SURAT, ANWAR ANGKATLAH TANGANMU KETIKA UNDIAN HUDUD DI PARLIMEN

on Saturday, May 10

DS Anwar Ibrahim 
Assalamualaikum Warahmatullahih Wabarakatuh,

Datuk Seri Anwar, masa berlalu begitu cepat, tahun 2014 datang dengan cepat sekali, seolah-olah baharu semalam PRU13. Usia kita pun semakin dekat, wajah kita pun semakin dimamah usia, kesihatan kita pun semakin cerewet.

Semasa DS di Universiti Malaya dahulu (1970an), pelbagai demonstrasi DS ketuai seperti menentang penggunaan bahasa Mandarin dan bahasa Inggeris di papan-papan iklan di sekitar Kuala Lumpur. Semasa saya bertemu Tun Abdul Rahman, mantan Menteri Pelajaran dan Ketua Menteri Sarawak, beliau memberitahu saya DS memang suka berdemo. Barangkali DS terpengaruh dengan latihan politik semasa berkursus di negara jiran pada zaman belia dahulu.

Saya rasa pengikut-pengikut DS ada yang tidak pun membaca buku-buku di awal politik DS seperti 'Menangani Perubahan"(1985) dan "The Asian Renaissance"(1995). 

DS beruntung kerana di awal tahun 1970an, pemimpin negara Arab bersetuju mendermakan dana yang besar kepada DS dan ABIM kerana mereka diberitahu ABIM sebuah pertubuhan Islam. Saya membaca dalam sebuah buku yang lain, sebenarnya Tengku Razaliegh yang mencadangkan nama DS kepada pemimpin Arab Saudi itu. Kerana itulah NGO Islam seperti World Assembly of Muslim Youth (WAMY) di Arab Saudi dan The International Institute For Islamic Thought (IIIT) di Amerika mudah DS menunjukkan diri dengan mudah. Tak apalah itu cerita lama.

Hukum Hudud
Kini, umat Islam di seluruh dunia begitu teruja dengan perlaksanaan Hukum Hudud di negara Brunei. Bukan tidak ada tekanan mencurah-curah khususnya dari luar, tetapi Sultan Brunei tetap istiqamah, tidak berganjak, tidak menghiraukan implikasi bisnesnya di luar negara, tetap mengumumkan perlaksanaan Hukum Hudud tanpa rasa takut. Takutnya Sultan Brunei hanya kepada Allah SWT.

Bukan sahaja Sultan Brunei, tetapi Perdana Menteri DS Najib tidak henti-henti mendekatkan dirinya kepada Islamisasi. Beliau mengunjungi dan dikunjungi Ulama Dr. Yusuf Qardawi, beliau melakukan Umrah setiap tahun, beliau menunaikan ibadah Haji, beliau menghadirikan dirinya ke Semenanjung Gaza membantu rakyat Palestin, beliau bersungguh-sungguh di selatan Filipina sehingga bangsa Moro (Melayu Islam) berjaya mendapat autonomi, beliau berusaha selamatkan umat Islam di selatan Thai dan Rohingya, beliau menghadiri majlis bacaan Yasin serta ceramah, beliau menghadiri program Cinta Rasulullah berjam-jam lamanya. 

Malah dalam konteks Hukum Hudud, DS Najib menerima dan mendengar kunjungan MB Kelantan, meminta ditubuhkan Jawatankuasa Teknikal Peringkat Pusat tentang Hukum Hudud di antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri, menyegerakan pembinaan Kompleks Mahkamah Syariah di Kota Bharu, kunjung mengunjugi Dato' Dr. Harun Din, Dato' Nik Aziz Nik Mat dan sebagainya.

Semuanya ini bukan kerana politik. Tetapi DS Najib lakukan kerana ianya tanggungjawab beliau kepada Allah SWT, tanggungjawab beliau kepada umat Islam.

Oleh kerana itu, saya merayu kepada DS, supaya ketepikanlah rasa risau atau takut kepada DAP, undilah dan sokonglah perlaksanaan Hukum Hudud di Kelantan. Parti PAS sudah lebih 20 tahun hendak melaksanakannya, ketika semua wakil rakyat Islam dalam UMNO dan PAS bersatu hati atas nama Islam untuk menyokong undi Hukum Hudud dalam parlimen nanti, tak kanlah DS tidak mahu menyokongnya. Tidak adakah di dalam hati DS sekelumit rasa cinta kepada Islam, sekelumit rasa takut kepada Allah SWT?

Ini Hukum Allah, bukan Undang-Undang British yang negara kita warisi kesan daripada penjajahan British. Kita sudah 57 tahun merdeka, kita sedang bergerak ke arah maqasid syariah perlahan-lahan. Bersama-samalah dengan UMNO dan PAS untuk mengagungkan syariat Islam ini.

Pedulikanlah dengan DAP
Pedulikanlah dengan DAP, takutlah dengan Allah SWT. Kasihlah kepada Rasulullah SAW nabi kita. Apabila kita mati esok, bukan DAP yang akan tolong kita, tetapi Allah SWT yang akan mengasihani kita, syafaat Rasulullah SAW yang akan menyelamatkan kita. DAP tiada nilai di sisi Allah SWT. Sebenci-benci DS kepada UMNO dan PAS kerana Hukum Hudud ini, sekurang-kurangnya mereka adalah umat Islam, kita bersaudara.

Setidak-tidaknya, sepanjang perjuangan dan perjalanan hidup DS sejak hampir 50 tahun ini, ada sesuatu yang akan diingati oleh umat Islam di Malaysia ini. Kita hanya kekurangan 4 Undi sahaja di Parlimen untuk melihat salahsatu Hukum Islam (Hukum Hudud) terlaksana di bumi Malaysia ini.

DS, istiqamahlah, yakinlah bahawa Allah SWT Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Pengampun. Angkatlah tanganmu, sokonglah, ketika Undian melaksanakan Hukum Hudud di parlimen nanti. Bayangkanlah DS betapa gembiranya umat Islam tatkala melihat tangan DS diangkat semasa mengundi Hukum Hudud di parlimen nanti, pasti berlinang air mata kegembiraan. Janganlah takut kepada DAP, takutlah kepada Allah SWT. Allah SWT yang akan menentukan hidup kita, bukan DAP. 

Sesungguhnya dari Allah SWT kita datang, kepada Allah SWT jua kita akan kembali. Saya menulis dengan ikhlas, saya tidak punya apa-apa niat yang buruk, saya berjuang dengan penulisan sahaja.

Assalamualaikum Warahmatullahih Wabarakatuh.

Hj. Al-Azharri Siddiq Hj. Kamunri,
Presiden Penaja,
Yayasan Pendidikan Islam & Masa Hadapan Negara,
Kuala Lumpur.


Puisi Lama (2012)0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan