TAN SRI LIEW YUN FAH YANG SAYA KENALI

on Sunday, September 20


Gambar Kenangan Persediaan Lawatan Raja Muda Perlis Ke Tawau 

PENDAHULUAN

Pilihanraya Negeri Sabah terpaksa diadakan semula walaupun baru berusia 2 tahun. Walaupun di beberapa kawasan khususnya di Tawau, Kunak & Lahad Datu terancam oleh Covid-19, saya telah menyampaikan pandangan saya di Malaysiakini pada 18.9.2020 yang lalu. Boleh baca semula di https://www.malaysiakini.com/letters/543089

Berkenaan kerusi-kerusi dalam parlimen Kalabakan, setiap kali pilihanraya pembaca di blog saya akan menghantar mesej bertanya pandangan saya mengenai calon-calon yang bertanding. 

Semasa PRU 2018, saya menulis mengenai Datuk Abd Muis Picho, Datuk Osman Jamal & Datuk Ghapur Salleh. Saya tidak dapat memberi pandangan mengenai calon Warisan, Bersatu dan yang lain kerana saya tidak pernah berjumpa mereka dan mereka juga tidak pernah menghubungi saya. Adalah tidak adil jika saya memberi komen kepada mereka, nanti tersalah tulis.   

Dalam PRN Sabah ini saya terpaksa menolak beberapa undangan daripada TV dan Radio kerana masa dan keadaan yang tidak mengizinkan. Namun, saya masih boleh menulis walaupun jauh malam.

10 PERKARA MENGENAI TAN SRI LIEW YUN FAH

Semasa saya kecil dahulu, Pembantu Menteri Belia & Sukan Sabah, arwah Hj. Said Senang selalu membawa saya bersama-samanya ketika melawat kampung-kampung. 

Pada tahun 2000, saya menang pertandingan menulis DBP. Selepas dicetak, Tan Sri Liew Yun Fah telah membeli semua buku itu dan memberi secara percuma kepada anak-anak kampung dan sekolah di Merotai.

Saya mengenali Tan Sri Liew Yun Fah hampir 20 tahun. Ketika TSLYF menjadi Menteri Belia & Sukan Sabah, saya dijemput makan tengahari bersama rombongan Majlis Belia Sabah (MBS). Ketika saya sampai di meja makan, TSLYF memberitahu saya, kamu tidak boleh makan apa-apa makanan di atas meja ini kerana tidak halal, kamu hanya boleh minum teh sahaja. Saya terkejut, kalaulah TSLYF seorang yang jahat sudah tentu dia membiarkan sahaja.

Begitu juga, saya selalu menyertai rombongan TSLYF ke majlis-majlis bertemu Raja, Raja Muda, TYT, Menteri, Perdana Menteri dan lain-lain. Tidak pernah TSLYF membawa saya ke tempat-tempat maksiat. Malah pernah suatu hari, ketika dalam perjalanan bertemu Perdana Menteri, TSLYF menunggu saya sembahyang Zohor di R n R.

TSLYF dan Puan Sri juga pernah menaiki kereta buruk saya ketika kami dalam perjalanan bertemu Perdana Menteri. Walaupun saya agak malu, tetapi TSLYF dan Puan Sri naik juga kereta second hand saya itu. Kisah lucu, oleh kerana saya bawa laju mengejar masa, saya dapat surat saman laju di Lebuhraya Pantai Timur (LPT), sampai hari ini TSLYF tidak tahu.

Di Merotai khasnya, semua orang tahu TLYF membantu banyak sekolah-sekolah Tahfiz yang sangat memerlukan bantuan kewangan sejak bertahun-tahun, bukan baru. Semasa TSLYF menjadi YB Merotai dulu, beliau membelikan kereta Jenazah, pasangkan lampu di kuburan, dan saya pernah melihat ruang tamu rumah Tan Sri penuh dengan beras untuk diagihkan kepada penduduk kampung. Sebenarnya banyak lagi bantuan TSLYF, walaupun beliau belum lagi Islam, tetapi keikhlasan, kejujuran dan jiwa rakyat beliau tidak ada tolok bandingnya. 

Dalam politik Malaysia, semua parti politik saling bekerjasama kerana kita hidup berbilang kaum dan pelbagai agama. Contohnya Warisan bekerjasama dengan DAP dan UPKO, UMNO bekerjasama dengan MCA/MIC/PBS, PAS pernah bekerjasama dengan DAP kini bersama dengan MCA/MIC, tetapi DS Haji Hadi kekal Islamnya, DS Shafie kekal Islamnya. Begitu jugalah apabila anda mengundi Tan Sri Liew Yun Fah tidak hilang Islam kamu. Guru-guru bukan Islam yang mengajar kita Matematik, Bahasa Inggeris dan sebagainya menjadikan kita bijak Matematik dan kita kekal dengan Islam.

Saya telah menasihati TSLYF supaya bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan untuk kebaikan rakyat Merotai. TSLYF memberi jaminan jika memenangi kerusi Merotai, beliau dan Parti HARAPAN akan meneruskan kerjasama dengan YAB Perdana Menteri dan Kerajaan Persekutuan. Dengan kerjasama erat ini, maka banyak lagi projek untuk rakyat Merotai boleh dibangunkan.

Pada tahun 2010, TSLYF pernah membawa kertas kerja kepada Perdana Menteri & Menteri Kewangan untuk membangunkan sebuah hub pelabuhan di Tanjung Batu melibatkan Pasir Putih, Sg. Imam dan Merotai menjadi sebuah rangkaian pelabuhan. Malang ia tidak dapat diteruskan kerana beliau tidak bertanding dalam PRN12. Kali ini, beliau telah ‘come back’, inilah masanya merealisasikan impian anak-anak Merotai.

Hospital Satelit Tawau yang sangat cantik merupakan hasil usaha TSLYF dengan tujuan supaya orang-orang Tawau tidak lagi perlu terbang ke Kota Kinabalu dan Kuala Lumpur kerana hospital itu dijangka akan mempunyai pakar-pakar perubatan yang diperlukan.

Selepas ini, jika masa dan keadaan mengizinkan, saya akan menulis pengalaman saya mengenai calon lain pula.

Selamat Membaca/Salam Hormat.

19.09.2020

Tepian Singapura, Johor.

2 Komen:

Anonymous said...

WAWASAN 2020 IS WAWASAN PHA CHU CHENG

If atok@pH failed to pee the Malaysian people now don't try to masturbed them...!

Matthias Chang Political Masturbation : I had tried to warn Mahathir don't masturbation Malaysian people and warn Tun about Kit Siang and Guan Eng. Then tell me, Mr Guan Eng, how is PH able to spend RM250 billion..!?

According to then Minister of Finance Lim Guan Eng, there was only RM450 million available in the coffers as of the 30th of April 2018. Do you believe (the previous government) left RM42 billion to us (the government)? It can’t be true as there were only millions, not billions.

“That’s why we need to impose the Sales and Services Tax (SST). We (government) don’t have enough money,” Lim Guan Eng said.
“But, I’m sorry. We need money to run the country. Otherwise, we will be facing an operating deficit,” Lim Guan Eng said.

PH government undertook to sell 12 strategic assets worth RM25.6 billion, including IHH Berhad (RM8.42 billion), Sapura Upstream (RM3.7 bililon), Acibadem Sigort (RM1.25 billion), Telco M1 (RM1.65 billion), TNB shares (RM1.05 bililon), Boustead Plantation (RM1.2 bililon), Axiata Digital (RM0.579 bililon), BDO Unibank (RM0.415 bililon), CIMB (RM0.364 billion), Royale Chulan Hotel (RM0.197 bililon) and the Hong Kong Consulate building, sold to a buyer from China (RM1.6 billion).

The biggest joke was Khazanah’s decision to sell 16% of its stake in IHH Healthcare to Japan’s Mitsui & Co for a meagre RM8.42 billion, leaving Khazanah only 26% equity interests in the company, a share cut worth RM13.13 billion today...!! This is the moron Mr Lim and Tun did to nation..!!

Do you think dropped out school ITM Mat Sabu@Kalunari, LGE@Fake Charted Accountan and Anwar Ibrahim@3rd Class Degree In Arts understand what Matthias Chang was mentioned..!?

It was a joke, as not only was IHH’s 2017 year-end value US$11 billion, it clocked an annual revenue of RM11.1 billion and a pre-tax profit of RM2.3 billion, making its shares worth many times more what Khazanah negotiated with Mitsui.

Lawyer and author of the Future Fast Forward Trilogy, Matthias Chang, took a swipe at Lim Kit Siang today, calling on the people to tell the DAP supremo uno to “shut up.”

In a fiery, no holds barred signature write-up, the one-time political secretary to fourth Malaysian premier Tun Dr Mahathir Mohamad said people should bombard the senior Lim and tell him to “stay at home and to indulge in self-serving political masturbation.”

“Tun M was blinded by Kit Siang’s false subservience and Kow Tows. Tun M fell for it. I had told Tun M, Kit Siang and Lim Guan Eng are arrogant scumbags.
“Tun did not listen...Tun try to masturbation Malaysian people.!!!??

“Karma is in play now Tun Mahathir”. His grand child supposed goes to jail after she drunk till breaking SOP of control movement order.

Most important thing make sure BOBOI karma must lost this useless legacy will end forever in Malaysian history..!!

The moron Tun if you failed to pee Malaysia don't try to masturbation the Malaysian people during PH goverment in power..!!!

I repeat.!!!

Saya ulanggg..!!

If PH failed to pee Malaysian , Don't trying to mustarbating Malaysian people..!! No brain..!?

To all rakyat Sabah do you want atok@pH pee on you twice..!?

#sabahmengundi

Su said...

Cikgu Azzahari

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung