MENGHINA NEGARAWAN = MENGHINA NEGARA

on Tuesday, September 151. TINDAKAN Perwakilan MIC mencadangkan untuk mengkalungkan selipar di gambar Negarawan Tun Dr Mahathir Mohamad satu perkara yang serius dan melampaui batas.

2. Kerajaan perlu mengambil tindakan tegas jika ia mendatangkan kemarahan kepada orang-orang Melayu terutamanya. Cadangan ini satu penghinaan, Tun Dr. Mahathir sudah berjuang sejak sebelum merdeka lagi , pengorbanan Tun Dr. Mahathir memakmurkan rakyat Malaysia dengan konsep 1 keluarga 1 kereta, 1 keluarga 1 rumah, 1 rumah 1 komputer dan sebagainya membuktikan M.Muniandy dan MIC tidak mengenang budi.

3. Menghina Tun Dr. Mahathir samalah seperti menghina orang Melayu. Menghina Tun Dr. Mahathir samalah seperti menghina Negarawan negara kita. Persoalannya apakah tindakan pihak berkuasa? Janganlah sampai orang-orang Melayu semkain marah yang tidak boleh dikawal baru hendak bertindak.

4. Di Baghdad, wartawan yang melempar kasut kepada bekas Presiden Amerika telah dipenjarakan.

5. Di Thailand, wartawan yang menghina Raja Thailand disumbat ke dalam penjara. Di Filiphina, rakyatnya yang membakar bendera Filiphina disumbat dalam penjara. Di Indonesia, kesilapan sebuah syarikat dalam projek tarian pendetnya menyebabkan rakyat Indonesia melakukan " sweeping orang Malaysia ".

Kalau M. Muniandy berkata sedemikian di negara Indonesia, apakah agaknya akan berlaku?

6. Bagi penulis, Presiden MIC hendak merujuk perwakilan tersebut kepada Jawatankuasa Disiplin parti hanya tindakan terlalu sederhana yang tidak berharga dengan kata-kata hendak mengkalungkan Negarawan Tun Dr Mahathir dengan selipar.

7. Seandainya Presiden MIC dikalungkan dengan kasut, apa perasaan tuan Presiden MIC ?

8. Nampaknya, di Malaysia menghina negarawan tiada masalah dan tiada apa-apa tindakan ?

6 Komen:

1 MELAYU said...

Jom kita ramai ramai pi KEPUSAT PENAMAAN CALON BAGAN PINANG ,PORT DICKSON PADA 3 OKTOBER 2009.

TOLONG BAWA BERSAMA SEPASANG SLIPPER BURUK JEPUN,KITA AKAN BALING KEPADA SAMY VELLU DAN SEMUA PEMIMPIN MIC.

Lepas itu kita tengok apa reaksi puak puak PARIA yang tak tahu mengenang budi.

Sokong Tun said...

Good Idea, kita tengok apa pula reaksi dia...

Putera NS said...

Puak-puak Samy Velu ni sudah melampau. Berkata ikut sedap mulut saja. Inilah masanya KDN patut ambil tindakan tegas. Tangkap org tu dulu dan penjarakan macam di Thailand. Orang Melayu perlu bangkit tunjukkan kekuatan dan kesatuan. Jangan bagi muka kepada puak yang tidak sedar diri ini.

Jadi kepada pihak UMNO jangan lagi bagi muka kepada MIC. Bagi kawasan2 yg majoriti orang Melayu sepatutnya biarlah wakil UMNO yg bertanding. Selama ini UMNO terlalu berlembut dengan memberi peluang kepada MIC atau MCA atau GERAKAN bertanding mewakili kaum Melayu. Tetapi apa balasan mereka? Sehinggakan orang yang memberi mereka peluang untuk naik dan bertapak dihina sebegitu rupa. Apa Samy Vellu sudah lupa ke? Sudah hilang ingatan atau sudah biul?

Anak2Tun said...

Sangat setuju, next pru, UMNO tok seh lah nak bagi kerusi2 kepada MIC tu, mereka tak sampai pun 50%. Baik sangat pun tak guna, tu tengok dia nak kalung selipar...

Anonymous said...

MAKIN GAGAP LE JAWABNYE PAK MENTERI NAK SELESAI ISU NI...HIDUP TUN M

Cekati tembaga said...

Salam..

saya setuju 100% dengan apa yang tuan katakan, menghina negarawan maknanya menghina negara. Menghina negara maknanya harus dilucutkan kewarganegaraannya..

saya dah pun post dlm blog Cekati Tembaga di http://cekatitembaga.blogspot.com/

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan