7 SEBAB RAJA SALMAN MELAWAT MALAYSIA

on Friday, March 3

GAMBAR HIASAN
1. Lawatan Raja Salman melambangkan Pengiktirafan kepada Malaysia sebagai negara Islam. Tidak ada dalam sejarah mana-mana negara, Raja Arab Saudi datang ke Malaysia dengan rombongan yang sangat besar lebih kurang 600 orang (Menteri, Kerabat DiRaja, Ahli Perniagaan) dan melabur mencecah RM49 Billion. Ianya menutup terus isu dana RM2.6 Billion, malah akhbar Australia menyatakan itu hak kerabat Raja Arab Saudi untuk menganugerahi apa-apa sumbangan kepada mana-mana individu, yayasan dan sebagainya.

2. Lawatan Raja Salman dan rombongan terbesar menunjukkan kepercayaan
dan pengiktirafan kepada DS Najib mengemudi negara sebagai Perdana Menteri Malaysia. Jika mereka yang memomokkan DS Najib setiap hari dan memperolok sumbangan 2.6 Billion kerabat Di Raja Saudi, ianya tidak menghalang Raja Saudi melawat Malaysia. Jika itu isu yang memalukan Raja Saudi, sudah pasti Raja Saudi tidak datang.


3. Pelaburan Aramco-Petronas di RAPID, Pangerang akan membuka peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dengan kemahiran rakyat Malaysia dalam bidang pengurusan pengangkutan, minyak dan gas. 
Apabila Aramco JV Rapid-Pangerang, negara kita pula mendapat modal daripada pelaburan Arab Saudi dan tidak lagi bergantung kepada pelaburan China. 

4. Konglomerat 
ARAMCO kembali semula sebagai pelabur dalam projek RAPID, Pengerang kerana Malaysia mempunyai kepakaran dalam bidang gas dan minyak. Ianya menepis fitnah pembangkang tahun lalu kononnya Arab Saudi tidak berminat. 

Sebenarnya, kesan daripada Dasar Trump mahu menumpukan dan memajukan USA, Arab Saudi telah beralih arah memilih dan memerlukan kepakaran rakyat Malaysia.

Dalam jangkamasa panjag, ekspertis muda kita pula akan dapat bertapak di Arab Saudi di mana Arab Saudi memilih Malaysia kerana salahsatu negara Islam yang ada kepakaran dalam bisnes dan pengurusan minyak. 

Aramco hendak listing dalam dunia, Arab Saudi memerlukan pakar untuk mengurus industri O n G, Arab Saudi percaya Malaysia boleh mengurus O n G dengan berkesan. Perjanjian ini akan menjadi way forward kepada orang muda, ada peluang pekerjaan kepada anak muda, malah pekerja Petronas yang mendapat VSS berpeluang diupah kepakaran mereka.     


6. Lawatan Arab Saudi menjadikan Malaysia sebagai pemain penting dalam pertubuhan Islam dan isu-isu Islam serantau dan seantero dunia.

7. Semasa lawatan Presiden Obama ke Malaysia tahun lalu, pemimpin-pemimpin pembangkang berusaha menemui Obama dan menyatakan bermacam-macam hal, tetapi semasa Raja Arab Saudi datang tiada seorang pun yang berusaha untuk bertemu Raja Saudi dan bertanyakan isu dana. Ternyata mereka sendiri samar-samar dan takut malu.

Carilah kebenaran dengan bertanya kepadanya, Janganlah menjadikan Malaysiakini, Sarawak Report, NYT dan sebagainya yang merupakan sumber sekunder dan diolah semula. Mereka tidak akan highlight berita positif kerajaan.

Dua bulan lalu saya datang sendiri bertanya hal ini kepada Imam Masjid Madinah di Madinah Munawarrah. Ulangan boleh baca di sini dan di sini serta dipetik oleh beberapa akhbar perdana https://www.utusan.com.my/rencana/utama/bersatu-dalam-politik-yang-satu-1.431646

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung