HAK MELAYU & HAK BUKAN MELAYU

on Thursday, July 17

1. Hari ini amat meletihkan, hari terakhir di Dewan Rakyat digunakan oleh banyak YB untuk mengemukakan isu-isu kepentingan rakyat. Saya sempat berbicara dengan Datuk Joseph Pairin Kitingan Presiden PBS, Datuk VK Liew Timbalan Menteri Perdagangan, bersama-sama Saudara Jabdin Juhat ,S/U Kanan Timbalan Menteri Pengangkutan, dan juga mengikuti Sidang Akhbar Datuk Nasharudin Mat Isa (Timbalan Presiden PAS), Dr Hatta Ramlie orang Kuat Perhimpunan Protes yang menimbulkan Kontroversi Penyanyi Melondehkan Seluar dan lagu 'Jilat'., juga ada Dato' Jaafar (S/U Agung PAS mantan Bos IKD think-thank Anwar) hanya memberikan 2 atau 3 soalan sahaja,YB PAS Shah Alam saudara kepada YB UMNO Dato Shahrir Samad ( Adik YB PAS Abang YB UMNO ).

2. Pertikaman Lidah antara YB Tajudin ( Pasir Salak ) dengan YB ( Ipoh Barat ) berkenaan Biasiswa JPA menghangatkan suasana Dewan. YB-YB DAP mempersoalkan pemberian Biasiswa kepada 55% Melayu dan 45% Bukan Melayu. Namun jawapan Menteri Datuk Mohd. Nazri Aziz sangat bijak, apabila membuka semula kitab Perlembagaan Negara supaya Hak-Hak orang Melayu jangan dipersoalkan. Dalam Perlembagaan Hak Orang Melayu hanya Raja-Raja Melayu dan Menteri-Menteri Melayu sahaja yang boleh putuskan/bincangkan/kurangkan/lebihkan bukan diputuskan di Parlimen. YB-YB Melayu mempersoalkan nisbah penduduk Melayu 65% kenapa biasiswa JPA hanya memperuntukkan 55%sahaja kepada Melayu? YB Batu Gajah (DAP) pula mahu perincian yang teliti tentang berapa jumlah Bukan melayu dapat, apa bidang, apa syarat, kenapa tak dapat, kenapa ada yang dapat. YB-YB Sabah seperti Ranau, Silam, Kota Belud juga meminta JPA memberi peruntukkan juga kepada bumiputera Sabah/sarawak yang masih jauh ketinggalan.

3. Semalam saya berbicara lama dengan bekas hakim, Dato Mohd. Noor, katanya Melayu itu meliputi Raja-Raja Melayu, Bahasa Melayu & Agama Islam. Tiga Perkara ini bangsa lain tak boleh sentuh/ tak boleh bincang/ tak boleh persoal kerana tanah ini tanah orang Melayu. Katanya, semasa perundingan Merdeka dengan Kerajaan British, Raja-Raja melayu memberi Kata Dua kepada Kerajaan British supaya 3 Perkara itu Tidak Boleh Dikompromi. Dalam Rundingan itu orang bukan Melayu diwakili MCA & MIC, Melayu diwakili oleh UMNO...mereka hanya mewakili parti perikatan...Pada tahun itu, adakah mereka boleh kata..ayya Raja , saya mau kasi lu turun ah....maknanya hari ini pun mereka jangan sekali-kali Menyentuh/Menyoal/Menyinggung/Menulis yang Menghasut/yang Menghina Raja-raja kita...mereka siapa nak Mempersoal Hak Raja Kita?

4. Maknanya, kita semua ( Cina/India/Melayu ) perlu MEMAHAMI asas-asas penubuhan negara ini, asas-asas Rundingan nenek moyang mereka dulu,asal-usul sejarah mereka bahawa Tanah Melayu ini adalah Hak Orang Melayu...Kerajaan di Perak atau di Selangor atau di Penang hanya satu elemen, satu entiti di bawah ( lebih rendah )tarafnya daripada Kedaualatan Raaja-Raja Melayu kita, maka kita Orang melayu juga memiliki Kedaulatan ke atas tanah ini.

5. Namun, orang Melayu memang sifatnya suka mengalah, suka memaafkan, suka bertolak-ansur...Contohnya dalam Perlembagaan, disebut bahawa sekolah-sekolah hendaklah disebut sebagai Sekolah Melayu ( bukan Sekolah Kebangsaan....)...Kaum Lain ( Cinda dan INdia ) boleh menubuhkan seklah masing-masing tetapi biayanya bukan daripada Kerajaan. Mereka boleh buat sekolah tetapi peruntukan sendiri, usaha sendiri. Namun, kerana orang Melayu suka bertolak ansur ( tak kisah ) maka Kerajaan yang dikuasai Melayu memberi juga BERBILLION-BILLION Peruntukan kepada sekolah-sekolah Bukan Melayu walaupun Perlebagaan kata usaha wang sendiri. Inilah Malaysia yang dipimpin oleh Pemimppin Melayu yang berjiwa Besar...tetapi apakah balsan mereka?

6. Di Indonesia...Tidak Ada sekolah Cina/ Tidak Ada Akhbar Cina/ Tidak Ada Perayaan Cina/ Tidak Ada Tulisan Cina...orang Cina Indonesia mesti Menukar Identiti Mereka menjadi Indonesia...Berbahasa Indonesia/Bersekolah Indonesia/Tulisan Melayu/Akhbar Indonesia...Di Filipina pun sama walaupun ada orang Cina tetapi Tidak ada Sekolah Cina, di Thailand pun banyak orang Cina tetapi Tidak Ada Sekolah Cina....DAN DI SINGAPURA 75% Cina, PM Cina, Menteri2 Cina ( Tiada Meneteri Melayu tapi Ada Meneteri India ),...Juga Tidak Ada SJK...

7. DAP pula melaung-laungkan dan Memperjuangkan MALAYSIAN MALAYSIA YAKNI KESAMARATAAN...( Contohnya di selangor kalau Luas Masjid sekian luas, maka gereja dan Kuil pun mestilah juga seluas kawasan Masjid...sebab Kesamarataan/Keadilan...) TETAPI KALAU BEGITU, APA KATA DIHAPUSKAN SEMUA SEKOLAH SJK, DITUKAR KEPADA SEK KEBANGSAAN MALAYSIA ( bukankah konsepnya Kesamarataan ) Mahaukah Mereka? Apa pula implikasinya Kalau DILARANG MENGGUNAKAN BAHASA MANDARIN.BAHASA TAMIL DITULAR KEPADA BAHASA MALAYSIA....sebab konsep perjuangan mereka kan Malaysian Malaysia...maksudnya semua mesti Nasional, semua Mesti Malaysia....sanggupkah mereka...Saya Jamin 1000000% mereka tidak akan bersetuju... SEBABNYA...mereka sebenarnya mahu menguasai negara ini sahaja. Apabila sudah berjaya jadilah Malaysia macam Singapura....nasib Melayu terbiar...tiada Menteri Melayu, Tiada Panglima Melayu...Sebab bukankah Malaysian Malaysia ini diperjuangkan oleh Lee Kuan Yew (PAP) , bila dihalau dari Malaysia oleh Tunku disambung perjuangan ini oleh bekas wartawan Singapura Lim Kit Siang...dan hari ini mereka berjaya memerintah Penang...Di Perak 6 Exco DAP, PAS 1, PKR 1...maknanya dalam Mesyuarat Exco mesti Suara Majoriti...siapakah Majoriti...maka tidak hairanlah mereka nak bagi hak tanah 999 Tahun kepada mereka...

Baca Tulisan JOHN LEE ( pelajar Cina Malaysia yang tidak setuju kewujudan Sekolah Jenis Kebangsaan...)[ The Malaysian Insider ;Khamis/ 10 Julai 2008 )

6. Maka itu , kita menyokong MCA dan MIC kerana mereka faham sejarah dan mereka terlibat Rundingan Merdeka dahulu, MCA dan MIC memahami Hak Orang Melayu, UMNO pula memahami Hak Bukan Melayu...END.My Idea

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung