KENAPA TIDAK PERTIKAI YANG TIDAK FASIH BERBAHASA MELAYU, MARY YAP OK

on Saturday, June 8

ISU yang dibangkitkan oleh pihak pembangknag kononnya dua wakil Cina dalam kabinet negara tidak tahu berbahasa Cina amat menjengkelkan. Saya mengenali Datuk Mary Yap (gambar atas) dan kita tidak mungkin boleh menafikan bahawa beliau cemerlang di dalam pendidikan di daerah Tawau, di negeri Sabah, di peringkat nasional malah di peringkat antarabangsa.

Sesudah bersara pun beliau telah dilantik sebagai Ahli Lembaga Penasihat Sekolah Kluster Kebangsaan dan beberapa jawatankuasa peringkat tertinggi di Kementerian Pendidikan termasuk bahagian Kurikulum.

Maka, apabila beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri Pendidikan, ianya adalah pemilihan yang tepat. 

Sepatutnya mereka yang mempertikaikan perlantikan tersebut harus mempertikaikan rakyat Malaysia yang tidak tahu berbahasa Malayu, tidak tahu bercakap bahasa Malayu dan tidak tahu menulis dalam bahasa Malayu. 

Bahasa Melayu adalah bahasa Kebangsaan, bahasa Melayu adalah bahasa Wajib Lulus UPSR, PMR dan SPM sedangkan bahasa Cina adalah bahasa pilihan. Sesiapa pun digalakkan belajar bahasa Cina di mana anak saya sendiri selain belajar bahasa Arab juga belajar bahasa Cina sebagai subjek pilihan mereka di sekolah.

Jika anda biasa mendengar Datuk Mary Yap berucap, bahasa Melayunya sangat bagus di samping bahasa Inggeris. Sewaktu saya menetap di Tawau dahulu ketika itu Datuk Mary Yap masih sebagai Pengetua di SM Teknik, Tawau, saya sendiri tidak tahu beliau tidak tahu berbahasa Cina.

Semasa saya ke rumah Datuk Mary Yap membincangkan penerbitan buku pengalaman pendidikannya, beliau berbahasa Melayu dengan saya. 

Dalam buku itu, satu perkara yang saya masih ingat ialah setiap pencapaian murid, setiap kejayaan pekerja-pekerja di bawahnya, hendaklah dihargai dan diberi penghargaan (reward). Tetapi sebelum diberi penghargaan aspek-aspek disiplin, kesungguhan, kerja kuat dan ketelitian sangat diberi keutamaan.

BAGAIMANA WAKIL RAKYAT YANG TIDAK FASIH BERBAHASA MELAYU
Negara kita pernah digemparkan dengan kemenangan seorang wakil rakyat pembangkang yang tidak fasih berbahasa Melayu. Namun, ianya tidak dijadikan isu oleh pihak pembangkang, sudah pasti kerana dia wakil rakyat pembangkang.

Jika anda mendengar ucapan Lim Kit Siang di Parlimen, berbanding dengan ucapan Datuk Mary Yap, anda boleh adili sendiri betapa bagus dan fasihnya bahasa Melayu Datuk Mary Yap. Tidak tersekat-sekat, tidak teragak-agak, intonasi yang sesuai, grooming (bahasa badan) yang betul kerana Datuk Mary Yap mempelajarinya. Beliau juga tidak meninggikan ucapannya semasa memberi idea, apatah lagi menjerit-jerit di Parlimen sebagaimana biasa dilakukan oleh sesetangah ahli parlimen pembangkang.

Saya percaya, kehadiran Datuk Mary Yap di Kementerian Pendidikan akan membawa suatu budaya kerja yang lebih berdisiplin, bertenaga dan menyenangkan warga pendidikan di seluruh negara. Saya yakin perkara ini akan dilakukannya.
Datuk P. Kamalnathan (gambar atas) juga seorang Timbalan Menteri Pendidikan yang sangat bagus, di mana saya sendiri pernah menelefon beliau untuk menyelesaikan masalah seorang guru Kelantan. Saya bersyukur dan gembira, kerana beliau melayan panggilan telefon saya dengan cermat, mendengar dengan baik malah menulis surat sokongan. 

Maka, saya tidak ada keraguan kepada Datuk Mary Yap dan Datuk P.Kamalnathan sebagai Timbalan Menteri Pendidikan.


1 Komen:

Anonymous said...

Tulisan tuan sgt menarik, namun sayangnya Datuk Mary Yap bukan Muslim, malah dia bukankah pendakwah Kristian di Sabah. Maybe sy tak brapa paham sosiopolitik Sabah.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan