KRONOLOGI LAWATAN DS NAJIB KE AMERIKA SYARIKAT, ULASAN MEDIA INDONESIA LEBIH MENARIK

on Thursday, September 14


November, 2016 - Semasa memenangi pertandingan jawatan Presiden Amerika Syarikat, Presiden Trump telah menghantar tweet dengan berkata DS Najib bukanlah asing kepada beliau, malah rakan golf beliau. Journalist antarabangsa Jonathan berkata Trump telah menyimpan sekeping gambar golf mereka berdua dengan kata-kata Trump "To My Favorite PM".

April 2017 - Dalam satu majlis rasmi di Washington oleh Presiden Trump, beliau telah menghubungi DS Najib melalui panggilan telefon. Dalam perbualan itu, Presiden Trump menjemput Perdana Menteri untuk melawat Amerika Syarikat. Baca semula.

Semalam, 12/9/2017 Perdana Menteri bersama delegasi Malaysia antaranya Menteri Luar, Menteri Perdagangan, Ketua Setiausaha Negara, Ketua Pengarah Keselamatan Negara dan lain-lain pegawai kerajaan Malaysia.

21 Mei, 2017 - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini menerima jemputan daripada kerajaan Arab Saudi bagi menghadiri Sidang Kemuncak Negara Arab, Islam dan Amerika Syarikat pada 21 Mei, di Riyadh, Arab Saudi. Jemputan itu disampaikan Menteri Kebudayaan dan Informasi Arab Saudi Dr Awwad Salleh Al-Awwad ketika mengadakan pertemuan dengan perdana menteri di pejabatnya di Perdana Putra di sini hari ini. Menurut jurucakap Kementerian Luar, sidang kemuncak sehari itu dijangka turut dihadiri Presiden Amerika Syarikat Donald Trump serta pemimpin negara Islam lain.

25 Ogos, 2017 - Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat dan Ketua Pengarah Keselamatan Negara, mengunjungi Presiden Trump di pejabatnya di Oval Office, Washington DC. Bacaan ulangan di sini.

12 September 2017 - Pertemuan bersejarah Presiden Trump-DS Najib mendapat liputan media luar negara dan dalam negara.

Dalam mengulas lawatan Perdana Menteri Malaysia di USA semalam, media Indonesia dan Singapura nampaknya lebih bijaksana. Kata Media Indonesia, "Kedatangan Najib terkait dengan rencana pembelian 25 pesawat Boeing 737 dan 8 787 Dreamliners oleh Malaysia Airlines. Selain itu, Malaysia masih mungkin membeli 25 pesawat Boeing 737 lagi. Total nilai pembelian diperkirakan mencapai US$20 miliar.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih banyak atas semua investasi yang telah Anda lakukan di Amerika Serikat," kata Trump saat tampil bersama di Ruang Kabinet. Dalam pertemuan itu Trump juga memuji 'peran utama Najib' dalam melawan kelompok Islamic State (IS) dan kelompok jihad lainnya.
"Dia sangat kuat dalam terorisme di Malaysia dan pendukung hebat dari sudut pandang itu. Itu adalah hal yang sangat penting bagi Amerika Serikat," kata Trump." 

15 September, 2017 - Perdana Menteri beserta rombongan dijangka kembali ke tanah air.

16 September, 2017 - Perdana Menteri ke Kota Kinabalu, Sabah bersama-sama menyambut Hari Malaysia.

Rujukan:
1. Tweeter Presiden Trump
2. Tweeter Jonathan Head
3. Duta Besar Malaysia ke USA
4. Catatan perjalanan USA 2015/2016.
5. Media Indonesia.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung