PERTEMUAN PAK LAH - HJ. HADI AWANG

on Monday, July 21

1. SEPERTI yang saya duga dalam tulisan sebelum ini (bertajuk Muzakarah UMNO-PAS ), akhirnya Pak Lah mengumumkan bahawa sudah 3 kali pertemuan dibuat dengan kepimpinan tertinggi PAS. Husam Musa & Nik Aziz ( MB Kelantan ) kurang bersetuju jika intipati pertemuan itu berkaitan dasar-dasar parti, sebaliknya bersetuju jika pertemuan itu antara kedua-dua pemimpin Melayu/Islam itu.

2. Jika Muzakarah ini berjaya, tidak mustahil UMNO-PAS akan bercantum semula sebagai gabungan politik sepertimana zaman Tun Razak/Dato Asri dahulu. Jika Ustaz Nakhaei
( mantan Naib YDP PAS ), Dato Asri dll boleh masuk UMNO/sertai BN, bukanlah mustahil Hj Hadi Awang boleh bekerjasama dengan UMNO. Jika PPP sedang berusaha bergabung dengan Gerakan, tiada mustahil UMNO-PAS pula bergabung.

3. Isu sekarang ialah apakah jalan menguatkan umat Islam & bangsa Melayu sekarang. Salah satu jalananya ialah penyatuan dua buah parti bangsa Melayu/Islam ini. PKR tidak mungkin kerana PKR parti berbilang kaum India/Cina/Melayu/Dan Lain-lain Kaum. Maka PKR tidak sesuai di bawah berunding atas isu Melayu/Islam.

4. Kedaulatan bangsa Melayu/Islam di atas Tanah Melayu ini hanya akan berjaya jika kita bersatu. Maka seruan kita ialah bersatulah bangsa Melayu.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung