YB BIJAK RAKYAT UNTUNG

on Tuesday, July 1

Semalam saya di Parlimen memerhatikan perdebatan MP Puchong dengan YDP Dewan Rakyat Pandikar Amin Mulia. Secara jujur, saya percaya jika MP Puchong menumpukan soalannya kepada isu yang dibangkitkannya kepada Menteri, dia tidak akan dikeluarkan dari Dewan selama 2 hari. Di luar Dewan, dia merungut buang masa hadiri sesi dewan, bagi saya jika seseorang MP itu bijak dan berhemah semasa berdebat di Dewan Rakyat sebagaimana Dr. Tan Seng Giaw ( DAP/Kepong ), Ibrahim Ali ( BEBAS/Pasir Mas), Razali Ismail ( UMNO/Muar ), dsbnya saya percaya itu lebih membawa manfaat kepada rakyat di kawasannya. Dengan adanya perdebatan yang bijak, maka Menteri boleh terus menjawab dan pegawai-pegawai kerajaan yang membuat laporan di belakang, akan lebih fokus menulis laporan.

Datuk Ghapur Salleh, Datuk Chua Soon Bui,Datuk Anifah Aman, Datuk Pairin Kitingan, adalah antara YB-YB Sabah yang berjuang memohon peruntukan kepada kawasan masing-masing. Keberanian Datuk Ghapur di dalam dewan bolehlah dipuji, namun saya berharap Datuk Ghapur akan lebih bijaksana dan matang dalam sesi soalan, tidak perlu rasanya meninggikan suara, cukup bentangkan masalah rakyat Sabah dengan matang, profesional, dan ada nilai tinggi. Saya sendiri memberikan 3 isu kepada Datuk Ghapur untuk beliau kemukakan dalam dewan. Isu-isu itu ialah 1. Masalah Pembangunan Sekolah Luar Bandar, 2) Masalah KP, dan 3) Masalah Bolasepak negara yang merudum.

Saya percaya kesempatan menjadi YB, mesti digunakan sebaiknya oleh wakil-wakil rakyat kita. Jika tidak, pengundi-pengundi akan rugi kerana nasib mereka tidak diperjuangkan.

Jika anda rakyat yang bijak, berani dam benar, beranikan diri jumpa YB-YB di kawasan anda, Minta peruntukan, tulis surat, nyatakan masalah rakyat di kawasan anda, kadang YB tidak tahu, buat paper work, hantar ke semua Jabatan2 Kerajaan yang berkaitan, Minta sokongan YB, minggu depan susul lagi, hantar sms, telefon, sama ada YB angkat atau tidak angkat cuba lagi, memang itu kerja YB, insyaallah dengan cara ini akan berjaya. Namun, bagilah masa pula..sebab YB-YB ini pun mengharapkan peruntukan daripada Kerajaan,

Lainlah kalau Datuk Liew Yun Fah, mantan ( Menteri Belia Sabah )YB Merotai, walaupun pukul 2 pagi dia akan bangun kalau ada pesakit di hospital atau ada kematian, Datuk Liew ini semua permohonan rakyat akan dipenuhinya, kalau lambat peruntukan kerajaan, dia akan dahulukan wangnya dahulu. Sayang dia tidak dicalonkan dalam PRU-12 baru-baru ini.

Ringkasnya, YB-YB mesti rajin dan bijak mencari peruntukan pembangunan di kawasannya. Saya sudah melihat, kerajaan mempunyai kemampuan untuk membangunkan kawasan di mana-mana sahaja.Tidak perlu membuat sidang akhbar, atau kain rentang , demonstrasi dsbnya untuk meminta pembangunan. Ia hanya membuang masa, malah mengorbankan masa depan rakyat, lain lah kalau negara kita dijajah semula oleh Amerika, maka hendaklah kita bangun menentang. Tetapi yang perlu kita cari sekarang ialah pembangunan ( termasuklah pembangunan minda dan rohani ). Contohi Sarawak membangunkan negeri mereka, mereka mengamalkan politik pembangunan, bukan politik mengumpul kekayaan yang keterlaluan sehingga lupa kepada rakyat marhaen. Kalau ada YB yang kaya seperti Datuk Liew Yun Fah bagus juga, sebab Datuk Liew mudah membantu rakyat tanpa perlu menunggu peruntukan kerajaan.

Terkenang Dato Onn Jaafar naik basikal mengelilingi kampung menyeru kepada perpaduan, Terkenang Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj terbang ke London merunding kemerdekaan negara hasil wang derma rakyat, Terkenang Tun Razak membuka tanah-tanah baru kepada rakyat, Terkenang Tun Hussien Onn bersederhana, Terkenang Tun Mahathir duduk semeja dengan Tuan Guru Nik Aziz, Terkenang Pak Lah mengiringi Allahyarham Dato Fadhil Nor Presiden PAS dalam kereta jenazah, Terkenang Mahatma Ghandi berpuasa menentang penjajahan, Terkenang Maharaja China menghantar puterinya Hang Li Po untuk dikahwinkan dengan Raja Melaka...semuanya pemimpin besar, berhati besar, berjiwa besar...maka kita juga harus berjiwa besar kepada negara ini.END

Salam hormat.

2 Komen:

Panglima Perang Cyber said...

Tuduhan liwat tidak jejaskan hubungan PAS-PKR
01-07-2008 08:05:37 PM

KUALA LUMPUR: Tuduhan liwat terhadap Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan menjejaskan hubungan dan pakatan antara PAS dan PKR, kata Setiausaha Agung PAS Datuk Kamaruddin Jaafar.

Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini, beliau berkata pemimpin pembangkang tidak mudah terpengaruh dengan dakwaan seumpama itu dan sebaliknya percaya ia adalah satu lagi konspirasi untuk menjatuhkan Anwar selaku pemimpin pembangkang.

Pada 28 Jun lepas, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 23, membuat laporan di balai Polis Travers, di sini dengan mendakwa diliwat oleh Anwar pada 26 Jun lepas di sebuah tempat di ibu negara.

Naib Presiden PKR Mohamed Azmin Ali pula berkata kenyataan bekas setiausaha politik Anwar, Mohamad Ezam Mohd Nor, yang meminta rakyat tidak terpengaruh dengan dakwaan kononnya berlaku konspirasi bagi menjatuhkan Anwar, hanyalah pandangan peribadi Mohamad Ezam.

Mohamad Ezam semalam meminta orang ramai tidak termakan dengan cerita Anwar kononnya wujud konspirasi untuk menjatuhkannya. BERNAMA

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Dalam Kes Anwar, saya suka memetik kata-kata Naib Presiden PAS, Hj Mat Sabu...bahawa Anwar hendaklah membuktikan dirinya bersih, bukan setakat menafikan dalam suratkhabar

Ezam,mantan SETPOL Anwar dan pernah dipenjara kerana Anwar berkata semalam....he is not shocked over the fresh allegations of sodomy against the party's de facto leader DSAI...jika maruah saya dicabar, saya akan dedahkan, tapi buat masa sekarang saya tidak akan mengaibkan orang ...kata Ezam lagi...

Saya nak komen satu saja...hanya Allah SWT, Anwar dan Saifuil je lah yang tahu kebenarannya...

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung