SAPP SERTAI BN...

on Monday, May 301. YB Datuk Chua Soon Bui, sebelum itu mantan Ahli Parlimen Datuk Geoffrey Yee dan Shim Paw Fatt, semuanya sangat akrab dan mempunyai hubungan baik dengan BN, ahli-ahli BN kerana mereka semua menang dahulu atas tiket BN. Hanya kerana Datuk Yong Teck Lee tertipu, maka beliau keluar dari BN tempoh hari dengan cara yang sangat kelam-kabut, selepas diberikan pelbagai janji manis oleh PR.

2. Hari ini, SAPP dipaksa menyertai PR. Hari berlalu, pertemuan yang diatur oleh Tian Chua masih tidak berjaya. Maka, semalam pula, Lim Kit Siang memaksa SAPP menyertai PR.

3. Pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) meluahkan rasa kecewa yang mendalam terhadap tindakan Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang memberi kata dua kepada parti itu.

Timbalan Presiden SAPP, Dullie Marie berkata, gesaan yang lebih bersifat ugutan dibuat oleh Kit Siang pada majlis sambutan Pesta Kaamatan, dekat sini semalam seharusnya tidak berlaku.

Katanya, penganjuran majlis itu yang sepatutnya digunakan sebagai platform mengeratkan hubungan di kalangan masyarakat telah disalah guna, sebaliknya boleh mencetus rasa marah dan kecewa di kalangan ahli SAPP.

"Malangnya majlis keramaian ini telah disalah guna dan bertukar menjadi medan perbincangan politik yang didominasi oleh pemimpin-pemimpin DAP dan pakatan rakyat," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Menurutnya, lebih memalukan apabila Kit Siang turut memonopoli majlis tersebut dengan menjaja janji palsu kepada masyarakat Sabah bahawa hanya pembangkang yang berupaya membawa perubahan di negeri tersebut.

Jelasnya, Penasihat DAP itu seolah-olah tidak menghiraukan kehadiran masyarakat daripada pelbagai parti politik lain, malah langsung tidak menunjukkan rasa hormat kepada hadirin yang ingin meraikan majlis tersebut.

Tambahnya, ucapan Kit Siang langsung tidak memberi sebarang makna dalam usaha menjalinkan hubungan baik dengan parti politik tempatan lain seperti SAPP.

Selain itu katanya, Kit Siang turut memberi kata dua atau gesaan secara keras kepada SAPP untuk berada dalam pembangkang, sekali gus mengelakkan parti itu mengalami nasib sama seperti Parti Kebangsaan Sarawak (Snap) di Sarawak.

"Kit Siang berucap pada majlis itu seperti dia tidak langsung mempedulikan orang lain dan sensitiviti orang ramai. Ia satu tindakan yang sangat angkuh dan memalukan,"
katanya.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan