SURAT DARI MELAYU SINGAPURA (SIRI 1)

on Thursday, September 17


BAGAIMANA NASIB ORANG MELAYU
* Penulis mengekalkan gaya bahasa penulisnya.

Bagaimana yang tuan sedia maklum bahawa orang2 Melayu Singapura adalah kebanyakkannya datang dari Malaysia dan Indonesia dan semenjak zaman penjajahan dahulu, kebanyakan orang2 Melayu datang ke Singapura mencari pekerjaan yang mana waktu itu tidak ada apa2 sekatan immigresen dan kami bebas keluar masuk.

JAMINAN ORANG2 MELAYU

Bila Malaya mencapai kemerdekaan, Kerajaan British yang berkuasa di Singapura terpaksa memberikan taraf berkerajaan sendiri kepada rakyat Singapura kerana harus kemerdekaan bertiup kencang di Asia dan Afrika, maka kami parti2 politik telah membuat persiapan untuk menghantar rombogan menuntut berkerajaan sendiri di London dan kerana waktu itu Singapura belum lagi mempunyai kerakyatan dan ada kira2 500,000 orang2 Cina yang telah lama bermastautin di sini ingin hendak menjadi rakyat Singapura, maka kami orang2 Melayu yang dipelopori oleh UMNO Singapura agar diberi satu jaminan kepada orang2 Melayu yang menjadi anak negeri Singapura dan hal ini telah dipersetujui oleh parti2 politik yang telah pergi ke London agar barangmana juga parti2 politik yang memerintah Singapura mestilah mengakui bahawa orang2 Melayu adalah anak bumiputera yang mesti diperlindongi sebagaimana yang isi kandongan-nya lebeh kurang begini menurut perlembagaan Singapura Fasal 89 Ceraian 2 :

" Pemerintah hendaklah melaksanakan tugas2nya begitu rupa untuk mengiktirafkan kedudukan istimewa orang Melayu yang menjadi anak umiputera Singapura dan dengan itu adalah menjadi tanggongjawab pemerintah untuk melindongi, memelihara, menyokong, menggalakkan dan memajukan kepentingan orang2 Melayu di bidang politik, pelajaran, gama, ekonomi,sosial dan kebudayaan serta bahasa Melayu ".

SINGAPURA MASUK MALAYSIA :
Bila Malaysia ditubohkan, kami orang2 Melayu terutama anggota2 UMNO masa itu bekerja keras mengajak orang2 Singapura agar memasuki Malaysia dalam satu ' Referendum ' rakya Singapura bersetuju memasuki Malaysia. Bila kami dalam Malaysia kerajaan P.A.P. telah menuntut hak yang berlebehan dengan slogan " Malaysian Malaysia " dan waktu itu bahaya perkauman begitu hebat di Singapura dan kami orang2 Melayu selalu menjadi cemohan mereka hingga akhbar Utuan Melayu yang mana waktu itu orang2 Melayu Singapura banyak yang memegang sahamnya ditegah masuk ke Singapura.

Sebenarnya mereka marahkan Kerajaan Pusat yang ditadbirkan oleh orang-orang Melayu, kami orang2 Melayu Singapura menjadi korbannya. Akhirnya bila Tengku mengeluarkan Singapura dari Malaysia, nasib kami bertambah2 terok - akta 89 Ceraian 2yang menjadi tanggongjawab pemerentah tidak langsong diperdulikan, hanya beberapa perkara yang menguntongkan mereka sahaja yang dilaksanakan. Nasib kami sunggoh2 sedeh dan mana2 yang tidak tahan masing2 melarikan diri ke Malaysia.

SEBAHAGIAN PENDERITAAN KAMI :
DARI SEGI POLITIK :


Memandangkan tanggongjwab pemerintah dari segi politik terhadap nasib orang2 Melayu sepatutnya mereka mestiah memberi peluang kepada kami memeilih eberapa orang wakil kami di dalam majlis undangan yang dilantek oleh kami semua, tetapi hal ini semua tidak dilaksanakan, hanya yang mereka lakukan ialah melantek beberapa orang Melayu dari partinya yang tidak pula menyuarakan nasib orang2 Melayu.

Dengan sebab itu banyak perkara yang berkaitan dengan orang2 Melayu telah diabaikan dan kadang2 bertentangan pula dengan kebudayaan dan agama orang2 Melayu dan kalau kami masuk bertanding melawan mereka, kami tidak akan berjaya kerana kedudukkan kami sekarang telah berpecah2 di dalam satu2 kawasan undi dan kami hanya merupakan gulungan yang terkecil. Paling tinggi kami ada kira2 15% dibandingkan dengan pengundi2 Cina walaupun calon mereka calonnya orang Melayu.

*...Bersambung

2 Komen:

Rahman,Ahchong,Muniandy said...

Sebening wudhu, sesuci Al Furqan, semerdu alunan zikir, seindah solat, setenang hati yang tiada benci dan dendam.
Jika tanganku tak sempat berjabat, jika muka tak sempat bertatap bukalah pintu kemaafan untukku.

Salam
Aidil Fitri
Maaf
Zahir Dan Batin

Abdul Halim said...

Setiap air pasang ada surutnya, Setiap kali hujan ada panasnya, Setiap manusia ada Bangsanya, Setiap Bangsa ada perangainya, Kenalilah DIA sebelum dijadikan teman, rakan kongsi sebelum kerugian, adab Melayu Janji dikota adab MUSUH perlembagaan dinoda... Renung dan fikir-fikirkanlah... YA ALLAH!!! Kau selamatkanlah umat Melayu ini dari tipu daya pembelot bangsa dan musuh-musuh ISLAM... AMIN, SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR & BATIN

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan