PAS AKAN KELUAR PAKATAN RAKYAT?

on Saturday, July 12

1.Politik negara seminggu ini nampaknya dah jadi 360% terbalik. Jika bulan April Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI)war-warkan akan jadi PM pada Mei, malah akhbar2 di Washington & Israel, malah akhbar Neewsweek,BBC,CNN,Al-Jazeera, dll media turut memperkatakan DSAI akan jadi PM menjelang Mei kerana YB BN akan melompat parti ke Pakatan Rakyat (PR).Jun berlalu dengan ugutan SAPP tetapi dinafikan Datuk Dr. Chua Soon Bui, YB Tawau. Saya sendiri bersama-sama Datuk Raymond Tan ( Timbalan Presiden SAPP) datang berjumpa Pak Lah dan Datuk Raymond memberitahu Pak Lah tidak akan ada YB SAPP melompat parti, ia hanya tindakan politik personal Datuk Yong Teck Lee.

2. Kemudian, dalam reaksi terkini Presiden PAS, Tuan Hj. Hadi Awang menyatakan dengan tegas bahawa tidak ada sesiapa Ketua dalam PR. Hj. Hadi Awang menyatakan bukan PKR & DAP saja boleh berjumpa YB lain untuk buat 'deal',...kata Hadi lagi, PAS pun boleh buat 'deal' dengan UMNO atas dasar Islam.

3. Datuk Seri Tajol pula menyatakan menjelang 31 Ogos 2008 , kerajaan negeri Perak akan tumbang. Ezam juga menyatakan negeri yang pertama tumbang ialah Perak. Bekas calon PAS Melaka pula menyatakan, beliau akan keluar PAS jika PAS membenarkan orang bukan Islam menjadi ahli PAS.

4. Apabila Pak Lah mengumumkan Peralihan Kuasa kepada DS Najib pada Jun, 2008 kelihatannya arus perpaduan Melayu semakin rapat semula. Sebenarnya saya sudah tahu cerita Peralihan Kuasa ini beberapa jam sebelum Pak Lah mengumumkannya, saya hanya percaya selepas mendengar di radio kereta semasa balik ke rumah dari mesyuarat khas di Jalan Bellamy, Istana Negara.

5. Saya tidak hairan kenapa PAS khususnya pemimpin2 tertinggi mereka sudah tidak lagi bersama2 dengan pemimpin2 PKR dalam banyak acara penting...kerana PAS sudah sedar , PKR dan DAP hanya mempergunakan mereka sahaja. PAS umpama penumpang dalam PR. Dengan nada tegas, Hj Hadi menyatakan...jangan fikir PAS bodoh...malah Hj Hadi mempersoal kenapa nak sangat memperbesar2kan isu Altantunya. Bagi saya, Hj. Hadi sudah melalui proses kematangan dalam politik, sudah pernah menjadi MB, dan sudah tahu apa yang akan berlaku jika hidup dalam pakatan yang longgar dan tidak dihormati lagi.Jadi tidak hairanlah jika Hj Hadi marah kepada Anwar dan Lim Kit Siang.

6. Sebagai rakyat, mari kita bersihkan hati, bersatu dan berpadu, mari kita memajukan diri kita, keluarga, masyarakat, bangsa dan negara kita. Mari kita bersatu tatkala orang lain juga sedang bersatu...

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung