KAKI KIRINYA KAKI KANANNYA

on Wednesday, January 19


1. Sebelum menjadi isu lebih mengnegatifkannya, Ketua Pembangkang cepat-cepat mengalah bahawa beliau bukan hendak berdebat dengan DS Najib, katanya hanya hendak berbincang. Sebuah portal kontra melaporkan, Ketua Pembangkang berkata beliau tidak pernah mengajak Perdana Menteri untuk berdebat mengenai "Pelan 100 Hari" pembangkang sebaliknya hanya mahu berbincang. Katanya ia adalah perbincangan terbuka secara baik melibatkan pihak Perdana Menteri dan pihaknya yang mewakili Pakatan Pembangkang.

2. Di Selangor, kerajaan Pakatan Rakyat tidak hendak mahu mengalah, walaupun SUK sudah dilantik dan sudah diperkenan oleh DYMM Sultan Selangor, namun ada tangan-tangan liar mendesak MB Selangor supaya mengadakan Sidang DUN Khas Selangor untuk, sebenarnya menjawab kekalahan mereka ketika majlis angkat sumpah SUK. Mereka tidak dapat terima kemenangan ini.

Apaka anda sedar? Inilah ciri-ciri mereka yang tidak akan mahu tunduk dan mengaku kalah, hatta kepada Raja Selangor pun. Maka diusahakanlah Sidang DUN untuk mengubah perlantikan SUK yang sudahpun sah. Mereka memaksa MB Selangor tidak hadir semasa majlis angkat sumpah SUK yang baru di hadapan Tuanku Sultan Selangor, namun MB hadir juga yang merupakan, kaki kirinya ditarik ke balakang, kaki kanannya memaksa melangkah ke hadapan.

3. Untuk memastikan mereka mendapat undi lebih, kerana mereka tahu undi mereka tidak cukup untuk meminda perlembagaan dalam DUN Selangor, maka dipaksakosongkan kerusi Pelabuhan Klang. Walaupun YB nya menolak alasan speaker, namun diberikan kata-kata tidak ada ruang untuk membuat rayuan.

Namun ADUN tersebut berkata,..Aggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah menafikan dakwaan beliau gagal hadir ke Sidang Dewan Undangan Negeri selama enam bulan tanpa alasan munasabah sebaliknya menegaskan telah memberikan surat cuti sakit.

Badrul Hisham yang dihubungi berkata, beliau hanya tidak menghadirkan diri ketika sidang DUN bulan November lepas ekoran masalah kesihatan yang dihadapinya.

"Macam mana kata saya tidak hadir selama enam bulan, saya sendiri tidak faham... apa yang pasti saya tidak hadir kerana tidak sihat itupun pada bulan November sahaja,”.

5. Bagi penulis,pertarungan ini tidak akan habis begitu saja. BN harus bersedia. Jika SPRM dan ADUN Pelabuhan Klang dapat membuktikan pemecatannya itu tidak sah, kemungkinan DUN Selangor akan menjadi lebih terok daripada suasana DUN Perak ketika dikuasai DAP.DUN Selangor barangkali akan lebih bingit, bising, baling-membaling, rosak dan lebih memalukan lagi.

Setakat ini mereka berusaha menghalau ADUN Pelabuhan Klang, mereka dapat mengurangkan defisit 1 Undi, kemudian mereka menyerang lagi Dr. Khir Toyo dengan dakwaan projek RM273juta, tujuannya mudah supaya BN defisit 2 Undi.

6. Mungkin anda tidak bersetuju.

Asal : 19.1.2011
Ubah font/warna : 2.1.2014

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung