YB NASHA : JIKA ANWAR PM, BAGAIMANAKAH NASIB RAKYAT PALESTIN DI GAZA

on Friday, November 30

DS NAJIB, DR. YUSUF QARDAWI, YB.NASHARUDIN, PLO & HAMAS  BERSATU HATI   MENJAYAKAN IMPIAN  RAKYAT PALESTIN


Semasa saya di Mekkah dan Madinah, saya telah bertemu beberapa individu seperti pelajar Palestine, pegawai bank dari Bihar, ahli perniagaan dari Turki, juga jurutera dari Mesir yang sama-sama menunaikan ibadah Haji. Semasa berehat-rehat, kami telah bertukar pandangan khususnya isu serangan Israel ke atas penduduk Palestin di Gaza.

Saya dapat membuat kesimpulan bahawa perpaduan ummah semakin terserlah di negara-negara Arab kini. Semuanya bersatu mendoakan kemenangan umat Islam di Palestine. Apabila mereka mengetahui saya dari Malaysia, mereka menyebut Dr. Mohamad Mahathir (Dr. Mahathir Mohamad).

Apabila semalam, DS Najib Tun Razak mengumumkan negara Malaysia akan menubuhkan Kedutaan Malaysia di negara Palestin, keputusan ini sebenarnya satu "political will" DS Najib yang beberapa langkah terkehadapan.

Ketua Perhubungan Awam Hamas, Osama Hamdan, iaitu salah seorang daripada ahli panel dalam forum bertajuk Konflik dan Perdamaian Dalam Politik Rakyat – Memandang ke Hadapan atau ke Belakang, yang diadakan sempena Perhimpunan Agung UMNO 2012 menyatakan penghargaannya terhadap UMNO kerana banyak menghulurkan bantuan kepada rakyat Palestin yang hidup dalam keadaan serba kekurangan.

Menurut Osama (Hamas), UMNO sentiasa berpegang teguh dengan pendirian menyokong perjuangan rakyat Palestin walaupun setelah Hamas mengambil alih pentadbiran negara bergolak itu daripada Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO).

Beliau juga secara khusus menghargai kepimpinan DS Najib Tun Razak dalam menangani isu Palestine dan mengecam keganasan Israel.

Antaranya, dalam Sidang Kemuncak ASEAN Ke-21 di Phnom Penh baru-baru ini, Datuk Seri Najib telah membangkitkan isu mengenai Palestin dan secara spesifik, meminta Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama agar mengambil tindakan segera untuk menghentikan konflik yang berlarutan di Gaza.

Pendirian Malaysia dalam mengiktiraf Palestin sebagai negara berdaulat adalah jelas dan konsisten.  Dalam kenyataan DS Najib di Sidang Kemuncak Luarbiasa OIC di Mekah, Ogos lalu, beliau menyatakan hal ini secara tuntas.  Pendirian ini adalah yang sama yang dipegang oleh kepimpinan UMNO, BN dan Malaysia sejak sekian lama.

Di masa yang sama, beliau sentiasa memastikan UMNO melakukan apa jua yang terdaya untuk membantu Palestine sama ada secara bersendirian ataupun kerjasama dengan pihak-pihak tertentu.   Antaranya menghantar bantuan makanan dan keperluan pakaian serta ubat-ubatan bagi mengurangkan beban rakyat Palestine.

Walaubagaimana seluruh dunia cukup maklum akan pendirian Malaysia dalam isu Palestin-Israel. Tetapi apakah risiko perubahan dalam pendirian Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat mengambil-alih kuasa dalam PRU nanti.

Bukan rahsia lagi, bahawa bakal Perdana Menteri Pakatan Rakyat, iaitu DS Anwar Ibrahim adalah antara penandatangan Annapolis Summit yang menyokong penubuhan negara Israel.

Malah, tidak berapa lama dahulu beliau juga mengulangi pendirian ini dengan membuat  kenyataan menyokong untuk melindungi keselamatan Israel.(Dr. Muslim Omar)

Kenyataan yang disiarkan oleh the Wall Street Journal itu menimbulkan kejutan dan kemarahan umat Islam di seluruh dunia.

Rasa terkejut dan kecewa terhadap kenyataan Ketua Pembangkang Malaysia itu disampaikan oleh Perdana Menteri, Ismail Haniyah kepada Pengerusi Lembaga Pengurusan Yayasan Al-Quds Malaysia, iaitu Nasharudin Mat Isa ketika kunjungan beliau ke Kuwait.

Nasharudin, sebagai pemimpin Pas walaupun berkongsi sentimen yang sama dengan umat Islam di seluruh dunia gagal menjelaskan pendirian partinya mahupun pendirian PR dalam isu tersebut.(Dr. Muslim Omar)

Ini kerana, menyatakan bahawa Pas tidak bersetuju dengan Anwar dalam isu ini adalah tidak cukup, kerana Pas nampaknya sebulat suara bersetuju agar Anwar dilantik sebagai Perdana Menteri sekiranya pakatan mereka menang dalam PRU nanti.(Dr. Muslim Omar)

Justeru, pendirian Anwar pasti akan menjadi pendirian parti PR iaitu pendirian kerajaan Malaysia.  Sekali gus pendirian peribadi Pas yang mungkin bertentangan, tidak akan membawa makna apa-apa.(Dr. Muslim Omar)

Malah, pada hari ini juga Pas boleh dikatakan tidak bermakna apa-apa lagi kerana secara realitinya ia sudah terangkum dalam sebuah pakatan di bawah teraju Anwar.(Dr. Muslim Omar)

Walaupun Pas menuduh UMNO kafir dan murtad serta mendabik dada konon hanya parti itu yang layak dan ikhlas memperjuangkan Islam tetapi ‘keIslaman’ Pas nampaknya tidak diiktiraf dunia. (Dr. Muslim Omar)

Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan penubuhan negara Palestin akan tertangguh walaupun Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengiktiraf ia sebagai sebuah negara pemerhati bukan anggota badan dunia itu.
"Ia (pengiktirafan itu) tidak akan menuju ke arah penubuhan sebuah negara Palestin. Sebaliknya, ia akan melengahkan penubuhan negara itu," kata Netanyahu semalam.
Israel sebelum ini memujuk supaya negara-negara Eropah tidak menyokong usaha Palestin untuk menjadi negara pemerhati bukan anggota di PBB. 

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung