JAWAPAN KEPADA TUN DR MAHATHIR

on Sunday, March 15

Perdana Menteri Dan Timbalan Perdana Menteri Berbual Mesra Semalam
Dalam Majlis Meraikan Presiden Myanmar Di Ibu Negara
Ironinya, Jho Lo dan Petrosaudi malah isu pelaburan di Pulau Cayman semuanya telah dijawab dengan jelas.

Namun begitu, sangat-sangat menghairankan kerana para penyerang DS Najib dan 1MDB sehingga sekarang belum ada yang berani untuk membawa Jho Lo, Petrosaudi dan Ananda Krishnan atau sesiapa sahaja yang terlibat ke muka pengadilan. 

Mereka hanya berani menyerang DS Najib sahaja kerana pegangan mereka berpandukan kepada kata pepatah orang China bahawa 'kalau hendak menghancurkan lawan, hancurkan kepalanya dahulu'. Dalam konteks sekarang, kepala kerajaan adalah DS Najib.

Kerana itulah mereka mengulang-ulang (repetition) isu 1MDB yang telah pun dijelaskan sendiri oleh 1MDB, Jho Lo, Petrosaudi dan sebagainya. 

Begitu juga Arul Kanda Kandasamy (CEO 1MDB) telah menafikan 1MDB meminjam wang daripada jutawan Ananda Krishnan. Adakah Ananda Krishnan mengiakannya?

Semua tuduhan-tuduhan yang dilakukan ke atas 1MDB ternyata bersifat spekulasi dan persepsi sahaja. Perhatikan artikel ini, ianya tidak meletak nama siapakah pemberi maklumat itu. Mereka hanya berkata dari 'satu sumber'. Siapa dia 'satu sumber' itu? Sumber primier atau sekunder atau sekadar hear say? Atau dia ialah sang spekulator dan sang persepsi.

Serupa juga dengan kononnya beribu-ribu dokumen dan emel berkaitan transaksi 1MDB yang diperap selama dua tahun oleh Sarawak Report. Di manakah dokumen dan emel-emel itu? Dedahkanlah! Bukankah ini kes berprofil tinggi. Jika tidak didedahkan bagaimana rakyat hendak mempercayainya? Serahkannya kepada PDRM, SPRM, Jabatan Audit Negara dan PAC.

Seperti yang saya katakan di sini, kesilapan Rafizi dan Tony Pua adalah mengandaikan semua rakyat Malaysia bodoh belaka dan mudah diperbodohkan dengan permainan politik mereka. 

Benarlah kata blogger ini bahawa, "Pakatan leaders will never ever say good things about Malaysia. Even if the economy is good, they will say it is bad. It is just not in their interest to praise Malaysia or say the govt has done a good job. It is their job to continue saying bad things even if these are lies. That's just the way the standard of our Malaysian opposition leaders are."

Jawapan
Entri terbaharu Tun Dr. Mahathir ini merupakan pertanyaan dari seorang mantan Perdana Menteri yang masih peka kepada perkembangan semasa negara. Kita berasa beruntung kerana Tun Dr Mahathir masih mengambiltahu hal-ehwal negara.

Jawapan bersifat negarawan di sini dan juga ini telah diberikan. Seseorang rakyat yang berjiwa Negarawan akan faham maksud jawapan itu.

Seperti kata Profesor Dr Jayum Jawan (Timbalan Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa, Majlis Profesor Negara) tidak lama dahulu, bahawa belum ada pengganti yang sesuai kepada DS Najib kerana mereka yang lain tidak memiliki kesederhanaan, ketenangan, kesabaran dan wisdom.

Nampaknya, percubaan melaga-lagakan DS Najib dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak kesampaian dan tidak kemenjadian. Kekecewaan mereka akhirnya membawa pula kepada serangan ke atas TS Muhyiddin dengan kata-kata menteri tunggul dan hilang kewibawaan. 

Selamat membaca.

Penns, USA.
Mac, 15, 2015.

Nota: Tahniah diucapkan kepada Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, Gabenor Bank Negara Malaysia atas Anugerah Antrabangsa ini di University of Pennyslavania, Amerika Syarikat. Kebetulan saya berada di sini, ianya sungguh membanggakan kita rakyat Malaysia. 


3 Komen:

Anonymous said...

kalau 1mdb syarikat yang stabil,kenapa x pinjam dari bank,macam y dibuat seperti sebelum ini??

Anonymous said...

Jwpn u terlalu sopan-santun, nextime direct jer, anyway mendalam.

Anonymous said...

interesting and good reading.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan