Pribumi juga mahu mendapatkan undi dari penyokong-penyokong PH.

Malangnya, mereka gagal meletakkan Anwar Ibrahim sebagai pilihan Perdana Menteri tanpa perlu dipersoal.

Situasi kelima
Kenyataan Prof Dato' Dr. Mohammed Ridzuan, VC UNISEL bahawa BN akan menang besar dalam PRU14 di sini sangat berasas. Punca utamanya ialah mereka gagal memuktamadkan Anwar sebagai Perdana Menteri PH. 

Sejak Prof Ridzuan mengeluarkan kenyataan di atas, seolah-olah beliau sudah digam untuk bercakap lagi sehingga ke hari ini. Tiada lagi kelibat dan komentar beliau di dada akhbar.

Tambun, Perak.
18 Disember, 2016.

DS NAJIB - TUN M BERTEMU, LIHAT SIAPA KESIPUAN

on Tuesday, December 13

1. Jika orang kebanyakan tidak berapa faham protokol berkerajaan dan tatacara bernegara, itu tidak mengapa. Namun, jika wartawan pencen yang pernah menguasai akhbar perdana pula memutarbelit fakta, ianya mungkin kerana penyakit gila bayang dan syok sendiri.

2. Mereka masih membawa gen lama dan fikiran lama dalam masyarakat kononnya zaman merekalah yang terhebat, walhal zaman merekalah DS Anwar Ibrahim dihina dina dan DAP diserang kononnya Anwar liberal dan DAP musuh Islam. Hari ini mereka "kesipuan" kerana terpaksa menebalkan muka untuk pura-pura menyokong Anwar dan Lim Kit Siang.

3. Dalam isu Istana Negara, menjemput atau tidak menjemput seseorang, atau menjemput kemudian membatalkannya semula, itu sebenarnya hak Raja dan Sultan. 

4. Kerajaan hanya mengurus protokol, jemputan dan ketika acara rasmi di bawah bahagian protokol rasmi kerajaan. Kerajaan tidak campur kuasa imuniti Raja dan Sultan.

5. Contohya, Sultan Johor, Sultan Selangor, Sultan Terengganu dan ramai lagi pernah memberi anugerah kepada Menteri Besar mereka dan individu tertentu, tetapi mereka juga pernah menarik balik anugerah itu dan pernah juga mengembalikannya semula. Itu imuniti mereka.

6. Pernah berlaku kes seorang Menteri Besar tidak dapat mengadap Sultan kerana Sultan sangat murka kepadanya. Kesimpulannya, Sultan dan Raja berhak menolak kepada sesiapa yang mereka tidak berkenan. Itu hak imuniti Raja-Raja.

7. Perkara kedua, kedudukan Perdana Menteri dalam protokol kerajaan sentiasa diutamakan untuk memastikan kelancaran majlis, menentukan keutamaan dan meletakkan penghormatan di tempat yang sepatutnya. Mantan PM dan mantan TPM tidak lagi boleh membayangkan untuk menikmati kedudukan khas serta istimewa dalam protokol kerajaan di mana-mana majlis rasmi kerajaan.

8. Bulan lalu saya menghadiri Majlis Baca Yassin dan Hari Kelahiran Tun Abdullah Ahmad Badawi (mantan PM). Tun Abdullah dan isteri makan bersama-sama kami tanpa protokol, Tun Abdullah solat bersama kami seperti biasa sahaja, Tiada panggilan-panggilan kehormat sebaliknya juru acara memanggil dengan nama Pak Lah sahaja. 

9. Malahan, mana-mana Menteri yang akan duduk di sebelah kiri dan kanan Perdana Menteri juga diberi kepada Menteri Kanan, bukannya kepada mantan-mantan PM atau TPM.

10. Malah cara berjabat tangan juga diberi perhatian dalam bidang protokol. Di barat, jika Presiden USA berjabat salam dengan Perdana Menteri Rusia, dan kedudukan tangan Presiden USA di bawah, itu tanda Perdana Menteri Rusia menang moral dan menguasai keadaan.

11. Para diplomat bukanlah seperti yang difikirkan oleh mantan wartawan pencen yang sudah kaya. Diplomat telah dilatih hal-hal protokol sesebuah negara. Diplomat tidak akan memberi perhatian yang lebih kepada mantan-mantan sebaliknya Diplomat memahami bidang keutamaan mereka. Sebab itu, ketika Presiden Obama melawat Malaysia (2015) tidak memberi perhatian kepada Anwar, kerana beliau menyedari kedudukannya sebagai Presiden Amerika adalah kepada Perdana Menteri Malaysia.

12. DS Najib tidak pernah pun rasa kesipuan jika bertemu mana-mana mantan PM dan TPM. Sebagai PM kepada semua rakyat, pertemuan dengan PM telah disusun lebih awal, sesiapa pun termasuk mantan PM boleh bertemu PM, dan terpulang kepada PM untuk bersetuju atau tidak berdasarkan kepentingan dan jadual yang telah diatur. 

13. Harus disedari, setiap hari dan 7 hari adalah masa PM bekerja, siang dan malam, tiada rehat kepada sesiapapun yang bernama Perdana Menteri. Waktu cuti pun PM kadangkala terpaksa kembali bekerja kerana keperluan negara. Semasa negara banjir besar (2013), DS Najib terpaksa membatalkan cuti di luar negara dan kembali semula ke Malaysia.

14. Rakyat akan menjadi gila bayang jika terpedaya dengan wartawan-wartawan pencen yang lupa daratan dan syok sendiri dalam ulasan-ulasan bernostalgia mereka. Orang pencen memang suka bernostalgia. Mereka berfikiran seolah-olah mereka masih berjawatan ketua pengarang yang menikmati sokongan 100% Perdana Menteri semasa mereka. 

15. Mereka tidak berasa apa-apa pun untuk memalukan dan membogelkan apa jua berkenaan Anwar ketika mereka berkuasa, tetapi hari ini mereka kesipuan untuk memohon maaf kepada Anwar. Dalam hal ini, DS Najib lebih baik kerana menjaga kebajikan Anwar di dalam penjara, baca semula di sini.

Selamat Bercuti.BUGIS SABAH TIADA TEMPAT DALAM PARTI LOKAL WARISAN ?

on Saturday, December 10

1. Pertama kali saya mendengar DS Shafie Afdal berucap ketika merasmikan Perkampungan Sasterawan Negara di Tawau, Sabah pada tahun 1991, jika tidak silap, ketika itu beliau merupakan setiausaha politik kepada Tun Sakaran Dandai.

2.  Sebelum UMNO masuk Sabah, apabila menyebut Bumiputera Islam Sabah, sense politik mereka hanya kepada USNO. Sebab itu, apabila BERJAYA dan PBS memerintah, hanya USNO yang dapat bertahan dan boleh menang dalam pilihanraya.

3. Namun begitu, selepas UMNO masuk ke Sabah, kesetiaan Bumiputera Islam beralih kepada UMNO. Shafie dahulu dari USNO, sudah tentu beliau perlu merebut semula undi Bumiputera Islam yang kini sudah 25 tahun berada di dalam UMNO. Ianya bukan mudah tetapi sukar. Shafie pasti ingat slogan dahulu, bumiputera Islam berpindah dari kapal kecil (USNO) kepada kapal besar (UMNO).

4. Saya melihat parti WARISAN yang dikatakan bersifat local itu, pada pengamatan saya tidak tepat. Parti WARISAN lebih bersifat ethnicstick, yakni lebih kepada etnik Bajau yang majoriti di Semporna. Namun begitu, tokoh-tokoh etnik Bajau yang lain seperti DSP Salleh Said Keruak, DS Rahman Dahlan malah Datuk Nasir Tun Sakaran, Datuk Ramli Marhaban dan lain-lain tidak bersama WARISAN. Maknanya, parti WARISAN hanyalah parti bersifat individualistik untuk diri Shafie sahaja. 

5. Etnik Bajau adalah komuniti Bumiputera Islam terbesar di Sabah (kira-kira 400,000 lebih), diikuti oleh masyarakat Bugis  (kira-kira 250,000) orang. Dalam Majlis Tertinggi parti WARISAN atau ketua-ketua bahagian parti WARISAN adakah sesiapa pemimpin Bugis Sabah yang dilantik di situ? Berapa ramai masyarakat Bugis Sabah menjadi ahli parti WARISAN? Maknanya, parti WARISAN sendiri tidak meraikan masyarakat Bugis Sabah? Inilah bukti jelas bahawa parti WARSAN bersifat individualistik dan bersifat ethnistick

Profesor Hungtinton (Washington University) kata, perkara ini akan merosakkan civilization dan akan melahirkan crisis between ethnic group yang tidak bagus untuk proses nation building sesebuah negara.

6. Kini, pemimpin-pemimpin Bugis Sabah yang pernah terikut-ikut ke mana Shafie pergi menerima kesan buruk. Shafie sendiri tidak penah menyatakan pendirian sama ada akan mengiktiraf Bugis Sabah sebagai anak negeri Sabah? Adakah Shafei hanya memperjuangkan kaum tertentu sahaja? 

7. Berbeza dengan Kerajaan Negeri sekarang telah meletakkan ramai profesional Bugis Sabah mengetuai agensi kerajaan negeri Sabah. Malah, antara pemimpin-pemimpin lain yang mengiktiraf etnik Bugis Sabah seperti DSP Lajim Ukin, DS Rahman Dahlan dan yang terbaharu YB Datuk Hj. Mohd. Ariffin Mohd. Arif yang menyebut peribahasa Bugis dalam PAU UMNO baru-baru ini. Lihat di sini 

8. Sebab itu, pada akhirnya, selepas kemelut Tun Dr. Mahathir selesai nanti, saya meramalkan Shafie akan membubarkan parti WARISAN dan akan kembali semula ke dalam UMNO dan kancah nasional. Sebab itu, di akhir karier bersama UMNO, Shafie masih membantu UMNO di PRK Sg. Besar. Sebab itu juga semasa dalam Mesyuarat MT UMNO, masih ada AMT UMNO yang menyuarakan supaya Shafie tidak dipecat kerana mereka tahu Shafie jiwanya masih bersama UMNO dan WARISAN itu hanya sebagai political escapism. Namun, Shafie kerana terikut-ikut dengan individu lain telah memilih jalan yang sempit. 

Apapun itu hak Shafie, dia sudah berjaya dan hidup senang. Bagi kita rakyat yang miskin, kita masih memerlukan Kerajaan untuk membantu kita. Seorang individu tidak akan mampu membantu 100,000 orang miskin setiap masa dan di mana-mana, tetapi 100,000 orang miskin boleh dibantu oleh sebuah kerajaan bila-bila masa dan di mana-mana.

Selamat Bercuti.
Selamat Membaca.
Aramaiti.

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan