MUSUH DI LUAR SELIMUT

on Wednesday, January 4

1. BEBERAPA isu berlegar di alam maya akan wujudnya musuh dalam selimut. Ia bukan satu perkara yang baik jika ianya berpanjangan. Baik di dalam kerajaan PR yang menguasai beberapa buah negeri dan kerajaan BN yang menguasai peringkat pusat dan mejoriti negeri dalam Malaysia, kedua-duanya berdepan masalah kesetiaan dan ketidak setiaan.

2. Cuma, ketika ini, walaupun taraf kehidupan rakyat bolehlah dikatakan semakin meningkat atau bertambah baik, namun pertamabahan jumlah penduduk di negara Malaysia ketika zaman Tunku, zaman Tun Razak, di zaman Dr Mahathir yang bermula dengan 15Juta rasanya, sehingga zaman Pak Lah dan DS Najib hari ini sudah mencecah 30Juta penduduk agaknya. Pertambahan ini memberikan kesan kepada kekuatan kerajaan, kelemahan ekonomi, dan kebejatan sosial. Jalan mudah, mereka sering menyalahkan kerajaan, walhal sebenarnya tidak begitu, peraturan-peraturan yang ketat di dalam kerajaan bukanlah semudah makan kacang untuk melanggar peraturan itu, melainkan mereka yang sudah hilang ajaran di dalam diri mereka.

3. Idea Plato zaman dahulu, katanya Presiden sesebuah negara seeloknya dari seorang Falsafah. Kenapa?

4. Saya fikir, cara kita mengurus manusia di Malaysia ini perlu berubah. Tetapi, sesebuah negara tanpa memelihara Tradisi dan Sejarahnya akan rosak. Anda lihat bagaimana negara-negara timur tengah yang membiarkan tradisi dan sejarah negara mereka tidak dititikberatkan,semuanya hampir hancur dan ada yang sudah hancur. Bangun pun dengan tongkat Amerika, Barat, PBB, Nato dan pelobi-pelobi Yahudi yang sekarang ini meneruskan agenda Pusingan Ketiga, bukan Perang Dunia Ketiga. Pusingan Ketiga bermaksud anda harus menerima hakikat akan wujud sebuah kuasa baru yang lebih kuat daripada Amerika, Barat, Rusia, China, Jerman atau Jepun. Mereka adalah bangsa-bangsa yang tidak bernegara.

5.Di Malaysia, selepas gagal sepanjang 1998 hingga 2008, mereka mencuba lagi pada 9 Januari 2012. Jika mereka gagal melakukan Pusingan Ketiga ini, Malaysia akan aman dalam jangka masa yang lebih panjang lagi. Kecuali muncul seorang lagi kitul generasi ketiga yang entah bila zamannya akan muncul lagi. Di Sabah, mereka bercakap parti-parti baru yang akan muncul kkhabarnya SPF, Star Sabah dan sebagainya. Bagi saya tidak, orang Sabah memang suka berpartai politik, kerana mereka sudah kaya raya agaknya. Wawancara RPK hujung minggu lalu tidak dijawab oleh DS Anwar Ibrahim, beliau sibuk dengan program 901-nya. Siapakah lagi yang akan membantu beliau?

6. Saya tidak minta anda mentafsir, saya minta anda memahaminya. Terimakasih.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan