PROFESOR DARI UPM, MALAYSIA PENYANDANG KERUSI TUN RAZAK, BERI 'TALK' KEPADA DIPLOMAT USA DI JABATAN NEGARA AMERIKA

on Friday, June 2

PROFESOR JAYUM JAWAN (PALING KANAN) BERSAMA PARA DIPLOMAT USA DI JABATAN NEGARA AMERIKA SYARIKAT


PROFESOR JAYUM JAWAN (UPM), PEMEGANG KERUSI TUN ABDUL RAZAK KE-15 BAWA NAMA MALAYSIA DI JABATAN NEGARA AMERIKA SYARIKAT


Profesor Jayum Anak Jawan dari UPM sebagai pemegang kerusi ke-15 di TARC, Ohio University, USA baru-baru ini membuat penampilan terakhir di Institut Perkhidmatan Luar Negeri, Jabatan Negara USA pada 31 Mei, 2017.  

Ini adalah yang kedua Jabatan Negara Amerika Syarikat menjemput beliau ke Wasshington DC. Sebelum ini, Prof Jayum juga telah dijemput untuk perbincangan eksekutif dan analisis semasa dengan Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia, HE Kalama Shirin Lakhdhir.

Kali ini, Profesor Jayum memberi kuliah untuk para diplomat AS yang sedang menjalani latihan dalam perkhidmatan di Institut Negeri Perkhidmatan Luar, Jabatan Negara Amerika,Arlington, VA. Beliau telah dijemput untuk memberi syarahan mengenai "Isu-isu Semasa di Malaysia".

Semasa saya di USA, saya sempat mengikuti beberapa seminar yang disampaikan oleh Profesor Jayum antaranya di Washington University (2015) dan Ohio University (2016). Saya sertakan link di bahagian bawah artikel ini.

Profesor Jayum dan para peserta bertukar-tukar pandangan mengenai sejarah kemerdekaan Tanah Melayu, pembentukan Malaysia dan menunjukkan rasional mengapa tawar-menawar, hormat-menghormati dan respectable antara kaum adalah sangat penting dalam sejarah Malaysia. 

Prof Jayum turut berkongsi beberapa pemerhatiannya. Pertama, beliau melihat bahawa sentimen antara etnik boleh dijangka akan berlaku setiap era kerana setiap etnik kelihatan malahan menggalakkan isu-isu mereka sendiri dan kebimbangan-kebimbangan dalam kumpulan mereka. Namun begitu, Profesor Jayum yakin bahawa prospek sempit ini akan berkurangan dalam masa hadapan Malaysia di mana generasi baru anak-anak Malaysia semakin jauh daripada pengalaman buruk nenek moyang mereka. Mereka ini akan bangkit dengan mengambil perspektif patriotik atau nasionalistik dan bukannya pendekatan etnosentrik atau regionalistik yang pernah diamalkan oleh nenek moyang mereka.

Kedua, Profesor Jayum melihat isu tadbir urus (good governance) sebagai satu cabaran utama dan Malaysia perlu bekerja lebih keras untuk memastikan bahawa terdapat kebebasan dan integriti dalam proses memerintah dan menggalakkan masyarakat agar dapat menghormati kedaulatan undang-undang. 

Ketiga, Profesor Jayum juga bercakap mengenai kestabilan pilihan raya yang telah dicapai sejak dua pilihan raya umum yang lalu (PRU 2008 dan PRU 2013). Profesor Jayum tidak mengharapkan apa-apa peluang yang lebih besar atau kejutan dalam pilihan raya umum akan datang di Malaysia, setidak-tidaknya akan diadakan pada tahun hadapan (2018).

Para Diplomat Amerika Syarikat yang menghadiri ceramah beliau terdiri daripada mereka yang akan berkhidmat  di Malaysia dan negara-negara di Asia Tenggara. Perbincangan kali ini sangat meriah dan sangat diplomatik. Kita semua mengharapkan hubungan Diplomatik Amerika Syarikat-Malaysia akan bertambah baik demi kesejahteraan rakyat Malaysia dan keamanan serantau ASEAN.

Disertakan link penting yag berkaitan:-


http://www.al-azharrisiddiq.com/2016/09/masa-hadapan-akademik-malaysia-usa.html
0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung