SYOR NAJIB SAMAN RM1 BILLION, ADA PIHAK CEMBURU DENGAN 1MDB

on Friday, November 21

TUDUHAN terkini Tony Pua ke atas DS Najib Tun Razak adalah sangat serius, khususnya apabila berkata "...Najib mencipta skandal paling terbesar dalam sejarah Malaysia...".

Dalam ucapan itu, Tony Pua juga menyelar MCA, Gerakan malah UMNO kerana tidak berani menegur DS Najib, malah mengungkap kononnya Najib bagaikan Raja. 

Banyak lagi tuduhan-tuduhan yang dibuat secara terbuka, ianya memberi kesan yang buruk bukan sahaja kepada peribadi DS Najib dan keluarganya, tetapi juga kepada rakyat dan negara Malaysia khususnya di luar negara.

Firma guaman yang bertanggungjawab hendaklah mengemukakan saman malu dan apa jua saman yang berkaitan dengan suatu jumlah yang paling tinggi di dalam dunia sesuai dengan ucapan jahat itu. Ianya mesti menjadi pengajaran kepada Tony Pua dan mereka yang sewaktu dengannya.

Contohilah Lee Kuan Yew apabila dia menyaman pemimpin-pemimpin pembangkang di negara itu sehingga mereka jatuh bankrap, dipenjara dan hilang kelayakan sebagai ahli parlimen. Lee Kuan Yew melakukannya kerana beliau yakin akan kebenaran dirinya dan yakin akan pembohongan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin pembangkang ke atas dirinya.

Lee Kuan Yew berkata, untuk mendisiplinkan rakyat, untuk memajukan negara dan untuk memastikan segala perancangan pembangunan kerajaan mencapai kejayaan, seseorang Perdana Menteri mesti serius, berani dan menguatkuasakan undang-undang ke atas sesiapa sahaja yang melakukan kemudaratan kepada negara.(Baca "Kisah Singapura, Memoir Lee Kuan Yew")

Tony Pua atau sesiapa sahaja rakyat boleh mengkritik kerajaan dan kepimpinan kerajaan tetapi membuat tuduhan tanpa fakta adalah suatu kesalahan. 

Jika 1MDB berhutang untuk suatu tujuan pembangunan negara dan kemaslahatan rakyat ianya sesuatu yang akan dilakukan oleh mana-mana kerajaan. Di antaranya kita melihat beberapa program 1MDB seperti 1MDB Dana Belia, Geran Tahunan 1MDB-Jakim, Bantuan JKM-1MDB, Bantuan Haji 1MDB dan pelbagai program di seluruh pelusuk negara yang tidak dapat saya senaraikan satu persatu.

ADA PIHAK CEMBURU
Saya syak terdapat pihak tertentu yang cemburu dengan kemampuan dan kejayaan 1MDB. Siapakah pihak itu?

Walaupun baharu ditubuhkan, 1MDB sudah memiliki aset bernilai RM51 Billion. Dalam masa yang singkat 1MDB menjana keuntungan sejumlah RM4.3 Billion pada Mac, 2014. Apabila 1MDB berjaya dalam penyenaraiannya (IPO), ia akan menjadi syarikat ke-5 terbesar di Asia Tenggara.


Sehingga ke saat ini sahaja, 1MDB memiliki 16 stesen jana kuasa dan loji air masin di Mesir, Bangladesh, Pakistan, UAE selain di Malaysia.

Sudah pasti kejayaan sekelip mata itu amat memberi kecemburuan kepada sesetengah pihak. Siapakah mereka yang cemburu itu? Perlukah dinyatakan?

Saya mencadangkan supaya DS Najib meneruskan notis saman ke atas Tony Pua. Saman RM1 Billion itu menggambarkan bukan sahaja maruah peribadi DS Najib, tetapi jua maruah kerajaan, rakyat dan negara.

Rakyat Malaysia dan Negara Malaysia tidak seharusnya menerima penghinaan ketika di luar negara dek kerana fitnah-fitnah yang sedemikian rupa.

Jika Tony Pua melakukannya ke atas Jokowi, saya percaya Tony Pua akan menerima pengajaran yang paling berguna. 
Nota : Menurut Catatan IMF (2013), negara paling banyak hutang di dunia ialah Jepun (1), Singapura (10) dan Amerika Syarikat (9). 

Kesimpulannya, isu 1MDB hanya isu politik untuk menjatuhkan Perdana Menteri dan Kerajaan. 


0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan