AGEN ASING

on Tuesday, December 9

1. Satu perkara yang menarik disebut oleh bekas Presiden US Bill Clinton di KL minggu ini berkaitan dia bertemu ramai orang Palestin yang kaya raya di Amerika, Ecuador dan lain-lain tempat, tetapi miskin di tanah air sendiri.

2. Bill Clinton jelas menyalahkan Palestin dan umat Islam kerana mempertahankan tanah air mereka daripada penjajahan Israel, dan kerana perbezaan Yahudi dengan Islam.

3. Bagi kita Umat Islam, pandangan Bill Clinton tidak boleh dipakai, walaupun dia membaca tafsiran Al-Quran, namun ia digunakan untuk membenarkan ideanya= menyalahkan umat Islam dan Palestin.

4. Jika kita peka, kaitan dalam negara menunjukan umat Islam dan Orang Melayu bukan saja sedang diperlekehkan, malah oleh agen asing seperti Bill Clinton.

5. Bill Clinton membawa idea perkongsian, kesamarataan, menyalahkan kemunduran umat Islam disebabkan mereka Muslim, yang Bill Clinton lupa ialah konsep demokrasi dan kesamarataan boleh diamalkan di negara ini.

6. Di USA, mereka berjaya memencilkan orang Red Indian, di Australia orang Asli diketepikan, di Afrika bertahun-tahun orang kulit hitam ditindas, di Arab mereka halau penduduk Palestin, di Singapura mereka sukarkan orang Melayu dengan konsep Merit, di Penang proses Singaporeanisation sedang berjalan.

7. Maka salahkah orang Melayu dan umat Islam merasa risau akan masa depan mereka di tanah air ini? Jika orang Melayu dihalau kemana mereka nak pergi berbanding yang lain?

Al-Azharri Siddiq Hj Kamunri

1 Komen:

Anonymous said...

salam semua.saya amat tertarik dgn tajuk"agen asing"satu kupasan yang menarik.teruskan perjuangan penulis.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung