SEGERAKAN REKONSILIASI

on Wednesday, June 5

REKONSILIASI MENUJU KEJAYAAN
Pilihanraya Umum Ke-13 sudahpun sebulan berlalu, semasa berucap di Perhimpunan Jabatan Perdana Menteri baru-baru ini, YAB DS Najib Tun Razak telah meminta supaya para penjawat awam menumpukan usaha dan perhatian kepada memenuhi janji-janji pilihanraya dan keperluan rakyat. DS Najib meminta supaya para penjawat awam meninggalkan aktiviti politik yang melampau sehingga menjejaskan kualiti dan tumpuan kerja.

Ketua Setiausaha Negara (KSN) turut mengingatkan para penjawat awam supaya tidak lagi terlibat di dalam  aktiviri politik sehingga menghilangkan fokus kepada pekerjaan dan keperluan rakyat.

BEGINI CARA MENYATUPADUKAN
Perpaduan yang bagaimana hendak kita bina? Rekonsiliasi yang bagaimana yang dimaksudkan oleh DS Najib?

Perpaduan itu berlaku apabila kita memahami sejarah negara ini dengan betul. Bahawasanya Nusantara ini dahulunya bersatu tanpa sempadan. Sebab itulah jika kita kaji sejarah mengapa keturunan orang Kelantan boleh bertapak sejak sekian lama sebelum penjajahan Raja Brooke dan penjajah Inggeris di negeri Sarawak. Jawapan mudahnya ialah, ketika itu orang-orang Kelantan ketika belayar ke Borneo mereka boleh berulang-alik ke muara Kuching kerana ketika itu tiada sempadan, tiada pasport dan tiada halangan kerana ianya satu negara (ataupun satu nusantara).

Semasa saya bertemu mantan TYT Sarawak, Tun Abd. Rahman Yaakub beliau menceritakan hal ini kepada saya dengan terperinci (2009).

Begitu juga, mengapakah wujud keturunan Sultan Johor di Selatan Filipina seperti di Mindanao dan sekitar Palawan. Mudah hendak difahami ialah kegiatan perdagangan rempah dan hubungan kerajaan (raja-raja) di antara kawasan selatan Filipina dan kerajaan Johor telah wujud ketika itu. Maka, jika kita baca sumber sejarah yang lain menyebut adanya keturunan sultan Johor di Palawan, Filipina.

Sama halnya dengan kewujudan orang-orang Bugis di Patani dan di Kelantan. Sekitar tahun 1400an, orang-orang Bugis yang kuat merantau dengan kapal "Pinisi" mereka telah sering bersinggah di Pattani untuk belajar agama dan kembali semula ke Sulawesi untuk mengajarkan pula ajaran agama Islam. Ada di antara mereka pula berkahwin dengan orang Kelantan dan sejarah juga mencatat berlaku perkahwinan orang Bugis ketika itu dengan anak raja Kelantan. Nama "Bachok" di Kelantan itu jika diterjemahkan ke dalam bahasa Bugis bermaksud "lelaki".

Lima bersaudara Bugis dan salah seorang daripadanya iaitu Daeng Parani sendiri mati di Kedah, dia dijemput Sultan Kedah ke Kedah untuk membantu Sultan Kedah menghadapi serangan Siam dan British di Pulau Pinang.

MAKSUDNYA
Kita kena faham mana-mana negara di dalam Nusantara Melayu intinya ialah agamanya Islam dan bangsanya Melayu. Maka inti kepada Malaysia ialah agamanya Islam dan bangsanya Melayu. Itu intinya, pecahan kepada intinya ialah bangsa-bangsa lain dan agama-agama lain yang dijamin dalam perlembagaan tetapi emosiasinya ialah kepada inti sebenar iaitu Islam dan Melayu. Inilah dasarnya dan inilah intinya negara ini.

Jika orang-orang Jawa yang ramai di Malaysia mereka berasal dari Indonesia, adalah kerana Indonesia dan Malaysia sebelum penjajah adalah sebuah negarabangsa Nusantara yang tidak terpisah. Orang-orang Aceh ketika Sultan terakhirnya (Perempuan) diserang dengan bertubi-tubi oleh penjajah Belanda, mereka menang beberapa kali sebelum akhirnya tewas jua. Kerajaan Melayu Melaka turut membantu dan begitu juga sebaliknya. Peristiwa ini berlaku di antara tahun 1200an di Acheh dan 1400an di Melaka.

Di beberapa wilayah Thailand yang bergolak seperti di Naratiwath, Pattani dan Songkla dahulunya adalah wilayah-wilayah di bawah kekuasaan Kesultanan Kedah termasuklah Pulau Pinang. Malangnya, ketika itu Sultan-Sultan Kedah tidak dapat mempertahankan wilayah-wilayah tersebut kecuali kita mendapat semula Perlis yang akhirnya menjadi negeri berasingan daripada Kedah.

NEGARA MODEN MALAYSIA
Selepas beratus-ratus tahun, peristiwa-peristiwa sejarah di atas menjadi sejarah yang paling penting. Malangnya, generasi sekarang tidak melihat sejarah sebagai sebuah persada. Mereka melihat sejarah hanya sebagai cerita lama.

Sebab itulah terdapat rakyat Malaysia yang menghina DYMM SPB Yang DiPertuan Agong, kerana dia tidak faham negara ini mempunyai Ketua Negara dan Ketua Negara Malaysia ialah Sultan. Bukan rakyat biasa.

Sebab itulah berlaku peristiwa rakyat Malaysia menterbalikkan bendera negara(dalam bahasa mudahnya mempermain-mainkan bendera negara atau bahasa kasarnya menghina negara). Kerana dia tidak faham bahawa bendera itu adalah lambang penting kepada sesebuah negara. Jika mereka lakukan di Indonesia, Filipina, Mynmar atau Thailand, masa depan mereka akan berdepan risiko. 

Maka, saya melihat Rekonsiliasi (menyatupadukan yang berpecah) atau (merapatkan yang berjauhan) atau paling jelas (memulihkan semula persahabatan yang retak) perlu dimulakan dari sekarang.

Siapakah yang perlu ke depan? Saya melihat beberapa peluang yang wujud, untuk peringkat awal ianya boleh dimulakan dalam PLKN, sekolah dan universiti, agensi perpaduan seperti Jabatan Perpaduan, agensi patriotik dan lain-lain NGO. Modul Rekonsiliasi ini perlu disegerakan jika kita mahu melihat negara ini berjaya.

REKONSILIASI POLITIK
Topik ini saya kupas kemudian, kerana ianya sangat penting dan inilah maksud DS Najib. 

1 Komen:

Anonymous said...

saya sering membaca artikrel anda, pandangan anda selalu bernas, isunya apakah kepimpinan negara mengambil ikhtibarnya.Jika ya baguslah..

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan