THE LIM KIT SIANG CRISIS IDENTITY

on Monday, January 30

DESAK OIC,  LKS TIDAK FAHAM DASAR LUAR AMERIKA

1. LKS mendesak Perdana Menteri DS Najib Tun Razak memanggil mesyuarat tergempar OIC supaya menuntut Trump membatalkan perintah menyekat kemasukan warga dari tujuh negara Islam daripada masuk ke USA. Jelas LKS kurang memahami secret policy dasar luar USA.

2. Rakan saya di Universti Harvard berkata, LKS tidak menggambarkan dirinya seorang ketua pembangkang yang up to date. LKS tidak studi politik USA yang up-to-date. Trump mahu mengembalikan kegemilangan USA dalam politik dan ekonomi dunia. Sebab itu Trump mengamalkan Dasar Protectionist dan White Supremecy. Trump mahu USA lebih hebat dari negara saingan seperti China atau Rusia.

3. Perintah ekskutif Trump menghalang kemasukan 7 negara itu hanya kepada Terrosist sahaja, terutama mereka yang mencari Suaka Politik dan Migrasi haram termasuk dari Mexico. Terrorist adalah musuh semua negara termasuk musuh LKS. Adakah Lim Kit Siang mahu Terrorist memasuki negara kita?. 

4. Tidak ada negara di dalam dunia hatta Malaysia, Indonesia dan Arab Saudi mahu negara mereka dimasuki terrorist yang akan mengancam keselamatan rakyat. Terrosrist akan membunuh sesiapa sahaja, mereka mengebom berani mati diri di pasar dan di tempat awam. Tidak ada sesiapa mengenali wajah terrorist. 

5. Di negara-negara yang bergolak sekarang seperti Iran, Iraq, Syria, Sudan, Somalia, Libya dan Yaman dipenuhi oleh pemberontak-pemberontak dari pelbagai kumpulan-kumpulan seperti ISIS, ISIL, Al-Qaeda dan sebagainya. Ketika saya menetap di USA, memang sudah ramai rakyat Somalia, Sudan, Yaman dan negara-negara Timur Tengah dan Afrika yang telah menjadi Permastautin Tetap USA di mana mereka bekerja sebagai pemandu teksi, pengawal keselamatan, peniaga makanan halal dan sebagainya. 

6. Apabila LKS mendesak DS Najib supaya memanggil mesyuarat OIC untuk membincangkan perintah ekskutif Trump, itu satu tindakan kebudak-budakan. Itu dasar kerajaan baharu USA. Di Amerika Dasar pemerintahan bergantung kepada Presiden. Trump perlu melakukannya kerana itu janji pilihanraya Trump. Bukan seperti DAP yang diketuai LKS, berjanji untuk menghapuskan Tol Sg Nyior (2008) sampai hari ini (2017) tidak berjaya menghapuskannya apatah lagi mengurangkan bayaran tol. Bercakap mudah melakukannya tidak mampu, itu LKS dan DAP.

THE LIM KIT SIANG CRISIS IDENTITY

7. Saya telah membaca beberapa buku LKS antaranya The Crisis Identity of Malaysia. Apa yang berlaku sekarang adalah sebaliknya iaitu The Crisis Identity of Lim Kit Siang. LKS tidak dapat membezakan antara kepentingan politik dengan kepentingan Negara. Negara Malaysia merdeka tahun 1957, negara USA merdeka tahun 1776. Ketika saya melawat Universiti-universiti ternama di Harvard (1636), Ohio University (1871), John Hopkins University (1876) dan sebagainya saya dapati universiti-universiti tersebut ditubuhkan dalam tahun 1600an dan 1800an. Ketika itu tanah air kita masih dijajah British dan belum ada bandar moden. Sedangkan ketika itu bandar moden pencakar langit sudah berdiri di New York. Negara kita adalah negara kecil, untuk mendesak dengan cara salah dan membabi-buta seperti idea LKS itu adalah idea orang gila dan tidak keruan.

8. LKS perlu tenang dan tetap pendirian. Janganlah hari ini memujuk DS Najib untuk bekerjasama http://www.malaysiakini.com/news/370371 , esok menghentam pula. Itu ada udang di sebalik batu. Ketua Pembangkang perlu bekerja untuk negara, tidak perlu mengharapkan sesuatu. Jika Lim Guan Eng diidapati bersalah, DS Najib tidak ada kuasa untuk membebaskannya kerana ianya dibidang kuasa Kehakiman. Kalaulah DS Najib berkuasa untuk memerintah Hakim-Hakim, sudah lama DS Najib mengarahkan pembebasan DS Anwar dengan apa jua alasan kerana DS Najib tidak ada masalah peribadi dengan DS Anwar. Yang memecat dan memalukan DS Anwar pada tahun 1998  bukan DS Najib. DS Najib tidak akan mengulangi kes Tun Salleh Abas yang diganggu oleh bahagian Eksekutif.

9. LKS kena faham, Dasar Luar USA sekarang 360 darjah berubah. Trump mengamalkan dasar protectionist.LKS tidak studi perkembangan dasar luar USA yang terkini. Lebih baik LKS bercakap mengenai BMF yang pernah ditulisnya dahulu kerana hari ini bekas Penolong Gabenor Bank Negara telah menimbulkan isu BMF. 

10. Nasihat saya, LKS perlu melantik pakar-pakar pelbagai bidang di belakangnya sebelum bercakap mengenai Islam atau dasar luar negara, jika tidak LKS akan menjadi one man show, kukubesi dan syok sendiri.

Selamat Bercuti.
Selamat Tahun Baru Cina.
Selamat Membaca.

KLIA, January 30, 2017.
0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung