TS ABD.KADIR SHEIKH FADZIR

on Monday, August 27

TS Abd.Kadir Sheikh Fadzir Sangat Menghormati Tun Dr. Mahathir

1. Saya rasa sangat terhibur apabila orang cuba untuk menganalisis pendapat saya dan tindakan saya semasa saya menjadi Perdana Menteri.
2. Saya bukanlah seorang yang sangat intelektual tetapi saya mengakui bahawa saya menggunakan minda saya lebih kerap daripada kebanyakan orang lain.
3. Saya rasa dengan keputusan yang rendah dalam Peperiksaan Senior Cambridge saya barangkali tidak seharusnya dimasukkan dalam College of Medicine. Terdapat tujuh Melayu yang keputusan semua sangat rendah berbanding pelajar-pelajar lain. Nampaknya British telah mengamalkan tindakan afirmatif dalam tahun 1947.
4. Ia tidak memerlukan seseorang yang sangat bijak untuk melihat bahawa orang Melayu secara amnya miskin berbanding dengan orang lain di negeri Kedah dalam tahun 1930-an, 40-an dan 50-an, tahun-tahun apabila saya membesar di Alor Star. Mereka jelas menghadapi dilema sama ada untuk mendapatkan sesuatu kekayaan negara mereka untuk diri sendiri atau hanya kekal di situ. Oleh itu saya menulis buku "The Malay Dilemma" untuk menghuraikan isu ini.
5. Ia juga tidak memerlukan intelektual untuk belajar dari orang-orang yang berjaya. Jepun dan Korea berjaya dalam membangunkan negara mereka selepas kemusnahan  oleh peperangan. Jelas sekali jika kita mahu membangunkan Malaysia, kita perlu belajar dari orang-orang yang berjaya. Oleh itu, saya mencadangkan satu dasar iaitu Dasar Pandang ke Timur.

6. Jika anda mahu pergi ke satu-satu tempat, anda mesti menentukan destinasi anda dengan tepat. Dalam hal ini, destinasi yang tepat itu ialah kita mahu membangunkan negara kita. Destinasi yang lebih jelas jelas sudah tentulah kepada negara-negara maju. Oleh itu, langkah-langkah yang perlu diambil mestilah kepada orang-orang yang mahu membawa negara kita kepada status negara maju. Oleh itu, saya mencadangkan pula Wawasan 2020.
7. Saya harus mengakui bahawa jika saya tidak mempunyai kuasa saya tidak akan dapat berbuat apa-apa untuk mencapai sasaran ini. Ia adalah kuasa yang diberikan oleh jawatan Perdana Menteri yang tidak diberikan kepada orang lain.
8. Sesiapa sahaja di kalangan kita boleh bermimpi. Ramai rakyat Malaysia mungkin telah bermimpi tetapi pihak berkuasa memberi peluang untuk melaksanakan mimpi.
9. Saya bukanlah orang yang sangat kompleks. Tiada misteri tentang apa yang saya lakukan. Jika Perdana Menteri lain mahu melakukan apa yang saya lakukan, mereka boleh. Tetapi jika mereka mempunyai agenda lain maka mereka akan hadir untuk memenuhi agenda mereka. Ia adalah semudah itu. Ada benar-benar ada keperluan untuk memikirkan kerumitan proses pemikiran dan misteri melakukan perkara-perkara yang mudah.

Pandangan Tun Dr Mahathir ini anda boleh baca asalnya dalam bahasa Inggeris di sini  http://chedet.cc/blog/?p=827#more-827. 

Jika terjemahan saya tidak tepat saya mohon maaf, ianya kerana mungkin sudut pandangan saya silap. Apa pun, saya fikir pandangan Tun Dr. Mahathir ini boleh juga dibaca dalam buku terbarunya "Doktor Umum". Saya lihat banyak kesamaan. Saya turut mengkaji pemikiran Tun Dr Mahathir dalam buku terbaru saya "Dilema Melayu Sabah" di sebelah.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung