9 SOALAN

on Thursday, July 24

1. Kenapa Lim Kit Siang persoal usaha PM untuk Perpaduan Melayu melalui UMNO-PAS?

2. Kenapa Lim Kit Siang menekan-nekankan soal Perpaduan Malaysia ?

3. Kenapa DAP tidak mengutamakan bahasa Malaysia? Kata nak Malaysia Malaysia.

4. Kenapa Jason Lee mencadangkan ditukar SJK ? Hanya ada satu Sekolah Kebangsaan iaitu Sekolah Malaysia? Tetapi mahukah DAP menghapuskan Sekolah-Sekolah Jenis Kebangsaan?

5. Mahukah Lim Kit Siang mencadangkan dalam Parlimen agar dihapuskan Surat-Surat Khabar Berbahasa Ibunda supaya hanya bahasa Malaysia sahaja digunakan seperti di Indonesia? Cina Indonesia Tidak Ada Akhbar, Tidak Ada Sekolah Jenis, Tidak Ada Perayaan Cina?

6. Kenapa Karpal Singh persoal PAS berbicara dengan UMNO? Bolehkah Khalid Samad (PAS)diputuskan pertalian sauudaranya dengan Shahrir Samad ( UMNO ) ? Adakah nak putuskan Persaudaraan Islam antara PM dengan Presiden PAS?

7. Kenapa Karpal Singh kurang sekali menggunakan bahasa Malaysia ( bahasa Nasional/bahasa Kebangsaan ) dalam apa-apa majlis?

8. Kenapa DAP membenarkan penggunaan bahasa Mandarin dalam Papan Tanda di Pulau Pinang? Kenapa tak menggunakan bahasa Malaysia sahaja? Bahasa Mandarin tu bahasa Malaysia kah? Teras bahasa Kebangsaan bahasa Mandarin kah?

9. Kalau di negara China, orang-orang Melayu macam Shamsiah Fakeh dan lain-lain lagi bolehkah minta supaya ditulis bahasa Melayu di Papan Tanda di Negara China? Bolehkah dibenarkan dibuat Sekolah Melayu atau Surat Khabar Melayu di negara China?

Jika semua tidak boleh...DAP, PKR, Lim Kit Siang, Karpal Singh harus memikirkan semula Konsep Malaysian Malaysia itu. Harus mengambil kira Teras nya... Keadilan dan Kesamarataan itu ya silakan, namun jangan dilupa ada tradisinya negara ini, ada sejarahnya negara ini, dan ada terasnya negara ini...

2 Komen:

Panglima Perang Cyber said...

Soalan cepu emas !!!!

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Amat menghairankan mereka asyik menjolok hak dan kebudayaan bangsa Melayu, tetapi mereka langsung tidak mahu disentuh gelagat mereka, bahasa mereka, budaya mereka, sekolah mereka dsbnya...tetapi mereka memomokkan semua hal yang berkaitan bangsa Melayu & agama Islam.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung