P. KAMALNATHAN TIMBALAN MENTERI BERJIWA RAKYAT

on Monday, January 13

YB Datuk P. Kamalanathan Di KLIA Ketika Menunggu Kepulangan Pelajar Malaysia Dari Mesir (2013)
Saya terkejut dengan berita YB. Datuk P. Kamalnathan ditumbuk http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kamalanathancederaditumbuk/Article. 

Sepanjang saya mengenali YB Datuk P. Kamalnathan, beliau adalah seorang yang sangat prihatin, mesra rakyat dan seringkali ingin mengambil tahu masalah rakyat tanpa mengira kaum, agama dan fahaman politik.

Perkhidmatan beliau adalah merentas sempadan negeri dan sebagainya. Beliau adalah contoh Timbalan Menteri yang bagus untuk rakyat Malaysia.

Pada tahun 2010, saya didatangi oleh seorang guru dari Kelantan kerana masalah perkhidmatan beliau yang sudah lama terhenti kerana sebab-sebab tertentu. Pada masa itu, YB Datuk Kamalnathan belum lagi menjadi Timbalan Menteri tetapi beliau sudi mendengar dan menjawab panggilan telefon saya. Bacaan ulangan di sini http://www.al-azharrisiddiq.com/2013/06/kenapa-tidak-pertikai-yang-tidak-fasih.html

Beberapa hari kemudian, beliau telah memberikan surat sokongan dan berhubung sendiri dengan pihak Kementerian untuk membantu menyelesaikan masalah guru tersebut.

Kita harus faham, Ahli-Ahli Yang Berhormat sebagai Ahli Dewan Rakyat merupakan pembuat dasar dan polisi-polisi penting negara kita di dalam parlimen. Perlaksanaan dasar-dasar itu dilaksanakan oleh kakitangan kerajaan sebagai peneraju penting sesebuah kerajaan. 

Ahli-ahli Yang Berhormat tidak mempunyai kuasa veto untuk menukar seseorang guru yang hendak bertukar, namun beliau boleh memberi sokongan. Di Kementerian Pelajaran, sudah ada sistem yang disediakan dan ada budi bicara yang diberikan seperti rayuan dan sebagainya. 

Kalaulah semua Menteri dan Timbalan Menteri memaksa Kementerian Pelajaran supaya menuruti kehendak mereka agaknya apa akan jadi kepada sistem pertukaran guru kita. Sudah pasti ianya akan kelam-kabut dan memberi kesan kepada proses pembelajaran anak-anak kita. Kerajaan dan negara kita bukan kerajaan kukubesi, sosialis atau komunis untuk memaksa kakitangan kerajaan untuk menuruti kehendak mereka secara diktator.

Oleh itu, kita perlukan kesabaran di mana khabarnya suatu sistem baharu penempatan dan pertukaran guru yang lebih mudah dan bersifat lebih baik sedang diusahakan oleh kerajaan seperti mengikut suami/isteri, berdekatan tempat tinggal dan sebagainya. Walaupun ketika memohon pekerjaan ramai yang sanggup menerima penempatan di mana sahaja.

Di dalam kerajaan kita, surat-surat sokongan bukanlah sebagai suatu surat kepastian. Saya sudah pernah menceritakan perkara ini di sini http://www.al-azharrisiddiq.com/2013/12/tnb-proton-dan-ds-najib.html
YB P. Kamalnathan Tekun Mendengar Isu-Isu Semasa Ops Piramid 2013 di KLIA
Begitu juga semasa pelajar-pelajar kita dari Mesir dibawa pulang ke Malaysia tahun lalu (2013), di mana YB Datuk P. Kamalnathan datang seawal pagi untuk menanti kepulangan pelajar-pelajar kita dari Mesir. Beliau menanti dengan sabar, memberi ucapan semangat dan memberi penerangan kepada ibu bapa.

Saya tidak bersetuju dengan perbuatan yang dilakukan ke atas YB Datuk P. Kamalnathan walau apapun alasan yang diberikan. Ianya adalah perbuatan yang tidak boleh diterima dan tidak bertamadun. Agama kita Islam sendiri melarang perbuatan tersebut dan kita sepatutnya beristighfar dan berasa malu dengan perkara ini.

Saya menyarankan supaya beliau memohon maaf kepada YB. Datuk Kamalnathan, sesungguhnya memohon maaf adalah perbuatan yang terpuji di dalam agama Islam. Semua orang ada melakukan kesilapan, tetapi apa salahnya memohon maaf. 

1 Komen:

mbigr10nov2010 said...

Bercakap tentang tindakan menumbuk orang memang mudah. Memang tindakan itu seperti tidak bertamaddun tetapi letaklah diri anda di dalam situasi orang yang menumbuk. Berapa lama mesti berpisah dengan suami/isteri? Betapa seksanya jiwa dan raga tatkala berjauhan dengan keluarga. Mental terganggu dan emosi kekadang tidak dapat tertahan-tahan lagi. Kepada YB Kamalanathan lihat insiden ini seumpama bongkah ais di lautan. Yang nampak hanya sedikit, di bawah sebesar gunung......

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung