KERJASAMA UMNO-PAS

on Monday, July 14

1. Demi Perpaduan Melayu dan umat Islam di Malaysia, UMNO bersedia untuk bekerjasama dengan PAS. Demikian kata YAB Pak Lah sebagai menyahut seruan orang-orang Melayu dan umat Islam sejak keputusan pilihanraya baru-baru ini. Begitu juga ucapan Tuan Guru Hj Hadi Awang, Presiden PAS bahawa tidak ada sebab mengapa PAS tidak boleh bekerjasama dengan UMNO demi kepentingan agama Islam dan umat Islam.

2. Jika penyatuan ini berlaku, maka ia mengulangi Penyatuan yang pernah dibuat oleh Allahyarham Tun Razak dengan Dato' Asri Muda ( Presiden PAS) pada tahun 1970-an dulu.

3. Sebenarnya bukanlah perkara asing penyatuan ini, kerana di peringkat bawah sudah pun wujud perpaduan. Contohnya ada dalam keluarga si abang ahli PAS tetapi si Adik ahli UMNO, ada kawan dalam pejabat sebelah ahli PAS sebelah lagi ahli UMNO, ada Pensyarah ahli UMNO kakaknya ahli PAS, ada si bapa penyokong TV1 si anak penyokong TV3, ada kawan sekelas bapanya Penegerusi PIBG ahli UMNO bapanya pula ahli PAS.

4. Di Kampung Sungai Imam, bapa saya walaupun Ketua Cawangan UMNO tetapi memberi juga bantuan mendapatkan kemudahan jalan raya bertar, tiang lampu elektrik kepada Madrasah PAS, saya sendiri menjadi Penjamin kepada Ketua PAS di tempat saya sewaktu dia hendak kahwin untuk meminjam di Bank Rakyat, pendek kata perpaduan Islam tidak mengenal warna, rumah, parti dan sebagainya.

5. Saya yakin titik pertemuan untuk perpaduan Melayu dan umat Islam akan membawa negara ini lebih berjaya.END

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung