KENAPA HARGA MINYAK NAIK

on Thursday, July 3

1. Bank2 Perdagangan di Amerika seperti Goldman Sachs dan Morgan Stanley telah membuat ramalan sejak awal tahun ini bahawa dunia bakal menerima kenaikan harga minyak sehingga USD200 per barrel! Dalam keluaran Newsweek(Mei,2008 ) mereka meramalkan lagi harga minyak akan naik mencecah USD250 per barrel menjelang 2009. Pada hari ini negara-negara seperti Perancis, Israel, Nepal, India, malah Brunei juga menerima kesannya. Negara Brunei mula mengehadkan pembelian minyak kepada kereta2 dari Malaysia dan Indonesia.

2. Pada tahun 2000, harga satu tong minyak di dunia adalah USD30 sahaja. Semasa Anwar menjadi Menteri Kabinet 1997 sebelum dipecat harga satu tong minyak adalah USD19 sahaja. Bandingkan harga sekarang mencecah USD141 satu tong. Ramai rakyat tidak tahu harga Satu Liter minyak hari ini sebenarnya RM3.50 tetapi selepas kerajaan memberi Subsidi harga Satu Liter hanya RM2.70. Ada kawan-kawan salam PAS menghantar SMS kepada saya kenapa harga minyak di Kuwait, Arab Saudi, Iran, Venezuela, Algeria murah berbanding Malaysia...Daripada fakta ( The Economist/Mei ) negara-negara tersebut mengeluarkan 10Juta tong sehari, Iran sahaja 5Juta tong Sehari, Venezuela dan Algeria 2.5 Juta tong sehari...tetapi Malaysia pula hanya 700,000 Tong Sehari. Kedua, tempoh masa minyak mereka boleh dikeluarkan masih lama, contohnya Saudi 60 tahun, Venezuela 30 tahun, Iran pun berpuluh-puluh tahun tetapi Malaysia dijangka habis minyak pada tahun 2015 yang mana ketika itu Petronas sudah mula mengimport minyak. Rakyat kita 27 Juta dan bertambah ramai, sedangkan negara-negara tadi pula hanya sedikit juta sahaja ( dapatkan maklumat dari EPU/Goldman Sachs/Morgan Stanley)

3. Dengan statistik di atas( nak banyak dapatkan daripada EPU/ The Newsweek/Goldman Sach/Economist )..maka Kerajaan kita mengambil contoh Kerajaan Indonesia dengan Menyusun semula Subsidi Minyak dengan memberikan kepada yang memerlukan sahaja. Makna kalau seseorang itu pakai kereta 3000cc maknanya dia memang kayalah dan layaklah beli minyak tanpa subsidi.Bagi kita yang berpendapatan rendah , maka yang perlu kita buat ialah Susun Bajet Harian Kita. Maknanya Kradit HP kurang2kan, Makan di Restoran kureng2kan, Makan Angin batal2kan, Tukar Sportreem tangguhkan, Jika dulu beli beras Jati/Wangi 40 Kilo sekarang cuba Ubah Beli sahaja 20Kilo Jati/Wangi yang 20Kilo lagi belilah Beras biasa then campurkanlah/ pokoknya Ubah Cara Berbelanja kita...

4. Kita jangan jadi seperti Indonesia, dulu mereka Pengeluar Minyak utama dan menjadi Ahli OPEC...hari ini mereka sudah menjadi pengimport minyak, Mereka pun dah dihalau jadi Ahli OPEC...PERTAMINA pun dah Bankrap dan nak ditutup. Sebabnya mudah, mereka tidak ada pengurusan seperti Petronas yang masih memikirkan nasib masa depan anak cucu kita, Walaupun Petronas sudah tidak lagi mencarigali minyak di pesisiran pantai kita kerana juga kurang minyak, tetapi Petronas sudah mencari minyak di seluruh dunia ( 33 negara ), dan banyak industri hiliran supaya Petronas terus mampu membantu rakyat Malaysia pada masa akan datang. PERTAMINA hanya mengeluarkan dan menyedut minyak dari Pelantar2 yang sama sejak bertahun-tahun sehingga habis...tiada usaha mencari gali minyak di tempat-tempat lain, tidak berusaha mempelbagaikan pendapatannya seperti PETRONAS, maka itu kita tidak mahu PETRONAS mengalami nasib seperti PERTAMINA.

END.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung