KPI = RM9.90 SAHAJA

on Monday, April 13

1. APABILA YAB PM Meuar-uarkan KPI, maka seluruh lapisan masyarakat mahu supaya Menter-menteri dipertanggungjawabkan akan prestasi mereka.

2. Namun, pendapat penulis ramai orang tidak pula bercakap bahawa kita juga mesti ada KPI. Janganlah hanya menyalahkan Menteri-Menteri sahaja, Antaranya barangkali boleh difikirkan =

a. Kalau Menteri gagal menjadikan bandar-bandar di Malaysia bersih sebersih-bersihnya,kita pula kena juga bertindak apakah cukai pintu sudah dibayar, apakah kita membuang sampah di dalam tong sampah, apakah longkang depan rumah kita sudah dibersihkan, dsbnya.

Janganlah kita salahkan PBT semata-mata bila kawasan kita kotor tetapi kita pula liat membayar cukai dan tiada kendiri untuk turut berubah.

b. Kalau Menteri tidak berjaya menurunkan harga barang basah, mengapakah rakyat perlu berbelanja di pasaraya besar seperti di Giant, Tesco , Carefoure dsbnya. Berbelanjalah di kedai-kedai kecil di tepi jalan, di pekan-pekan atau terus di kebun-kebun sayur orang kampung.

c. Di Malaysia ada banyak pilihan, hanya jika kita selalu tidak berfikir sebelum bertindak. Contohnya jika kita turun di LCCT, Sepang. Ada banyak pilihan ke KL. Jika menaiki bas hanya RM9.90/RM9.00 sahaja, Jika menaiki teksi sudah pasti lebih kurang RM100.00, Jika memilih kereta sapu tentulah juga mahal.

d. Banyak lagi contoh-contoh lain, maka sebelum kita mempersoal KPI Menteri-Menteri maka kita harus bertanya KPI kita juga.

3. Begitu juga dengan pilihan politik, kalau dulu kita percaya janji-janji PR akan beri wang kepada ibu tunggal, hapuskan tol, hapuskan kemiskinan, beri wang kepada siswazah baru,maka janganlah marah kalau Sewa Rumah Rakyat Miskin dinaikkan pula, Janganlah marah kalau Tol gagal dihapuskan di Pulau Pinang, Janganlah terkejut TKM 1 P Pinang kena pecat, dsbnya kerana itulah KPI kita...

2 Komen:

Anonymous said...

menteri yang mula2 ke buang pasal kpi ini saya rasa MIC dan MCA. Buang dengan partinya sekali kerana kpinya tak lepasi standard sebagi sebuah parti. Penghuni Gua

peminat said...

sdra, tahniah sdra. jentayuabaka.com dlm utusan hari ini...

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung