LEE KUAN YEW MEMBERI TUNJUKCARA

on Tuesday, October 2

SELEPAS sahaja menjawat jawatan Perdana Menteri, DS Najib bukan sahaja memperkenal Transformasi Ekonomi dan Sosial, tetapi juga Transformasi Politik dalam UMNO dan Kerajaan. Selepas 3 tahun, kita dapat melihat dan merasai bahawa pembaharuan politik dalam UMNO dan BN akan menjadi suatu pemerhatian yang paling besar kepada rakyat. 

Dalam PRU12, undi kepada Pakatan Rakyat mengikut kaum adalah Melayu 36%, Cina 80% manakala India 40%, dan undi pos cuma lingkungan 15%. Namun. angka itu semakin berubah kepada BN pula, kata seorang blogger pakatan di bawah.

Untuk PRU PRU13,  hasil kajian Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) mendapati kecenderungan pengundi Cina keadaannya masih tidak berubah dalam memberikan sokongan kepada PR manakala bagi pengundi Melayu kecenderungan memberikan kesetiaan kepada BN telah berubah dengan nyata sekali. 

Di atas perubahan besar sikap pengundi Melayu ini kepada pihak BN (UMNO) telah memberikan tumpuan untuk memberikan sepenuh perhatian dalam pemilihan calon agar benar-benar disenangi dan akan dipilih oleh pengundi.

Sekiranya UMNO dan BN masih meletakkan calon-calon yang dipertikaikan oleh rakyat, maka kita harus menerima penghakiman rakyat. Di Selangor khususnya, UMNO hendaklah meletakkan calon-calon yang berwibawa, bersih, diterima rakyat walaupun mungkin dia bukan Ketua Bahagian, bukan Ketua Pemuda bah kan mungkin dia hanya bekas seorang guru, doktor, pensyarah dan sebagainya tetapi disenangi dan diterima oleh rakyat!

Kita ambil contoh DAP, yang terkini dalam blog Helen Ang, beliau meramalkan dalam PRU13 nanti DAP akan mendapat untung besar untuk mendapat sokongan orang Cina! Baca di sini...http://www.anwaraidc.com/?p=28009. Di Kajang, Johor, Pulau Pinang dan Sarawak DAP mengambil bekas-bekas Guru yang aktif sebagai calon mereka dan ternyata semuanya menang besar. 

Berdasarkan carta di atas, timbul persoalan yang besar:

1. Adakah PR memberi tumpuan kepada pemilihan calon yang disenangi pengundi?

2. Adakah calon berdasarkan kecenderungan parti atau kecenderungan pengundi?

Menurut sebuah blog pro pakatan rakyat, PR dilihat  mengutamakan pemilihan calon berbanding kepada kecenderungan parti dan tidak menghiraukan kecenderungan pengundi! http://mediaperak.com/2012/09/27/mampukah-pakatan-rakyat-merampas-kembali-negeri-perak/


Dalam pada itu, kita jangan terlalu seronok dengan kehadiran berpuluh ribu dan beratus ribu dalam program-program UMNO dan Kerajaan sahaja. Di Sabah, semua orang melihat semasa penamaan calon tahun 1985, penyokong-penyokong dan bendera parti BERJAYA (Datuk Harris Salleh) menguasai semua dewan-dewan penamaan calon, namun akhirnya rakyat Sabah memberi kemenangan kepada PBS.

Begitu juga dengan nasehat Tun Dr. Mahathir Mohamad, bahawa, UMNO atau PAS tidak akan menang Pilihanraya hanya dengan ahli-ahli mereka, sebaliknya UMNO dan PAS memerlukan pengundi-pengundi yang bukan ahli mereka untuk menang.

Wanita UMNO dan Puteri UMNO pada zaman Datuk Rafidah Aziz dan Datuk Azalina Othman memiliki pasukan yang sangat berkesan seperti K10. Sebagai Ketua Pemuda, YB Khairy Jamaludin perlu membuat sesuatu yang lebih berkesan dalam masa terdekat ini, keutamaan untuk menang besar sangat penting kepada DS Najib. 

Menang sahaja tidak mencukupi, kerajaan perlu majoriti 2/3, Lee Kuan Yew mempunyai satu teori yang menarik bagaimana dia memajukan Singapura. Idea Lee Kuan Yew dalam bukunya, lemahkan pembangkang, jangan beri mereka bersuara lebih, sekat pergerakan mereka, undang-undang Singapura mesti ketat untuk menghalang pembangkang, barulah saya boleh memajukan Singapura, itu antara idea Lee Kuan Yew dalam bukunya. Anda bacalah, ia menarik. 

Sebuah buku lagi oleh penulis barat Jim Baker (CrossRoads: A Popular History Of Singapore and Malaysia) menyatakan, Pulau Pinang dan Singapura mempunyai banyak kesamaan walaupun Pulau Pinang hanya sebuah negeri dalam negara Malaysia. Apakah maksud penulis itu???0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung