MEKKAH DAN MADINAH

on Thursday, June 26

Bagi sesiapa sahaja yang pernah menunaikan Umrah ataupun Haji, sudah pasti ingin pergi sekali lagi untuk menambahkan ibadah kepada Allah SWT. Namun, panggilan itu hanya Allah SWT sahaja yang tahu.

Semasa masuk ke pintu Masjid Nabawi, hati berdebar-debar dan sungguh hiba kerana terkenangkan Rasulullah SAW. Maka beribadatlah rombongan kami, dibantu oleh Mutawwif kami bersolat di kawsan Raudah. Apabila lalu di makam Rasulullah, hati semakin berdebar-debar dan terasa Rasulullah SAW bersama-sama kita. Tidak sedar air mata bercucuran.Sungguh hiba melihat makam Rasulullah, tiada perkataan kecuali air mata dan semangat. Walaupun Cuaca sangat panas namun kawasan di Masjid Nabawi tidaklah terasa panas, itulah barakah dan kuasa Allah SWT.

Dalam perjalanan ke Mekkah pula, melihat keadaan pasir yang berterbangan ditiup angin, kurang pokok-pokok, hanya batu-batan dan gunung-ganang, terbayang pula Rasulullah SAW dan sahabat berhijrah dari Mekkah ke Kota Madinah. Alangkah besar cabarannya. Melihat Jabal Nur, Bukit Tursina, Makam Saidina Hamzah, rumah Salman Al Farisi, Bir Ali, semuanya membayangkan Perjuangan Rasulullah SAW dan sahabat menegakkan agama Islam.

Sesampainya di Kota Mekkah, hati juga semakin berdebar-debar melihat dari jauh cahaya lampu malam mencari-cari di mana Kaabah. Di Dalam hati bersalawat dan berdoa tanpa henti dengan bimbingan Mutawwif.

Melihat sahaja Kaabah, hati semakin besar,tiada perkataan untuk melambangkan Kebesaran Allah, tidak henti-henti memuji Kebesaran Allah SWT dan bersalawat kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW.Semasa mengerjakan ibadah Tawaf dan Saie, dibuat dengan tekun,berusaha mengikuti bimbingan Mutawwif. Pendek kata, selama 12 hari kami hanya menumpukan ibadat sahaja.

Semasa melawat Gua Hira' terbayang Rasulullah di situ,semasa di Jabal Rahmah, momohon doa supaya sepupu saya dapat jodoh dia, alhamdulillah dia dapat jodohnya selepas itu dengan izin Allah SWT. Di hadapan Kaabah memohon diampunkan dosa-dosa seluruh keluarga sama ada yang masih hidup ataupun yang telah tiada.

Saya memotong rambut mudah-mudahan gugurnya rambut itu diampunkan juga dosa-dosa yang ada selama ini.Kulit Depan novel Abaka tu, sebenarnya saya baru sehari balik ke KL, tiba-tiba pihak DBP panggil untuk sesi bergambar. Sebab itulah gambar saya di situ tak ada rambut...itulah sejarahnya tu,

Jika ada umur panjang, ada rezeki, ada panggilan lagi dari Allah SWT, saya berharap dapat lagi ke Mekkah dan Madinah untuk menunaikan Haji pula. Semoga tuan-puan sudara-saudari juga dibukakan hati untuk ke sana. Maklumlah, jika kita lihat kehidupan di sekeliling kita, ada orang yang kaya dan sangat mampu, tetapi belum terbuka hati dan belum dipanggil oleh Allah untuk beribadah di Mekah dan Madinah. Berdoalah...

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung