UTUSAN MEMANG SILAP...

on Saturday, December 22
RAKYAT INDONESIA SEMAKIN MATANG MENANGANI ISU DUA HALA MALAYSIA-INDONESIA


Zainudin Maidin menulis istilah "the dog imperialisme" dan dengan menggunakan media siber, pihak pembangkang khususnya DS Anwar berjaya menghu ha hu ha kan isu ini, tetapi Anwar nampaknya gagal membangkitkan kemarahan rakyat Indonesia. Rakyat Indonesia semakin matang di mana mereka tidak mengambil pot akan hal ini, tidaklah sampai "menggoncang" pintu pagar Kedutaan Malaysia di Jakarta sebagaimana kebiasaannya..

"The Dog Of Imperialisme" dan banyak lagi istilah-istilah menarik seperti "The Mother of Election", " The Dog Of Nashville", di Amerika Syarikat pula peminat Mercedes dahulu menyebut salahsatu jenama yang diminati sebagai "The Dog Of  Cantina". 


Para Wartawan atau berkecimpung dalam bidang penulisan, istilah itu adalah lumrah. Perkara ini diamalkan oleh Rafizi.


Dalam banyak isu, Rafizi akan menyebut, contohnya, "Beliau mendakwa, dokumen tersebut mungkin mengaitkan individu tertentu berhubung kutipan wang deposit konsesi balak Sabah (rujuk Malaysiakini)... maknanya Rafizi hanya mendakwa, Rafizi menyebut mungkin mengaitkan...ayat-ayat ini tidak dapat diterima jika kita membuat ijazah sarjana atau PhD di Univerisiti Malaya. Kemungkinan bukanlah Kebenaran, ia hanya bersifat Andaian semata-mata, dengan harapan massa akan terpengaruh.

Pada 13/12/2012 , Rafizi sekali lagi menyebut "Ada Kemungkinan Besar Musa Didakwa" (Malaysiakini). Semua ini adalah permainan persepsi media sahaja, supaya orang mempercayainya. 

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Hong Kong (ICAC) berada 30 Hari di Kota Kinabalu untuk menyiasat dakwaan RM40 Juta. Di akhir siasatan itu, ICAC mendapati ianya tiada kes rasuah. Ianya hanya sumbangan kepada mana-mana NGO atau parti politik, samalah juga dana-dana yang diterima oleh PKR, DAP, Malaysiakini, ABIM dan sebagainya. Jika saya mempunyai NGO, ada pihak hendak menyumbang dana kepada NGO yang saya tubuhkan, mengapa saya perlu menolaknya. Kita hanya perlu ucap Terima Kasih.


Berbalik kepada "Dog" atau pun "Anjing", ianya binatang haram kepada umat Islam. Hukum ini tidak boleh dipermain-mainkan. Jika hendak lebih detail, kita hendaklah bertanya kepada mereka yang ahli dalam bidang hukum. Oleh kerana anjing haram, maka istilah anjing sangat jijik di mata  umat Islam. Tidak ada siapa mahu dikaitkan dengan anjing.


Dalam konteks pemberitaan, adakah Zam bermaksud mantan Presiden BJ Habibie sebagai Anjing.  Saya tidak melihat begitu, saya bersetuju dengan Datuk Seri Azman Ujang bahawa tulisan Zam tidak salah, yang salah ialah tafsiran pembaca. 


Utusan Online pun buat silap kerana memadamkan terus artikel itu. Jika saya mengetuai Political Desk Officer di Utusan, saya tidak akan padam.


Yang dimaksudkan Anjing oleh Zam di situ ialah "Imperialisme" bukannya BJ Habibie. Adakah Zam menulis "The Dog Of BJ Habibie"...Zam hanya tulis "The Dog Of Imperialisme". Maksudnya banyak-banyak imperialisme contohnya "imeperialisme Jepun', "imperialisme Srivijaya", imperialisme Russia' dan sebagainya, satu-satunya "The Dog Of Imperialisme' ialah "Imperialisme Pemikiran" ataupun "penjajahan minda"...itulah antara maksud pemikiran Zam.


Isu besar ialah, Siapakah yang mempopularkan istilah "Anjing"? Siapakah yang mempopularkan istilah "Anjing Kerajaan"...ataupun "The Dog Of Government"? 


Jika anda mempunyai anak atau saudara mara bekerja sebagai Polis, Tentera dan sebagainya kemudian diberi gelaran "Anjing Kerajaan", apakah perasaan kamu? 


Yang mana lebih sadis, "The Dog Of Imperialisme" yang ditulis oleh Zam atau "Anjing Kerajaan" yang dipopularkan oleh Anwar.


Makanya...jangan lupa sejarah...


Apabila saya meletakkan tajuk "UTUSAN MEMANG SILAP..." adakah saya bermaksud Utusan memang buat silap?


Selamat Membaca. 


1 Komen:

Anonymous said...

sy pikir ini ada benarnya, namun di Malaysia harus anda mengerti bahawasanya para pengusaha Media Koran(suratkhabar) juga media elektronik di Indonesia dimonopili hampir 95% oleh orang2 bukan Islam yang dibelakangnya itu adalah Yahudi, Amerika dan Singapore...Malaysia harus mengelak semua ini.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung