HAJI HADI TIMBALAN PERDANA MENTERI

on Saturday, July 26

1. DATUK Seri Hj. Hadi Awang , Presiden PAS dalam komen terkininya berkata UMNO telah membuka jalan di bawah Kepimpinan Pak Lah untuk bertemu dan bermuzakarah.Sementara UMNO meneruskan Komitmennya ke arah Muqabalah dengan fokus utama kepada isu Perpaduan Melayu & Kepentingan Islam.

2. Saya percaya telah berlaku Perkara-perkara yang Menggusarkan kepada PAS di dalam Pakatan Rakyat, jika tidak amat Mustahil Presiden, Timbalan Presiden, Nik Aziz, Majlis Syura , Kecuali Dato Kamaruddin Jaafar ( ORang Anwar dalam PAS ) dan Husam ( pemikiran Liberal dalam PAS/ satu University dengan Datuk Ahmad Shabery Ceek ). Mesti ada Isu-isu Besar berlaku dalam PR selain daaripada Konsert Jilat, Tajaan ARAK, Penjualan Arak secara Terbuka di Ekspo Penang, dsbnya. Mesti ada isu yang lebih Besar di luar pengetahuan...Saya dengar dari Perak Ustaz Hj. Ahmad Awang ( Pesuruhjaya PAS Perak mesti tahu sebabnya ).

3. Allahyarham Datu Bandira Datu Alang ( mantan Pesuruhjaya PAS Sabah ), Pemimpin Besar Iranun Sabah...adalah contoh Pemimpin PAS yang intelek, terbuka, dan mudah mesra. Saya terkenang ketika sama-sama membuat Perkampungan Sasterawan 1990 dahulu. AlFatihah kepada Allahyarham Datu Bandira, mudah-mudahan Allah memberi Kerahmatan kepada roh Allahyarham.

4. Jika Muqabalah ini berjaya, ada kemungkinan Datuk Seri Hj. Hadi Awang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Pak Lah dalam ulasannya semalam ( 24/7/2008 ) menyatakan tidak mustahil jika selepas ini ada Muzakarah Politik antara PAS-UMNO.Jika ada 2 TPM tiada masalah kerana kita pernah ada 2 TPM dahulu iaitu Tun Razak dan Tun Dr. Ismail.

5. Jika Datuk Seri Hj. Hadi Awang menjadi TPM, saya percaya Islam Hadhari(UMNO) atau Hadhariah Islamiah(PAS) akan dapat dijayakan. Jika dalam Majlis Ujian Tilawah Al WQuran peringkat Kebangsaan di Kedah Pak Lah dan MB Kedah Ustaz Azizan sudah menunjukkan Keserasian, saya percaya di peringkat Pusat tiada masalah Haji Hadi Awang jadi TPM. Saya yakin UMNO tak kisah jika untuk Perpaduan Melayu & Kepentingan Islam. Sebelum inipun Datuk Khir Toyo sudah pernah mengusulkan Datuk Dr. Hassan Ali jadi MB Selangor dan 4 Exco dari PAS, UMNO sendiri tidak minta apa-apa jawatan dalam Rundingan itu. Jika semua ini boleh diatur, tiada masalah Haji Hadi jadi TPM.

6. Jika YB-YB Kalah Gerakan/MCA boleh menyertai Kerajaan DAP di Penang dan Selangor, kenapa pula Haji Hadi Awang YB Dipilih Rakyat tidak boleh jadi TPM. Dalam politik semua boleh berlaku.Jika SAPP boleh nak menjatuhkan Perdana Menteri Melayu/Islam apakah Salahnya jika Haji Hadi Awang Menyokong PM Melayu/Islam!Tak Kanlah Datuk Seri Hj Hadi Awang nak membiarkan DAP jadi PM?

7. Maka itu,DAP jangan sekali-kali menduga Akal Melayu, kerana dalamnya di dasar laut, DAP jangan menduga Hati Budi Melayu kerana akal budinya di bawah dasar laut, maka DAP jangan menduga Politik Melayu kerana Kebijakannya di balik dasar laut,...Bukankah sebelum ini pernah Ku Katakan negara ini lihatlah Dasarnya, Lihatlah Tradisinya, Lihatlah Terasnya, Lihatlah Sejarahnya...Adakah Kamu Tidak Belajar Sejarah?

Semoga Allah SWT Memberi Petunjuk Jalan Yang Lurus Kepada Pak Lah dan Datuk Seri Hj. Hadi Awang.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung